Dulceata de Gutui

Postat pe: 21-11-2010
(6)

Ingrediente

Ingrediente pentru 1 portie:
500 ml apa
600 gr gutui cantarite dupa ce au fost rase pe razatoarea mare(sau taiate bastonase subtiri)
1 kg zahar
100 ml zeama lamaie
2-3 cm baton vanilie (sau 2 plicuri zahar vanilat)

Mod de preparare

Spalam gutuile sa indepartam puful de pe ele. Le curatam si le dam pe razoatoarea mare (sau le taiati bastonase subtiri). Stoarceti atatea lamai pana obtineti 100 ml zeama. Intr-o cratita emailata (sau fonta ) puneti 500 ml apa la fiert cu 1 kg zahar si 100 ml zeama de lamaie.

Cand este fierbinte adaugati gutuile rase. Gutuile se vor oxida, dar nu va speriati, dupa ce le puneti in siropul fierbinte ele isi vor recapata culoarea. Dupa ce a-ti adaugat gutuile taiati o bucatica de circa 2-3 cm din batonul de vanilie si il puneti sa fiarba alturi de gutui in sirop(daca nu aveti baton de vanilie, zaharul vanilat se adauga cu 1 minut inainte de a lua dulceata de pe foc). Lasati focul pe mediu si amestecati continuu.

Se continua fierberea pana siropul se leaga (cand ridicam lingura din cratita pe latul ei apar trei sau 2 picaturi care cad deodata).

Cand gutuile au un aspect lucios si plutesc in sirop sirop cratita se ia imediat de pe foc, deoarece gutuile se inchid la culoare si dulceata va avea ungust de zahar ars.

Se spumeaza si apoi cratita luata de pe foc se acopera cu un servet umezit in apa rece si bine stors. Daca acest se usuca repede il umezim din nou si acoperim din nou cratita.

Lasam dulceata sa raceasca complet in cratita (eu l-am lasat toata noaptea si pe dimineata a fost inchegata), apoi se pune in borcane. Inchidem borcanele si le asezam in camara.

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Dulceata de Gutui" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

ail
•  07.10.2013 16:35:31

Le decojim?

orwell
•  23.12.2012 22:19:07

Am pus ceva mai putin zahar si a iesit excelenta dulceata!
Multumesc!

copacu06
•  06.10.2011 13:25:46

E super si gutuile isi pastreaza aroma. Eu, cu 10 min. inainte de a le lua de pe foc, am adaugat cam 50 g de nuca taiata si a iesit o minunatie!

maria27
•  10.12.2009 14:39:29

multumim pt reteta a iesit foarte buna,sa ne mai trimiti si alte retete.

Leila
•  28.10.2009 19:08:32

Pentru putin Oana . :) Sa o mancati sanatosi !

oana1979
•  28.10.2009 18:25:42

Multumim pt reteta Leila..am facut si eu dulceata si a iesit super

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Dulceata de Gutui