Untul (margarina) se preseaza cu sucitorul (merdeneaua) pentru eliminarea apei, apoi se amesteca cu cca 20 g faina presarata uniform pe toata suprafata. Se modeleaza sub forma de dreptunghi si se lasa la rece (+4°c), cca 30 minute pentru a se intari untul.
Separat, se framinta un aluat din 200 g faina cu cca 150 ml apa, otet si sare, pina se obtine o coca de consistenta potrivita, care se modeleaza in forma de bila, se cresteaza la suprafata in diagonala cu un cutit si se lasa pe planseta in repaus cca 30 minute. Dupa repaus, aluatul se intinde pe planseta pudrata cu faina, sub forma unei foi dreptunghiulare, cu mijlocul gros si marginile mai subtiri La mijloc se pune untul si se impatureste foaia in patru. Se lasa la rece (+4°c) cca 20 minute. Se mai fac trei impaturiri, de fiecare data in sens opus.
Aluatul obtinut se imparte in doua parti egale. Una din acestea se mai imparte in doua. Cele doua sferturi se intind pe planseta pudrata cu faina, in foi patrate cu dimensiunile de cca 50 cm. Se aseaza in tavi, se perforeaza cu furculita pe toata suprafata ca sa nu se bombeze si se coc la temperatura ridicata la inceput, pentru a permite cresterea foitajului, apoi la o temperatura moderata, pentru a realiza o coacere uniforma.
Dupa coacere se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca. Jumatatea de aluat se intinde pe planseta pudrata cu faina, obtinind o foaie mai groasa decit celelalte doua, insa cu aceleasi dimensiuni, se unge cu oua, se asaza intr-o tava stropita cu apa, se portioneaza in bucati patrate (portii) si se introduce pentru copt la cuptor, la o temperatura mai ridicata la inceput, apoi mai scazuta, pentru o coacere uniforma.
Una din foi (sferturi) se asaza intr-o tava cu marginile ridicate, se presara uniform jumatate din cantitatea de nuci, amestecata cu zahar, apoi se aseaza a doua foaie (din sferturi) se presara restul de nuca amestecata cu zahar si se acopera cu bucatile de foitaj taiate sub forma de portii pe toata suprafata. Separat se dizolva 500 g zahar in cca 200 ml apa si se fierb aproximativ 8 - 10 minute, pina se obtine un sirop legat.
Se ia de pe foc, se raceste putin si se adauga esenta de migdale sau rom, zaharul vanilat si coaja de lamiie omogenizind compozitia. Cit este inca fierbinte, se toarna peste baclava cite putin, lasind sa se imbibe in compozitie, apoi se portioneaza cu cutitul. Se mai lasa putin sa patrunda siropul si se serveste.
O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasaTocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasaPandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gustAm incercat crema de unt postata de bucataras Ligia, delicioasa crema...
Tort Paste 2016Deserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Comentarii