Marmelada de Prune si Zmeura

Postat pe: 27-09-2010
(2)

Ingrediente

2 kg prune rosii (daca nu aveti se poate folosi si alt soi)
400-500 g zahar (depinde de dulceata prunelor)
250 g zmeura (proaspata sau congelata)
150-200 g zahar (pentu zmeura)
vanilie dupa gust
vas emailat

Mod de preparare

Se iau prunele, se spala bine, se oparesc pentru a se putea indeparta pielita mai usor, se scot samburii si apoi se trec prin masina de carne. Se pun intr-un vas emailat se adauga zaharul prevazut in reteta si se pune la cuptor.

Daca va face placere, marmelada se poate face si pe ochiul de la aragaz, la foc mic, dar in cazul asta trebuie sa stati langa cratita si sa amestecti mereu cu lingura de lemn pentru a nu se prinde pe fundul cratitei si pentru a nu stropi asa de tare.

Deci am pus cratita in cuptor (aici nu se necesita prezenta voastra decat de 4-5 ori in cele 5 ore cat dureaza fierberea), am lasat la temperatura de 360 grade F sau 220 C si gata. Din cand in cand amestecam cu lingura de lemn (o data la o ora).

Cand am vazut ca zeama incepe sa dispara, am luat zmeura (am avut congelata si a trebuit sa o las la strecurat), am pus zaharul peste ea si am pus pe ochiul de aragaz, am amestecat cateva minute pana s-a evaporat apa lasata si zaharul s-a topit de tot. Am stins si am lasat deoparte.

Cand marmelada din cuptor a devenit destul de groasa (zeama a fost foarte putina) am pus zmeura peste prune, am dat din nou la cuptor pentru aproximativ 10 minute si apoi am pus in borcane. Am presarat salicilat deasupra (eu sant de moda mai veche), am pus borcanele in perne si le-am lasat acolo pana s-au racit. Le-am etichetat si le-am depozitat in camara pe raft
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Marmelada de Prune si Zmeura" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

pupi
•  04.09.2009 20:23:18

Lucia, multumesc tu mereu imi faci ziua mai buna.....marmelada asta nu se face din prune ca ale mele, ea normal se face din prune rosii. Eu aici nu am asa ceva, nici pe la ferme nu am gasit, de aia am recurs la prunele astea "normale" cum le zic eu. Tin minte ca mama facea marmelada asta in fiecare an , cumpara din piata zmeura cand era vremea ei, facea gemul de zmeura si il pastra asa in catita, descoperit...adica era acoperit cu un tifon dar nu era pus in borcane. Cand era vremea prunelor rosii , facea marmelada si inainte de a termina marmelada cu 10-15 minute , punea in ea gemul de zmeura , dupa care le fierbea impreuna pe "ultima 100 de metri". Uf ce degusturi fine imi vin in gura acuma si amintiri din copilarie , cand imi facea paine de casa cu unt si gem deasupra....mersi inca odata

lucia_bp
•  04.09.2009 17:39:15

Minunat gust si o reteta pe cinste !

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Marmelada de Prune si Zmeura