Cum Facem Vegeta in Casa

Postat pe: 25-04-2014
(2)

Ingrediente

3-4 ardei grasi (combinatie de rosu, galden, portocaliu-pentru culoare frumoasa)
1 telina mare (doua mici), radacina
3 pastarnaci, radacina
3 radacini de patrunjel
8-10 morcovi
patrunjel frunze
o legatura groasa (si coditele se folosesc)
3-4 legaturi de ceapa verde
1 lingurita de sare (sau mai mult, depinde de gust)
1/2 lingurita de piper (sau mai mult, depinde de gust)

Mod de preparare

Stiu ca mai este inca o reteta postata in cartea de bucate, dar modul in care fac eu vegeta este putin mai diferita, deci am decis sa postez si varianta mea.

Cum la supa de pui punem in general morcovi, ardei, ceapa, patrunjel, pastarnac si telina, sare si piper, cum am citit pe plicurile de vegeta ingredientele folosite am decis sa fac si eu varianta mea.

Are un miros imbatator, este buna, sanatoasa si fara chimicale. In general pregatesc vegeta in perioada de vara/toamna cand am in gradina legumele necesare dar de data asta stocul a fost mai mic asa ca a trebuit sa il refac folosind o combinatie de legume bio si de cumparat... oricum ar fi tot buna este si sanatoasa.

Se spala patrunjelul frunze si se pune deoparte. Ardeii se spala, se despica in doua, se indeparteaza semintele si cotorul dupa care se feliaza in fasii de marimea unui deget si se pun deoparte.

Morcovii, patrunjelul, pastarnacul si telina se curata de coaja, se spala bine, se rad pe mandolina sau pe razatoarea de mere pe lungimea radacinii pentru a obtine fire subtiri si lungi.

Ceapa verde se spala bine se indeparteaza foile exterioare, partea verde si se despica in doua.
In aparatul de uscat fructe se aseaza pe rand, pe fiecare raft dupa cum urmeaza... pe cel de jos, telina si pastarnacul cu patrunjelul, pe raftul urmator, ardeii si ceapa verde, apoi urmatorul raft se va aranja cu morcovi si pe al patrulea raft restul de morcovi si frunzele de patrunjel.

Se pune capacul pe aparat si se lasa in priza circa 2 zile.

In timpul asta mai verificam legumele si daca cele de pe raftul de jos s-au uscat complet se indeparteaza (sau se rotesc rafturile) si se continua procesul de uscare.

Avem grija la depozitare, sa aranjam in cutie de carton, sa ferim de umezeala din aer si din casa pentru ca legumele uscate absorb foarte rapid umezeala si nu mai sant bune, nu se pot macina si trebuie sa le reuscam cel putin 3-4 ore.

Cand toate sant uscate suficient (sant casante) se trece la macinarea lor in masina de cafea.

Asezam legumele macinate intr-un castron, presaram sare si piper peste ele, amestecam bine de tot dupa care asezam in borcane de sticla inchise ermetic.

Pentru ca vegeta de casa nu are glutamat este mai putin galbuie decat vegeta cumparata la magazine si nu are un gust asa de pronuntat. Pentru folosire, cantitatea de vegeta este mai mare decat la cea cumparata (1 lingurita vegeta de cumparat = 1,5 - 2 linguri vegeta de casa)

Pofta buna si spor la treaba!
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Cum Facem Vegeta in Casa" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Caserola vidare 2.366 L

- 35 %
199.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

pupi
•  13.05.2014 22:18:23

Depinde in ce zona locuiesti( sau tara) poti usca la soare daca tara in care locuiesti are caldura si soare mult sau poti usca in cuptorul aragazului. La temperatura cea mai mica La mine este 150 F nu stiu cat vine in grade C .
Poti eventual sa pui la cea mai mica temperatura si daca si aia e prea mare ( sa nu arda legumele) atunci lasi usa cuptorului intredeschisa, exact ca si la bezele atunci cand vrei doar sa le usuci nu sa le coci.....Egreu sa iti dau o explicatie exacta din moment ce nu stiu unde locuiesti si ce aragaz ai.
Daca imi raspunzi am sa iti scriu mai detailat....ce pot sa iti spun acuma este ca temperatura trebuie sa fie calduta in cuptor altfel se ard legumele.....Pana nu am avut aparatul de uscat am folosit cuptorul aragazului.
Aici pe forum era o fata care scria la o alta postare( nu mai imi amintesc la acre) ca aragazul ei are optiunea de uscare fructe si cuptorul e cumparat din Romania. Eu nu locuiesc acolo si nu mai stiu ce se gaseste si ce nu se gaseste prin magazine.
Oricare ar fi situatia , se poate folosi cuptorul.....incearca sa lasi cuptorul fara nimic in el la cea mai mica temperatura si incearca dupa vreo 15 minute sa vezi cam cat este de cald in interior( introduci palma inchisa in cupror si o deschizi acolo desfacand degetele si rasucind palma. Asda poti incerca temperatura. Daca ti se pare fierbinte sau prea calda atunci lasa usa cuptorului deschisa ( sprijinita cu o coada de lingura de lemn) si mai incerci dupa alte 15 minute. Trebuie sa fie o diferenta mare in grade( acuma vor fi mai putine)si mana ta se va simti comfortabila la caldura aia....asta e temperatura la care trebuie sa stea legumele sa se usuce....trebuie sa le tii poate doua zile sau o zi si o noapte sau vezi cum se usuca de repede( depinde de legumele pe care le folosesti si felul in care au fost crescute si procentul de apa pe care il contin)....poti sa mai imi scrii daca am fost mai haotica in explicatii si nu ai inteles

marzescudoina
•  13.05.2014 21:07:56

Dar daca nu avem aparat de uscare cum am putea proceda ca sa finalizam vegeta ?

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Cum Facem Vegeta in Casa