Peltea de Gutui

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • -1 kg zahar
  • -1 kg gutui
  • -5-6 mere(rosii, acrisoare)
  • -3 l apa

Mod de preparare

Se aleg gutui mai mici, galbene, care se sterg de puf cu o carpa uscata, se spala si se lasa la scurs, apoi se taie felii impreuna cu merele spalate, fara a indeparta coaja sau semintele si casuta lor.

Se pun intr-un vas cu 3 l de apa, la FOC MIC ca sa fiarba incet, sa nu se tulbure zeama, pana cand scade mai mult de jumatate, in asa fel incat sa ramana 1 l de lichid.

Cand fructele sunt bine fierte si apa scazuta se rastoarna intr-o sita in care este pus un tifon dublu si se lasa sa se scurga incet pentru ca lichidul rezultat sa fie limpede.

Se lasa cca. 1 ora sa se limpezeasca.

Se iau 4 pahare din aceasta zeama (eu folosesc cani de ceai), se toarna peste zaharul pus intr-un vas si se pune la FOC MIC, amestecand continu, pana se dizolva zaharul complet, dupa care se da la FOC IUTE, sa fiarba, indepartandu-se spuma ce se formeaza.

Dupa 15-20 min. se ia vasul de pe foc si se face proba (eu pun un strat subtire de sirop pe o farfurioara si dupa ce s-a racit cu o lingurita o impart in doua, formand un santulet. Daca cele doua parti nu se mai unesc intre ele, pelteaua este gata)
Proba se face de mai multe ori, dar de fiecare data cu vasul luat de pe foc, ca intre timp sa nu se continue fierberea. Daca pelteaua nu este gata se repune vasul pe foc.

Cand este gata, se toarna fierbinte in borcane spalate, sterilizate, uscate si se pun la dunst uscat(intre paturi)pana a doua zi. Pelteaua trebuie sa se intareasca deasupra ca o pojghita si nu trebuie sa curga daca intorci borcanul cu gura in jos. O peltea buna se poata taie cu cutitul.

Se leaga(capseaza)si se dau la camara.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura turnata cu branza de vaci
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Prajitura Rustica
3
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Coaste de porc cu cartofi noi
Bucataras.RO

Coaste de porc cu cartofi noi

 Perfecte pentru un pranz de duminica! Sunt atat de fragede si gustoase, de te lingi pe degete! Reteta video pas cu pas...

Coaste de porc cu cartofi noi
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia