Ketchup Picant

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 5 kg gogosari rosii (curatati de cotor si taiati felii)
  • 1 l bulion fiert (facut)
  • 5 maciulii usturoi (aprox 35 - 40 catei)
  • 12-15 ardei iuti
  • 1 cana 200 ml otet de 9 grade
  • 150 - 200 grame zahar
  • 1 lingurita piper negru macinat
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita salicilat (cu varf)

Mod de preparare

Gogosarii taiati felii + usturoi curatat + ardeii iuti fara codite (taiati in doua) + 1 lingurita sare se pun intr-o cratita si se acopera cu apa si se fierb pana se inmoaie bine gogosarii. Se lasa la racit, dupa care se scot gogosarii + ardeii iuti + usturoiul intr-o strecuratoare.

Se trec prin masina de tocat rosii (nu prin masina de tocat) pentru a se obtine o pasta fara coji si seminte. Pasta se pune intr-o cratita pe care se toarna litrul de bullion, cana de otet, zaharul si lingurita de piper. Se amesteca bine si se pune in cuptor la fiert la foc mediu spre puternic (nu pe foc puternic la aragaz). Astfel se evita prinderea pastei de cratita.

Se fierbe 90 - 120 de minute in functie de cat de gros se doreste ketchup-ul. Consistenta ideala este cea a unei smantane groase. Se amesteca rar in timpul fierberii.

In momentul obtinerii consistentei dorite, se scoate cratita si se adauga salicilatul dupa care se amesteca pentru omogenizarea cat mai buna a pastei cu salicilatul.

A NU SE PUNE SALICILATUL IN PASTA CAND SE DA LA CUPTOR, DOAR DUPA CE SE SCOATE DIN CUPTOR. SALICILATUL NU TREBUIE FIERT!

Pasta fierbinte se pune in borcane curate, uscate si incalzite. Se capseaza borcanele si se pun intr-o tava dupa care se sterilizeaza*.
* Sterilizare 1:

Peste borcanele calde din tava se pune o carpa uscata groasa care sa le acopere si se lasa la racit pana a doua zi.

* Sterilizare 2:

Se incalzeste cuptorul dupa care se stinge flacara, iar in cuptorul cald se introduce tava cu borcanele. Se inchide usa cuptorului si se lasa la racit pana a doua zi.

Observatii pentru un produs cat mai bun:
1. Conteaza cum se aleg gogosarii, cei mai indicati sunt cei cu pulpa grasa.
2. Bulionul trebuie sa fie cat mai gros.
3. Se gusta ardeii iuti pentru a stabili cati trebui adaugati pentru o iuteala potrivita.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Negresa - irezistibil de gustoasa

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt
Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
1
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Pasca cu aluat de cozonac
2
Dulciuri

Pasca cu aluat de cozonac

Pasca cu aluat de cozonac
Prajitura cu Mere
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Parteneri
Varza acra calita, de post
Bucataras.RO

Varza acra calita, de post

Varza acra calita este o mancare simpla, asa cum faceau bunicile noastre. Este foarte buna in sezonul rece sau in perioadele...

Varza acra calita, de post
Clafoutis cu capsuni
Culinar.RO

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!