Marmelada de Prune si Mere cu Aroma de Lamiie

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
redusa
Marmelada de Prune si Mere cu Aroma de Lamiie

Ingrediente

  • 2 kg de prune
  • 1/2 kg mere rosii
  • 1 kg de zahar
  • 1 lamiie

Mod de preparare

Prunele si merele se lasa intii la inmuiat in apa cu bicarbonat (1 lingura la un lighean cu apa) apoi se clatesc bine.
Se scot simburii de la prune si se curata de cutiuta cu seminte merele.

Se taie totul cuburi mici si se pune in oala de tuci smaltuit in staturi cuburi de fructe si strat de zahar si tot asa. Se pune pe foc mai intii mare ca sa porneasca si sa se topeasca zaharul. Se varsa peste zeama de lamiie.

Mutati oala pe focul cel mai mic de la aragaz si fierbeti cca 50 minute. Lasati sa se raceasca si veti vedea exact daca mai trebuie sau nu fiarta, merele nu se adauga numai pentru gustul lor, aroma dulceaga si parfumata care se completeaza cu prunele dar si pentru ca sunt bogate in pectina si deci leaga marmelada de prune fara sa o fierbem la infinit, cu orele.

In timp ce marmelada se racoreste trebuie sa sterilizam boranele si capacele, le-am pus pe toate la fiert in oale cu apa care sa le acopere. Am fiert cca 10-15 minute de cind apa a inceput sa clocote.

Apoi le-am scos pe stergare curate (spalate fara balsam cum se spala toate cirpele de bucatarie) si in timp ce ele se uscau am pus iar marmelada la foc sa dea un clocot. Asta pentru ca era fiarta exact cit am vrut eu, daca credeti ca nu edestul de legata pentru gustul vostru (dar trebuie sa tineti cont ca de la mere marmelada se va intari in borcane cind se raceste) mai fierbeti cit credeti de cuvinta.

Am varsat marmelada fierbinte in borcanele sterilizate si uscate, am inchis cu capac cu filet, am intors borcanele cu capacul in jos si le-am lasat acoperite cu fete de masa, servete de bucatarie, paturica cca 30 minute.

Apoi am intors borcanele in pozitia normala, rind pe rind fara sa le descopar prea mult si se auzea cum faceau clic (se forma vidul) le-am lasat de ieri dupa amiaza, peste noapte si toata dimineata acoperite.
Am pus borcanele in dulap.
* prunele al caror tip /soi degeaba il cunosc ca nu stiu carui soi romanesc i se potriveste denumirea va pot spune ca sunt de tipul care se curata usor de pe simbure, sunt lunguiete si albastrui

** merele rosii si din soiul celor bune pentru placinta

Din aceasta cantitate au iesit 6 borcane mici plus niste dulceata ramasa pe o farfuriuta.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
3
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
4
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
5
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.