Rosii uscate, rosii pudra si fulgi de rosii

Complexitate
redusa
Rosii uscate, rosii pudra si fulgi de rosii

Ingrediente

  • Deci rosii de genul Roma pentru ca nu au suc mult si nici seminte foarte multe
  • ceapa dupa dorinta
  • usturoi dupa dorinta
  • sare si piper dupa gust
  • ulei de masline cam multisor (depinde de cantitatea de rosii avute)
  • otet alb sau aromat cu tarhon
  • usturoi
  • busuioc
  • salvie
  • rosmarin etc
  • frunze de diferite arome (busuioc, salvie, rosmarin, oregano)
  • uscator de fructe sau cuptor de aragaz
  • borcane cu capac

Mod de preparare

Rosile cu suc mai putin se feliaza (asta daca vreit pudra sau fulgi) si se pun in uscator sau intr-o tava de aragaz. Se porneste uscatorul si se tin rosiile acolo pana devin casante (8-10 ore).

Daca folositi cuptorul aragazului, puneti la cea mai mica temperatura si lasati usa cuptorului deschisa putin (se poate folosi o coada de lingura de lemn) . In cazul asta trebuie avut in vedere ca din cand in cand sa verificati feliutele de rosii si sa le mai intoarceti de pe o parte pe alta.

Inainte de a le pune la aparat la uscat sau la cuptor, ele se sareaza si se pipereaza. Daca doriti se poate presara si frunze marunt tocate, de busuioc. Dupa ce le scoateti din aparat sau din cuptor, se pun pe farfurie si se trece la pasul urmator macinarea lor.

Apoi se pun intr-o sita deasa si se cern. Praful care trece prin ochiurile sitei va fi pudra si ce ramane in sita vor fi fulgii. Pe astia ii amestecati cu ierburi si aromele dorite (usacte si ele) precum si sare si piper pentru siguranta) si se face amestecul pentru pizza sau fete la unele fripturi.

Pudra se amesteca si ea cu sare si piper, se poate chiar cu usturoi uscat si pisat si ala. Rosiile care le vrem puse la borcane, se taie in patru, se sareaza si se pipereaza si se pun la uscator (aragaz cu usa deschisa). Dupa 10-12 ore se scot (cele din cuptor, se mai intorc din cand in cand) si se oparesc in otet, dupa care se aseaza in borcane, intercalat cu usturoi, ceapa si diferite frunze aromate, dupa placul si gustul nostru.

Apoi se toarna peste ele otetul in care au fost oparite si se completeaza pana sus cu ulei de masline, light. Se pun intr-un vas mare pe fundul caruia am pus niste prosoape si punem apa pana cam cu 2 degete mai jos de marginea borcanelor.

Se fierbe, din momentul in care a inceput apa sa fiarba, circa 45 de minute. . se pot pastra in camara, la rece si dupa ce au fost deschise borcanele se tin la frigider. Dupa ce am scos rosii din borcane avem grija sa mai adaugam ulei si sa presam rosile ramase, in asa fel incat sa nu ramana deasupra lichidului din borcan.

Daca folositi doar ulei in boranele cu rosii, dupa golirea lor, sa nu aruncati uleiul, el se poate folosi cu succes la salate, la mancaruri care le vreti mai aromate.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
2
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Gogosari in Sos de Mustar
3
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Sufleu de cartofi
5
Aperitive

Sufleu de cartofi

Sufleu de cartofi
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie