Varza Acra la Butoias

Complexitate
redusa
Varza Acra la Butoias

Ingrediente

  • 1 galeata de plastic de 25 litri
  • 7-8 verze albe, frumoase, indesate si sanatoase
  • 1 varza rosie (optional)
  • 11 litri de apa
  • 550 g sare grunjoasa (sau dupa cum va este gustul si sarea de sarata)
  • 1 legatura cimbru
  • bete de marar
  • fire de hrean
  • jumate de pumn de porumb uscat
  • scandura pentru apasat varza
  • greutate pentru pus pe scandura

Mod de preparare

Varza se spala, se indeparteaza primele foi, se scoate cotorul. In scobitura de la cotor se presara putina sare.

In butoi se aranjeaza (pe fund) cateva bete de marar si fire de hrean apoi se incepe la aranjarea verzei.

Printre locurile ramase goale se adauga varza rosie taiata bucati cat sa le umple. Randul urmator - se pun din nou bete de marar, fire de hrean si boabele de porumb, cimbru si se aranjeaza din nou varza, locurile ramase goale se umple din nou cu varza rosie (sau alba)

Bucatile de varza taiata, la iarna se va toca marunt (fideluta).

Intre timp pe aragaz se pune apa cu sarea la fiert. Dupa ce da in clocot se ia jos si se pune peste varza. Se pune scandura cu greutatea deasupra, se lasa asa 2-3 zile, timp in care varza se mai lasa. Dupa asta daca doriti se mai poate completa butoiul cu varza noua, se completeaza cu apa si se pune la loc scandurica cu greutate.

Daca puneti la butoi mare, atunci cantitatea de apa va creste la fel si cea de sare. Cantitatile date sant pentru un butoi de 25 de litri.
Daca recipientul folosit are in partea de jos canea (robinet) atunci el se aseaza pe niste butuci pentru a fi mai usor de scos zeama din butoi (pritocitul). Daca butoiul nu are canea (asa cum e al meu) atunci trebuie sa aveti un furtun cu care sa lucrati.

Se introduce in butoiasul cu varza pana la fund si tot la 2 zile se sufla in el pentru a misca zeama in butoi. Daca aveti canea, atunci se scoate zeama din butoi, pe la robinet si se reintroduce in butoi pe partea de sus.

Operatia asta de pritocire se face tot la 2-3 zile si tine pana in momentul in care varza incepe sa se mureze. In general dupa 4-5 saptamani varza este murata.

Daca se intampla sa faca floare deasupra, aceasta trebuie curatata regulat si scandurica spalata de fiecare data.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Haiose

Haiose

Haiose
Biscuiti cu branza si chimen

Biscuiti cu branza si chimen

Biscuiti cu branza si chimen
Turta dulce cu mirodenii

Turta dulce cu mirodenii

Turta dulce cu mirodenii
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tosca - un desert imbietor
1
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Chec tigrat
2
Dulciuri

Chec tigrat

Chec tigrat
Piersici
3
Dulciuri

Piersici

Piersici
Turte cu ceapa verde, reteta de post - reteta simpla si rapida
4
Produse de panificatie si patiserie

Turte cu ceapa verde, reteta de post - reteta simpla si rapida

Turtele cu ceapa verde sunt preparate traditionale, constand in aluat subtire si fraged, presarat cu bucati delicate de ceapa...

Turte cu ceapa verde, reteta de post - reteta simpla si rapida
Sunca Afumata
5
Aperitive

Sunca Afumata

Sunca Afumata
Parteneri
Prajitura cu foi de zahar ars
Culinar.RO

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...

Prajitura cu foi de zahar ars
Turta dulce
Gustos.RO

Turta dulce

Turta dulce
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia