Marmelada de Prune si Mere cu Aroma de Lamiie

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
redusa
Marmelada de Prune si Mere cu Aroma de Lamiie

Ingrediente

  • 2 kg de prune
  • 1/2 kg mere rosii
  • 1 kg de zahar
  • 1 lamiie

Mod de preparare

Prunele si merele se lasa intii la inmuiat in apa cu bicarbonat (1 lingura la un lighean cu apa) apoi se clatesc bine.
Se scot simburii de la prune si se curata de cutiuta cu seminte merele.

Se taie totul cuburi mici si se pune in oala de tuci smaltuit in staturi cuburi de fructe si strat de zahar si tot asa. Se pune pe foc mai intii mare ca sa porneasca si sa se topeasca zaharul. Se varsa peste zeama de lamiie.

Mutati oala pe focul cel mai mic de la aragaz si fierbeti cca 50 minute. Lasati sa se raceasca si veti vedea exact daca mai trebuie sau nu fiarta, merele nu se adauga numai pentru gustul lor, aroma dulceaga si parfumata care se completeaza cu prunele dar si pentru ca sunt bogate in pectina si deci leaga marmelada de prune fara sa o fierbem la infinit, cu orele.

In timp ce marmelada se racoreste trebuie sa sterilizam boranele si capacele, le-am pus pe toate la fiert in oale cu apa care sa le acopere. Am fiert cca 10-15 minute de cind apa a inceput sa clocote.

Apoi le-am scos pe stergare curate (spalate fara balsam cum se spala toate cirpele de bucatarie) si in timp ce ele se uscau am pus iar marmelada la foc sa dea un clocot. Asta pentru ca era fiarta exact cit am vrut eu, daca credeti ca nu edestul de legata pentru gustul vostru (dar trebuie sa tineti cont ca de la mere marmelada se va intari in borcane cind se raceste) mai fierbeti cit credeti de cuvinta.

Am varsat marmelada fierbinte in borcanele sterilizate si uscate, am inchis cu capac cu filet, am intors borcanele cu capacul in jos si le-am lasat acoperite cu fete de masa, servete de bucatarie, paturica cca 30 minute.

Apoi am intors borcanele in pozitia normala, rind pe rind fara sa le descopar prea mult si se auzea cum faceau clic (se forma vidul) le-am lasat de ieri dupa amiaza, peste noapte si toata dimineata acoperite.
Am pus borcanele in dulap.
* prunele al caror tip /soi degeaba il cunosc ca nu stiu carui soi romanesc i se potriveste denumirea va pot spune ca sunt de tipul care se curata usor de pe simbure, sunt lunguiete si albastrui

** merele rosii si din soiul celor bune pentru placinta

Din aceasta cantitate au iesit 6 borcane mici plus niste dulceata ramasa pe o farfuriuta.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Florile de Tei si Siropul lor inmiresmat
2
Conserve, muraturi

Florile de Tei si Siropul lor inmiresmat

Florile de Tei si Siropul lor inmiresmat
Tocana Siciliana de Legume Pentru Iarna
3
Conserve, muraturi

Tocana Siciliana de Legume Pentru Iarna

Tocana Siciliana de Legume Pentru Iarna
Chec cu Cacao Pufos
4
Dulciuri

Chec cu Cacao Pufos

Chec cu Cacao Pufos
Parteneri
Ciorbă de cartofi cu afumătură - Rețeta tradițională românească
Bucataras.RO

Ciorbă de cartofi cu afumătură - Rețeta tradițională românească

Ciorba de cartofi cu afumătură este una dintre cele mai gustoase din bucătăria românească tradițională....

Ciorbă de cartofi cu afumătură - Rețeta tradițională românească
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura