Peltea de Gutui

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • -1 kg zahar
  • -1 kg gutui
  • -5-6 mere(rosii, acrisoare)
  • -3 l apa

Mod de preparare

Se aleg gutui mai mici, galbene, care se sterg de puf cu o carpa uscata, se spala si se lasa la scurs, apoi se taie felii impreuna cu merele spalate, fara a indeparta coaja sau semintele si casuta lor.

Se pun intr-un vas cu 3 l de apa, la FOC MIC ca sa fiarba incet, sa nu se tulbure zeama, pana cand scade mai mult de jumatate, in asa fel incat sa ramana 1 l de lichid.

Cand fructele sunt bine fierte si apa scazuta se rastoarna intr-o sita in care este pus un tifon dublu si se lasa sa se scurga incet pentru ca lichidul rezultat sa fie limpede.

Se lasa cca. 1 ora sa se limpezeasca.

Se iau 4 pahare din aceasta zeama (eu folosesc cani de ceai), se toarna peste zaharul pus intr-un vas si se pune la FOC MIC, amestecand continu, pana se dizolva zaharul complet, dupa care se da la FOC IUTE, sa fiarba, indepartandu-se spuma ce se formeaza.

Dupa 15-20 min. se ia vasul de pe foc si se face proba (eu pun un strat subtire de sirop pe o farfurioara si dupa ce s-a racit cu o lingurita o impart in doua, formand un santulet. Daca cele doua parti nu se mai unesc intre ele, pelteaua este gata)
Proba se face de mai multe ori, dar de fiecare data cu vasul luat de pe foc, ca intre timp sa nu se continue fierberea. Daca pelteaua nu este gata se repune vasul pe foc.

Cand este gata, se toarna fierbinte in borcane spalate, sterilizate, uscate si se pun la dunst uscat(intre paturi)pana a doua zi. Pelteaua trebuie sa se intareasca deasupra ca o pojghita si nu trebuie sa curga daca intorci borcanul cu gura in jos. O peltea buna se poata taie cu cutitul.

Se leaga(capseaza)si se dau la camara.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Inghetata de trandafiri si banane
2
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
3
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
4
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Parteneri
Reteta de tort cu mere si blat pufos
Bucataras.RO

Reteta de tort cu mere si blat pufos

"Culori de toamnă în bucate." Pe una dintre fetițele mele o cheama Andreea și cu ocazia zilei onomastice...

Reteta de tort cu mere si blat pufos
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti