Rosii uscate, rosii pudra si fulgi de rosii

Complexitate
redusa
Rosii uscate, rosii pudra si fulgi de rosii

Ingrediente

  • Deci rosii de genul Roma pentru ca nu au suc mult si nici seminte foarte multe
  • ceapa dupa dorinta
  • usturoi dupa dorinta
  • sare si piper dupa gust
  • ulei de masline cam multisor (depinde de cantitatea de rosii avute)
  • otet alb sau aromat cu tarhon
  • usturoi
  • busuioc
  • salvie
  • rosmarin etc
  • frunze de diferite arome (busuioc, salvie, rosmarin, oregano)
  • uscator de fructe sau cuptor de aragaz
  • borcane cu capac

Mod de preparare

Rosile cu suc mai putin se feliaza (asta daca vreit pudra sau fulgi) si se pun in uscator sau intr-o tava de aragaz. Se porneste uscatorul si se tin rosiile acolo pana devin casante (8-10 ore).

Daca folositi cuptorul aragazului, puneti la cea mai mica temperatura si lasati usa cuptorului deschisa putin (se poate folosi o coada de lingura de lemn) . In cazul asta trebuie avut in vedere ca din cand in cand sa verificati feliutele de rosii si sa le mai intoarceti de pe o parte pe alta.

Inainte de a le pune la aparat la uscat sau la cuptor, ele se sareaza si se pipereaza. Daca doriti se poate presara si frunze marunt tocate, de busuioc. Dupa ce le scoateti din aparat sau din cuptor, se pun pe farfurie si se trece la pasul urmator macinarea lor.

Apoi se pun intr-o sita deasa si se cern. Praful care trece prin ochiurile sitei va fi pudra si ce ramane in sita vor fi fulgii. Pe astia ii amestecati cu ierburi si aromele dorite (usacte si ele) precum si sare si piper pentru siguranta) si se face amestecul pentru pizza sau fete la unele fripturi.

Pudra se amesteca si ea cu sare si piper, se poate chiar cu usturoi uscat si pisat si ala. Rosiile care le vrem puse la borcane, se taie in patru, se sareaza si se pipereaza si se pun la uscator (aragaz cu usa deschisa). Dupa 10-12 ore se scot (cele din cuptor, se mai intorc din cand in cand) si se oparesc in otet, dupa care se aseaza in borcane, intercalat cu usturoi, ceapa si diferite frunze aromate, dupa placul si gustul nostru.

Apoi se toarna peste ele otetul in care au fost oparite si se completeaza pana sus cu ulei de masline, light. Se pun intr-un vas mare pe fundul caruia am pus niste prosoape si punem apa pana cam cu 2 degete mai jos de marginea borcanelor.

Se fierbe, din momentul in care a inceput apa sa fiarba, circa 45 de minute. . se pot pastra in camara, la rece si dupa ce au fost deschise borcanele se tin la frigider. Dupa ce am scos rosii din borcane avem grija sa mai adaugam ulei si sa presam rosile ramase, in asa fel incat sa nu ramana deasupra lichidului din borcan.

Daca folositi doar ulei in boranele cu rosii, dupa golirea lor, sa nu aruncati uleiul, el se poate folosi cu succes la salate, la mancaruri care le vreti mai aromate.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga
Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci
Cele mai apreciate rețete
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
2
Borsuri, supe, ciorbe

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Dovlecei umpluti - reteta practica si rapida
3
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Dovlecei umpluti - reteta practica si rapida

Acesti dovlecei sunt umpluți cu un amestec bogat de piept de pui, cascaval, mozzarella, ciuperci, bacon si ierburi...

Dovlecei umpluti - reteta practica si rapida
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Ciorba de curcan, cu taitei
Bucataras.RO

Ciorba de curcan, cu taitei

A iesit o ciorbica tare buna, numai buna de servit pe vremea asta rece!

Ciorba de curcan, cu taitei
Chec cu portocale
Culinar.RO

Chec cu portocale

Un chec foarte gustos care a disparut mult mai repede decat m-as fi asteptat. Este cu suc de portocale in compozitie si...

Chec cu portocale
Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Gustos.RO

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos

Incearca o reteta usoara de cozonac pufos de post in doua culori, cu aluat simplu si cu cacao. Un desert delicios si aromat,...

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos