Marmelada de Prune si Mere cu Aroma de Lamiie

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
redusa
Marmelada de Prune si Mere cu Aroma de Lamiie

Ingrediente

  • 2 kg de prune
  • 1/2 kg mere rosii
  • 1 kg de zahar
  • 1 lamiie

Mod de preparare

Prunele si merele se lasa intii la inmuiat in apa cu bicarbonat (1 lingura la un lighean cu apa) apoi se clatesc bine.
Se scot simburii de la prune si se curata de cutiuta cu seminte merele.

Se taie totul cuburi mici si se pune in oala de tuci smaltuit in staturi cuburi de fructe si strat de zahar si tot asa. Se pune pe foc mai intii mare ca sa porneasca si sa se topeasca zaharul. Se varsa peste zeama de lamiie.

Mutati oala pe focul cel mai mic de la aragaz si fierbeti cca 50 minute. Lasati sa se raceasca si veti vedea exact daca mai trebuie sau nu fiarta, merele nu se adauga numai pentru gustul lor, aroma dulceaga si parfumata care se completeaza cu prunele dar si pentru ca sunt bogate in pectina si deci leaga marmelada de prune fara sa o fierbem la infinit, cu orele.

In timp ce marmelada se racoreste trebuie sa sterilizam boranele si capacele, le-am pus pe toate la fiert in oale cu apa care sa le acopere. Am fiert cca 10-15 minute de cind apa a inceput sa clocote.

Apoi le-am scos pe stergare curate (spalate fara balsam cum se spala toate cirpele de bucatarie) si in timp ce ele se uscau am pus iar marmelada la foc sa dea un clocot. Asta pentru ca era fiarta exact cit am vrut eu, daca credeti ca nu edestul de legata pentru gustul vostru (dar trebuie sa tineti cont ca de la mere marmelada se va intari in borcane cind se raceste) mai fierbeti cit credeti de cuvinta.

Am varsat marmelada fierbinte in borcanele sterilizate si uscate, am inchis cu capac cu filet, am intors borcanele cu capacul in jos si le-am lasat acoperite cu fete de masa, servete de bucatarie, paturica cca 30 minute.

Apoi am intors borcanele in pozitia normala, rind pe rind fara sa le descopar prea mult si se auzea cum faceau clic (se forma vidul) le-am lasat de ieri dupa amiaza, peste noapte si toata dimineata acoperite.
Am pus borcanele in dulap.
* prunele al caror tip /soi degeaba il cunosc ca nu stiu carui soi romanesc i se potriveste denumirea va pot spune ca sunt de tipul care se curata usor de pe simbure, sunt lunguiete si albastrui

** merele rosii si din soiul celor bune pentru placinta

Din aceasta cantitate au iesit 6 borcane mici plus niste dulceata ramasa pe o farfuriuta.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga
Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
2
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Dovlecei umpluti - reteta practica si rapida
4
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Dovlecei umpluti - reteta practica si rapida

Acesti dovlecei sunt umpluți cu un amestec bogat de piept de pui, cascaval, mozzarella, ciuperci, bacon si ierburi...

Dovlecei umpluti - reteta practica si rapida
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Chec cu portocale
Culinar.RO

Chec cu portocale

Un chec foarte gustos care a disparut mult mai repede decat m-as fi asteptat. Este cu suc de portocale in compozitie si...

Chec cu portocale
Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Gustos.RO

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos

Incearca o reteta usoara de cozonac pufos de post in doua culori, cu aluat simplu si cu cacao. Un desert delicios si aromat,...

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos