Zacusca de vinete

Portii
8
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
120 minute
Complexitate
medie
Zacusca de vinete

Ingrediente

  • 3 kg de vinete (alegeti-le pe cele cu coaja neagra si lucioasa, usor pufoase la atingere)
  • 2 kg de gogosari
  • 1 kg de ceapa
  • 1 litru de bulion de rosii de consistenta potrivita
  • 500 de ml de ulei
  • 3-4 foi de dafin
  • 1 lingurita de sare
  • 1 ligurita de piper negru macinat sau 1 lingurita de piper boabe

Mod de preparare

Inainte de a le pune la copt, vinetele se inteapa pentru a evita accidentele care se produc prin explozia acestora, se coc pe gratar sau in cuptor...mie imi plac mai mult pe gratar pentru ca au gust mult mai bun. Vinetele coapte se scot intr-o strecuratoare asezata deasupra unui vas in care sa se colecteze lichidul amar pe care vinetele coapte il vor lasa si se acopera cu un capac, astfel se vor aburi si se vor decoji mai usor.

Coacem si ardeii. Vinetele si ardeii se decojesc cu grija, dupa ce s-au racit, iar in cazul ardeilor, se curata si cotorul cu seminte. Daca in cazul vinetelor, lichidul care se scurge nu are ce sa caute in niciun preparat, fiind amar, lichidul pe care il lasa ardeii copti va fi dulce si foarte gustos, asa incat se poate pastra. Vinetele se toaca marunt cu un obiect nemetalic (de lemn sau de ceramica), pentru a nu se innegri.
Ceapa se da prin masina de tocat, la fel si ardeii copti.
Se pune ceapa, uleiul (tot deodata) si 1 lingurita de sare intr-o oala care se asaza pe foc (poza 1). Se adauga sare de la inceput pentru a extrage apa din ceapa, ceea ce va face ca ceapa sa se inabuseasca, nu sa se prajeasca. E bine ca oala in care se gateste zacusca sa aiba un fund gros si sa nu se aseze direct pe flacara aragazului, eu obisnuiesc sa pun o plita de fonta intre flacara si fundul oalei.
Se gateste ceapa pana se inmoaie (cam 7-8 minute), apoi se adauga ardeii copti macinati sau tocati fin. Se amesteca bine si se da in clocot.
Se adauga vinetele tocate, se adauga bulionul, piperul si foile de dafin. Se amesteca bine, se reduce focul si se acopera oala cu un capac tras la o parte, asa incat aburii sa aiba loc sa iasa dar si oala sa fie acoperita, pentru ca in timpul fierberii zacusca fiind vascoasa improasca totul in jur.
Se fierbe 1 ora, timp in care se verfica si se amesteca cu grija la fiecare 10 minute, insistand pe fund. Nu e nevoie sa se fiarba mai mult, toate ingredientele fiind deja gatite (ardeii copti, vinetele la fel, bulionul fiert).
In final, zacusca trebuie sa aiba o consistenta omogena, pastoasa.Se potriveste gustul cu sare si piper si, daca se doreste sa se accentueze dulceata naturala a ardeilor si cepei, se poate adauga si o lingura de zahar. Zacusca se toarna fierbinte in borcane sterilizate, asezate pe o tava metalica si se lasa pana a doua zi de dimineata acoperite bine cu un prosop.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Flan cu Lapte Condensat Indulcit

Flan cu Lapte Condensat Indulcit

Flan cu Lapte Condensat Indulcit
Placinte cu spanac si branza

Placinte cu spanac si branza

Placinte cu spanac si branza
Tagliatelle cu Pleurotus, Sparanghel si Pesto din Leurda

Tagliatelle cu Pleurotus, Sparanghel si Pesto din Leurda

Tagliatelle cu Pleurotus, Sparanghel si Pesto din Leurda
Cele mai apreciate rețete
Tarta cu Spanac, Branza si Rosii Cherry
3
Aperitive

Tarta cu Spanac, Branza si Rosii Cherry

Tarta cu Spanac, Branza si Rosii Cherry
Prajitura Georgiana
4
Dulciuri

Prajitura Georgiana

Prajitura Georgiana
Parteneri
Biscuiti cu miere
Bucataras.RO

Biscuiti cu miere

Reteta luata de la Camy, doar ca eu aveam colorant verde, asa ca le-am facut in spirit de sarbatori, ea a zis ca sunt...

Biscuiti cu miere
Placinta cu mere
Culinar.RO

Placinta cu mere

Ne place mult placinta cu mere, de obicei mama soacra este cea care o prepara mai des. Mie imi place sa ma joc cu aluaturile,...

Placinta cu mere
Placinta cu branza proaspata de vaci
Gustos.RO

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci