Spalati portocalele si taiati-le in doua jumatati. Stoarceti sucul si taiati fiecare jumatate in 4 parti, pe care le curatati de coaja. Taiati miezul in bucati si puneti-l impreuna cu samburii pe o bucata de muselina(sau orice alt material textil curat), pe care o legati la gura cu o ata ca pe un saculet ( miezul, nervurile si samburii contin pectina, care prin fierbere va face ca gemul sa se lege). Taiati cojile in feliute subtiri, pe care le puneti apoi impreuna cu sucul de lamiae, 4l apa si saculetul de muselina intr-o oala mare cu baza groasa.
Dupa ce a inceput sa fiarba in clocot, reduceti temperature si tineti pe foc mic 50 min. sau pana cand lichidul a scazut la jumatate. Indepartati spuma pe masura ce se formeaza, cu o spumiera.
Puneti saculetul de panza intr-o strecuratoare si presati bine pt. a scoate tot lichidul continut, puneti licidul obtinut in oala. Aruncati continutul sacului. Reduceti flacara. adaugati zaharul si fierbeti la foc mic, amestecand pan ace zaharul s-a dizolvat complet. Mariti flacara, aduceti in clocot si fierbeti la temperatura canstanta 15 min. luati vasul de pe flacara.
Puneti o lingura de gem pe o farfurioara rece si lasati sa se racoreasca 2 min. Incercati cu degetul-daca gemul face o pojghita, inseamna ca a atins punctual de legare sin u mai necesita fierbere. Daca nu are consistenta sin u formeaza o asemenea pojghita, inseamna ca mai trebuie sa fiarba 5-10 min, dupa care il luati de pe foc, faceti din nou testul.
Lasati gemul in oala pana cand se raceste si formeaza pojghita. Amestecati-l bine si puneti-l in borcane curate. Daca gemul sau borcanele sunt prea, fidelutele de coaja de portocala se vor ridica la suprafata. Acoperiti gura borcanelor cu hartie de pergament, lasati-le sa se mai raceasca, dupa care le acoperiti cu celofan sau capacul borcanului.
Depozitarea se face intr-un loc intunecos.
Se pot pastra timp de 3 luni.
Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromataMusacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecescAripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasaIncearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Comentarii