Muraturi traditionale in sare pentru iarna

Postat pe: 18-10-2010
(2)

Ingrediente

castraveti
conopida
pepeni verzi mici
ardei lungi
gogonele (patlagele rosii crude)
mere tari
telina
patrunjel si morcov

Mod de preparare

Muraturile de iarna se fac in butoiase de stejar, a caror marime depinde de nevoile casei. Butoiasul se spala si se opareste bine (butoiul intrebuintat numai pentru muraturi devine cu atat mai bun cu cat se invecheste). Daca are miros de mucegai, se stinge in el o mana de var. Dupa ce s-a stins varul se spala butoiul cu mai multe ape frecandu-l cu o perie, si se lasa sa se zvante. Se freaca apoi inauntru cu usturoi pisat.

Separat se spala in doua, trei ape: castraveti, conopida, pepeni verzi mici, ardei lungi, gogonele (patlagele rosii crude), mere tari, telina, patrunjel si morcov.

Tot zarzavatul intrebuintat trebuie sa fie proaspat si nevatamat altfel se moaie in timpul iernii. Se aseaza toate in butoi, in proportiile dorite, se adauga marar uscat si cateva fire de hrean sau frunze de visin care tin muraturile tari, iar deasupra se toarna saramura fierbinte facuta din 500 de grame de sare la 10 litri de apa.

Ca sa fie muraturile gustoase si sa tina mai bine se adauga si cate un litru de otet la fiecare 10 litri de apa. Se astupa bine cu dopul de lemn si in fiecare zi, timp de 10 zile, se rostogoleste butoiul prin curte, ca sa se amestece bine muraturile si saramura sa le cuprinda pe toate.

Se aseaza apoi butoiul intr-o pivnita uscata si se desfunda atunci cind dorim sa consumam muraturile.

resursa: http://www.brasov.ro
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Muraturi traditionale in sare pentru iarna" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

codruta1990
•  24.12.2012 18:42:03

Interesanta reteta. Pentru doamnele care nu au timp sa puna muraturi le recomand site-ul www.delamama.ro de unde pot comanda muraturi traditionale romanesti.
Spor la muraturi, doamnelor!

costi
•  01.10.2008 18:47:20

nu este cam mult otet?

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Muraturi traditionale in sare pentru iarna