Inainte de a le pune la copt, vinetele se inteapa pentru a evita accidentele care se produc prin explozia acestora, se coc pe gratar sau in cuptor...mie imi plac mai mult pe gratar pentru ca au gust mult mai bun. Vinetele coapte se scot intr-o strecuratoare asezata deasupra unui vas in care sa se colecteze lichidul amar pe care vinetele coapte il vor lasa si se acopera cu un capac, astfel se vor aburi si se vor decoji mai usor.
Coacem si ardeii. Vinetele si ardeii se decojesc cu grija, dupa ce s-au racit, iar in cazul ardeilor, se curata si cotorul cu seminte. Daca in cazul vinetelor, lichidul care se scurge nu are ce sa caute in niciun preparat, fiind amar, lichidul pe care il lasa ardeii copti va fi dulce si foarte gustos, asa incat se poate pastra. Vinetele se toaca marunt cu un obiect nemetalic (de lemn sau de ceramica), pentru a nu se innegri.
Ceapa se da prin masina de tocat, la fel si ardeii copti.
Se pune ceapa, uleiul (tot deodata) si 1 lingurita de sare intr-o oala care se asaza pe foc (poza 1). Se adauga sare de la inceput pentru a extrage apa din ceapa, ceea ce va face ca ceapa sa se inabuseasca, nu sa se prajeasca. E bine ca oala in care se gateste zacusca sa aiba un fund gros si sa nu se aseze direct pe flacara aragazului, eu obisnuiesc sa pun o plita de fonta intre flacara si fundul oalei.
Se gateste ceapa pana se inmoaie (cam 7-8 minute), apoi se adauga ardeii copti macinati sau tocati fin. Se amesteca bine si se da in clocot.
Se adauga vinetele tocate, se adauga bulionul, piperul si foile de dafin. Se amesteca bine, se reduce focul si se acopera oala cu un capac tras la o parte, asa incat aburii sa aiba loc sa iasa dar si oala sa fie acoperita, pentru ca in timpul fierberii zacusca fiind vascoasa improasca totul in jur.
Se fierbe 1 ora, timp in care se verfica si se amesteca cu grija la fiecare 10 minute, insistand pe fund. Nu e nevoie sa se fiarba mai mult, toate ingredientele fiind deja gatite (ardeii copti, vinetele la fel, bulionul fiert).
In final, zacusca trebuie sa aiba o consistenta omogena, pastoasa.Se potriveste gustul cu sare si piper si, daca se doreste sa se accentueze dulceata naturala a ardeilor si cepei, se poate adauga si o lingura de zahar. Zacusca se toarna fierbinte in borcane sterilizate, asezate pe o tava metalica si se lasa pana a doua zi de dimineata acoperite bine cu un prosop.
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...
Guacamole: un sos mexican autentic si deliciosPrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorAm incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...
Zacusca cu vinete, gogosari si kapiaCredeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .
Galuste cu prunePandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Comentarii