Biscuiti Dungati

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
redusa
Biscuiti Dungati

Ingrediente

  • Aluat alb:
  • 1 1/4 cana faina alba (170g)
  • 1/8 lingurita sare
  • 1/2 cana zahar pudra (70g)
  • 1/4 cana unt (56, 6 g) la temperatura camerei
  • 1 galbenus
  • 1 1/2 lingurita vanilie
  • 2 linguri apa rece ca gheata
  • Aluat de cacao:
  • 3/4 cana faina alba + 2 linguri rase (105g + 15 g)
  • 1/3 cana cacao (10 g)
  • 1/8 lingurita sare
  • 1 cana zahar pudra (140 g)
  • 1/4 cana unt (56, 6 g) la temperatura camerei
  • 1 galbenus
  • 1/2 lingurita esenta de vanilie
  • 2 linguri de apa rece ca gheata

Mod de preparare

Aluatul alb:
Se amesteca faina cu sarea.
Intr-un vas se pun: 1/2 cana de zahar, 1/4 cana de unt la temperatura camerei si galbenusul. Se amesteca cu un mixer (eu am folosit tel) pana se omogenizeaza. Se adauga vanilia. Treptat, se toarna faina peste si se incorporeaza. Veti obtine o compozitie faramicioasa. Se adauga cele 2 linguri de apa rece si se framanta pana cand aluatul s-a legat bine.

Se impacheteaza in folie alimentara si se da la frigider 1 ora.

Aluatul de cacao:
Se amesteca 3/4 cana faina cu cacaua si sarea.

Intr-un vas, se pun: zaharul, untul si galbenusul. Se amesteca cu un mixer (eu am folosit tel) pana se omogenizeaza. Se adauga vanilia. Treptat, se toarna amestecul de faina peste si se incorporeaza. Se adauga cele 2 linguri de apa rece si se framanta pana cand aluatul s-a legat bine.

* Cele doua linguri suplimentare de faina ar trebui adaugate acum. In cazul in care aluatul cu cacao are o consistenta mai moale decat a aluatului alb, atunci adaugati-le. Daca are aceeasi consistenta, nu le mai puneti. Reteta zice doar 3/4 cana faina, dar mie mi-a intrat un pic mai multa. Depinde si de tipul de faina.
Se impacheteaza in folie alimentara si se da la frigider 1 ora.

Ansamblare:
Pe o suprafata intinsa se pun 2 bucati de folie alimentara una peste alta. Se aseaza aluatul alb peste aceste folii si se acopera cu alte 2 bucati de folie alimentara. Se intinde cu ajutorul sucitorului intr-o foaie de proximativ 22x32 cm (dupa ce taiati marginile, sa ramana de 20x30 cm). Se da foaia la frigider pentru 5 minute sau pana cand folia de plastic se desprinde usor.

Se repeta operatiunea pentru aluatul cu cacao.

Dupa ce ambele foi de aluat s-au racit, se aseaza unul langa altul pe o suprafata intinsa. Se inlatura foliile de deasupra ambelor aluaturi. Se aseaza aluatul negru peste aluatul alb (in asa fel incat sa nu existe folie intre ele! Deci aluatul negru va fi rasturnat peste aluatul alb). Se indeparteaza folia de deasupra aluatului negru. Se taie marginile si se dau deoparte (raman niste foi cu dimensiunea 30x20cm). (Eu le-am facut o bila fara sa omogenizez aluatul pe care am intins-o intr-o foaie de 5-7 mm grosime din care am taiat cu forma niste biscuit. Au iesit degrade).

Taiem aluatul in 2 pe orizontala (2 x 10 cm (latime) x 30 cm (lungime)) si in 6 bucati pe verticala (6 x 5 cm). Se pun una peste alta cate 4 bucati, alternand culorile. La sfarsit veti avea 3 pachetele de 10 cm (lungime) x 5 cm (latime) si 8 foi inaltime (4 albe, 4 negre). Le acoperiti in folie si le dati la frigider pentru 30 de minute.
Intre timp, incalziti cuptorul la 160 de grade Celsius.

Cand s-au racit, se scoate cate un pachetel pe rand si se feliaza in 9-10 bucati (mie mi-au iesit cate 9). Se aseaza in tava, pastrand o distanta de aprox 2, 5 cm intre ele si se coc timp de 12 minute (trebuie urmarite totusi, pentru ca depinde de fiecare cuptor in parte). Se scot si se lasa in tava timp de 5 minute, apoi se muta pe un gratar.

Se repeta operatiunea de cate ori e nevoie (in functie de cat de mare e tava). Eu am dat de 3 ori la cuptor.


La gust nu-s cu nimic deosebiti de biscuitii cu chipsuri de ciocolata. Eu i-am facut pentru ca mi s-a parut ca-s draguti. :)

Mi-au iesit 27 de biscuiti dungati + vreo 7 degrade (din margini).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Biscuiti de la Bunica
2
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Fanta
3
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Clatite cu dovlecel si branza
4
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura cu cafea si crema mascarpone
5
Dulciuri

Prajitura cu cafea si crema mascarpone

Prajitura cu cafea si crema mascarpone
Parteneri
Paine cu seminte
Bucataras.RO

Paine cu seminte

Fac pentru prima data paine si am fost foarte incantata de rezultat. Va recomand aceasta paine hranitoare si sanatoasa, care...

Paine cu seminte
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola