Baclava II

Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 250 g faina
  • 200 g unt sau margarina
  • 3-5 ml otet
  • 4-5 g sare
  • 250 g miez de nuca
  • 650 g zahar
  • 1 ou
  • 4-5 ml esenta de migdale (rom)
  • coaja de lamiie
  • zahar vanilat

Mod de preparare

Untul (margarina) se preseaza cu sucitorul (merdeneaua) pentru eliminarea apei, apoi se amesteca cu cca 20 g faina presarata uniform pe toata suprafata. Se modeleaza sub forma de dreptunghi si se lasa la rece (+4°c), cca 30 minute pentru a se intari untul.

Separat, se framinta un aluat din 200 g faina cu cca 150 ml apa, otet si sare, pina se obtine o coca de consistenta potrivita, care se modeleaza in forma de bila, se cresteaza la suprafata in diagonala cu un cutit si se lasa pe planseta in repaus cca 30 minute. Dupa repaus, aluatul se intinde pe planseta pudrata cu faina, sub forma unei foi dreptunghiulare, cu mijlocul gros si marginile mai subtiri La mijloc se pune untul si se impatureste foaia in patru. Se lasa la rece (+4°c) cca 20 minute. Se mai fac trei impaturiri, de fiecare data in sens opus.

Aluatul obtinut se imparte in doua parti egale. Una din acestea se mai imparte in doua. Cele doua sferturi se intind pe planseta pudrata cu faina, in foi patrate cu dimensiunile de cca 50 cm. Se aseaza in tavi, se perforeaza cu furculita pe toata suprafata ca sa nu se bombeze si se coc la temperatura ridicata la inceput, pentru a permite cresterea foitajului, apoi la o temperatura moderata, pentru a realiza o coacere uniforma.

Dupa coacere se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca. Jumatatea de aluat se intinde pe planseta pudrata cu faina, obtinind o foaie mai groasa decit celelalte doua, insa cu aceleasi dimensiuni, se unge cu oua, se asaza intr-o tava stropita cu apa, se portioneaza in bucati patrate (portii) si se introduce pentru copt la cuptor, la o temperatura mai ridicata la inceput, apoi mai scazuta, pentru o coacere uniforma.

Una din foi (sferturi) se asaza intr-o tava cu marginile ridicate, se presara uniform jumatate din cantitatea de nuci, amestecata cu zahar, apoi se aseaza a doua foaie (din sferturi) se presara restul de nuca amestecata cu zahar si se acopera cu bucatile de foitaj taiate sub forma de portii pe toata suprafata. Separat se dizolva 500 g zahar in cca 200 ml apa si se fierb aproximativ 8 - 10 minute, pina se obtine un sirop legat.

Se ia de pe foc, se raceste putin si se adauga esenta de migdale sau rom, zaharul vanilat si coaja de lamiie omogenizind compozitia. Cit este inca fierbinte, se toarna peste baclava cite putin, lasind sa se imbibe in compozitie, apoi se portioneaza cu cutitul. Se mai lasa putin sa patrunda siropul si se serveste.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Sau Rulada cu Mere
2
Dulciuri

Prajitura Sau Rulada cu Mere

Prajitura Sau Rulada cu Mere
Ciorba de perisoare din piept de pui
3
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de perisoare din piept de pui

Ciorba de perisoare din piept de pui
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Drob de pui
5
Aperitive

Drob de pui

Drob de pui
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia