Zacusca de vinete

Portii
8
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
120 minute
Complexitate
medie
Zacusca de vinete

Ingrediente

  • 3 kg de vinete (alegeti-le pe cele cu coaja neagra si lucioasa, usor pufoase la atingere)
  • 2 kg de gogosari
  • 1 kg de ceapa
  • 1 litru de bulion de rosii de consistenta potrivita
  • 500 de ml de ulei
  • 3-4 foi de dafin
  • 1 lingurita de sare
  • 1 ligurita de piper negru macinat sau 1 lingurita de piper boabe

Mod de preparare

Inainte de a le pune la copt, vinetele se inteapa pentru a evita accidentele care se produc prin explozia acestora, se coc pe gratar sau in cuptor...mie imi plac mai mult pe gratar pentru ca au gust mult mai bun. Vinetele coapte se scot intr-o strecuratoare asezata deasupra unui vas in care sa se colecteze lichidul amar pe care vinetele coapte il vor lasa si se acopera cu un capac, astfel se vor aburi si se vor decoji mai usor.

Coacem si ardeii. Vinetele si ardeii se decojesc cu grija, dupa ce s-au racit, iar in cazul ardeilor, se curata si cotorul cu seminte. Daca in cazul vinetelor, lichidul care se scurge nu are ce sa caute in niciun preparat, fiind amar, lichidul pe care il lasa ardeii copti va fi dulce si foarte gustos, asa incat se poate pastra. Vinetele se toaca marunt cu un obiect nemetalic (de lemn sau de ceramica), pentru a nu se innegri.
Ceapa se da prin masina de tocat, la fel si ardeii copti.
Se pune ceapa, uleiul (tot deodata) si 1 lingurita de sare intr-o oala care se asaza pe foc (poza 1). Se adauga sare de la inceput pentru a extrage apa din ceapa, ceea ce va face ca ceapa sa se inabuseasca, nu sa se prajeasca. E bine ca oala in care se gateste zacusca sa aiba un fund gros si sa nu se aseze direct pe flacara aragazului, eu obisnuiesc sa pun o plita de fonta intre flacara si fundul oalei.
Se gateste ceapa pana se inmoaie (cam 7-8 minute), apoi se adauga ardeii copti macinati sau tocati fin. Se amesteca bine si se da in clocot.
Se adauga vinetele tocate, se adauga bulionul, piperul si foile de dafin. Se amesteca bine, se reduce focul si se acopera oala cu un capac tras la o parte, asa incat aburii sa aiba loc sa iasa dar si oala sa fie acoperita, pentru ca in timpul fierberii zacusca fiind vascoasa improasca totul in jur.
Se fierbe 1 ora, timp in care se verfica si se amesteca cu grija la fiecare 10 minute, insistand pe fund. Nu e nevoie sa se fiarba mai mult, toate ingredientele fiind deja gatite (ardeii copti, vinetele la fel, bulionul fiert).
In final, zacusca trebuie sa aiba o consistenta omogena, pastoasa.Se potriveste gustul cu sare si piper si, daca se doreste sa se accentueze dulceata naturala a ardeilor si cepei, se poate adauga si o lingura de zahar. Zacusca se toarna fierbinte in borcane sterilizate, asezate pe o tava metalica si se lasa pana a doua zi de dimineata acoperite bine cu un prosop.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tosca
1
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Savarine cu frisca
2
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Prajitura cu foi si gem de prune
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
5
Dulciuri

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Parteneri
Desert prajitura cu mere, crema de vanilie si bezea
Bucataras.RO

Desert prajitura cu mere, crema de vanilie si bezea

Delicii de Paste Va invit sa incercati o prajitura delicioasa cu mere. Data viitoare cand o voi face, voi pune cel putin 1.5...

Desert prajitura cu mere, crema de vanilie si bezea
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Tort Diplomat
Gustos.RO

Tort Diplomat

Reteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.

Tort Diplomat