Marmelada de Caise cu Coaja

Complexitate
redusa
Marmelada de Caise cu Coaja

Ingrediente

  • 10 kg caise
  • 5 kg zahar
  • sucul de la doua lamai
  • vanilie dupa dorinta (optional)

Mod de preparare

In general pe vremea cand eram in Romania curatam caisele de samburi si coaja, anul asta am lasat coaja pe ele.

In cazul in care se indeparteaza coaja, marmelada iese mai chihlimbarie, pe cand daca pe fierbem cu coaja iese mai inchisa la culoare si nu asa frumoasa.

Pentru ca am fost in mare graba am ales a doua varianta si am lasat caisele cu coaja. In cazul in care curatati de coaja se mareste cantitatea de zahar cu 100gr/kg de fruct.

Deci se aleg caisele frumoase, dulci, aromate si bine coapte. Se spala cu grija se indeparteaza samburii si se taie in 4 sau 6.

Se aseaza in vasul in care urmeaza sa facem marmelada (trebuie sa aveti un vas mare, inalt). Dupa ce am terminat cu toate caisele se aseaza deasupra lor zaharul.

Anul asta eu am lasat la frigider peste noapte asa acoperit cu zahar dar in general cand caisele sant foarte coapte ele trebuiesc fierte indata dupa ce terminam curatatul lor, altfel se strica.

Nu se adauga nici un strop de apa cum gresit am citit la multe retete. Caisele lasa apa.

Se pun la fiert si se amesteca mereu cu lingura de lemn. Prin fierbere si amestecare feliile se vor sparge si vom obtine o pasta destul de uniforma. Cand fructele sant pe jumatate zdrobite se adauga sucul de lamaie si vanilia daca folositi.

Fierbem pana fructele sant zdrobite de tot, si marmelada este bine legata.

Cat timp fierbem marmelada nu ne indepartam de langa vas si nu lasam lingura din mana ... gemul se prinde de fundul vasului foarte repede si se afuma dupa care nu il mai putem manca.

Deci atentie marita la amestecat. E destul de dificil sa stai langa aragazul aprins si sa invarti mereu cu lingura in marmelada.

Spre sfarsit, cand deja apa s-a evaporat incepe sa stropeasca dar produsul final merita tot efortul depus, placerea copilasilor cand mananca o paine buna cu unt si marmelada asta te face sa uiti orele grele in care ai stat lipita de aragaz si ai facut febra musculara la mana de cat ai amestecat.

Pofta buna si spor la treaba

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita
Papricas de pui cu galuste

Papricas de pui cu galuste

Papricas de pui cu galuste
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tuguiet
1
Dulciuri

Prajitura Tuguiet

Prajitura Tuguiet
Alba ca zapada
2
Dulciuri

Alba ca zapada

Alba ca zapada
Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna
3
Conserve, muraturi

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna
Prajitura Cu Crema De Ness
4
Dulciuri

Prajitura Cu Crema De Ness

Prajitura Cu Crema De Ness
Papricas de pui cu galuste de faina si smantana
5
Mancaruri cu carne

Papricas de pui cu galuste de faina si smantana

Papricas de pui cu galuste de faina si smantana
Parteneri
Desert cozonac cu stafide si nuca de cocos
Bucataras.RO

Desert cozonac cu stafide si nuca de cocos

M-am inspirat de pe blogul lui divainbucatarie

Desert cozonac cu stafide si nuca de cocos
Dulceata si peltea de gutui
Culinar.RO

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...

Dulceata si peltea de gutui
Budinca de paste cu pui si legume
Gustos.RO

Budinca de paste cu pui si legume

Budinca de paste cu pui si legume