Varza Acra la Butoias

Complexitate
redusa
Varza Acra la Butoias

Ingrediente

  • 1 galeata de plastic de 25 litri
  • 7-8 verze albe, frumoase, indesate si sanatoase
  • 1 varza rosie (optional)
  • 11 litri de apa
  • 550 g sare grunjoasa (sau dupa cum va este gustul si sarea de sarata)
  • 1 legatura cimbru
  • bete de marar
  • fire de hrean
  • jumate de pumn de porumb uscat
  • scandura pentru apasat varza
  • greutate pentru pus pe scandura

Mod de preparare

Varza se spala, se indeparteaza primele foi, se scoate cotorul. In scobitura de la cotor se presara putina sare.

In butoi se aranjeaza (pe fund) cateva bete de marar si fire de hrean apoi se incepe la aranjarea verzei.

Printre locurile ramase goale se adauga varza rosie taiata bucati cat sa le umple. Randul urmator - se pun din nou bete de marar, fire de hrean si boabele de porumb, cimbru si se aranjeaza din nou varza, locurile ramase goale se umple din nou cu varza rosie (sau alba)

Bucatile de varza taiata, la iarna se va toca marunt (fideluta).

Intre timp pe aragaz se pune apa cu sarea la fiert. Dupa ce da in clocot se ia jos si se pune peste varza. Se pune scandura cu greutatea deasupra, se lasa asa 2-3 zile, timp in care varza se mai lasa. Dupa asta daca doriti se mai poate completa butoiul cu varza noua, se completeaza cu apa si se pune la loc scandurica cu greutate.

Daca puneti la butoi mare, atunci cantitatea de apa va creste la fel si cea de sare. Cantitatile date sant pentru un butoi de 25 de litri.
Daca recipientul folosit are in partea de jos canea (robinet) atunci el se aseaza pe niste butuci pentru a fi mai usor de scos zeama din butoi (pritocitul). Daca butoiul nu are canea (asa cum e al meu) atunci trebuie sa aveti un furtun cu care sa lucrati.

Se introduce in butoiasul cu varza pana la fund si tot la 2 zile se sufla in el pentru a misca zeama in butoi. Daca aveti canea, atunci se scoate zeama din butoi, pe la robinet si se reintroduce in butoi pe partea de sus.

Operatia asta de pritocire se face tot la 2-3 zile si tine pana in momentul in care varza incepe sa se mureze. In general dupa 4-5 saptamani varza este murata.

Daca se intampla sa faca floare deasupra, aceasta trebuie curatata regulat si scandurica spalata de fiecare data.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Negresa - irezistibil de gustoasa

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt
Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
2
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Prajitura Mona
3
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Cremes cu aluat de casa - ca la mama acasa
5
Dulciuri

Cremes cu aluat de casa - ca la mama acasa

Cremes cu aluat de casa - ca la mama acasa
Parteneri
Snitele de vitel in sos de ceapa
Bucataras.RO

Snitele de vitel in sos de ceapa

Oare e cineva care nu a mancat macaroane/paste cu tot felul de tocanite cu carne? Eu zic ca nu sau cel putin nu cei din...

Snitele de vitel in sos de ceapa
Clafoutis cu capsuni
Culinar.RO

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola