Ghiveci cu Gogosari pentru Iarna

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • pentru 1 portie:
  • 1/2 l ulei
  • 1 kg ceapa
  • 5 kg gogosari rosii
  • 1 l bulion gros (de consistenta smantanii) sau bulion facut din 3-4 kg rosii feliate (sau mixate in blender), fierte cu putina sare pana la consistenta necesara
  • piper macinat (dupa gust)
  • 1-2 foi de dafin rupte
  • sare (mare pentru muraturi) - 1 lingura

Mod de preparare

Intr-o cratita mare se caleste ceapa taiata pestisori, numai pana devine sticloasa. Se adauga gogosarii curatati de cotor si seminte si taiati felii de grosimea degetului si se calesc pana se inmoaie, amestecand mereu, dar cu grija sa nu se sfarme.

Se toarna peste amestecul din cratita bulionul fierbinte si tot atunci se adauga foaia de dafin, piperul si sarea. Se lasa la fiert pana cand gogosarii s-au inmuiat.

Se pune asa fierbinte in borcane, se capseaza si se dau la dunst uscat (intre paturi) 2-3 zile, apoi la camara.
Cine doreste poate adauga conservant sau aspirina. Eu nu pun si sta si 2 ani (asta cand am "incurcat borcanele")
Denumirea este de ghiveci, dar are multiple intrebuintari:
-se serveste asa rece, gen mic dejun
-se incalzeste si se serveste cald, gen masa de seara
-garnitura la orice fel de carne, langa orez, cartofi, zarzavaturi sotate, etc.
-se prepara cu orez, gen pilaf
-ca baza (gen sos) in combinatie cu carne (fiarta sau fripta pe jumatate), amestecate si pregatite in continuare impreuna
-constituie sosul de la spaghete, adaugandu-se oregano(maghiran, etc. ) si putin amidon(faina de porumb) care sa-l ingroase
-in locul sosului de rosii la chiftelute marinate, ingrosandu-l cu putin amidon
-si lista poate continua.
Dintr-o portie ies aproximativ 7 borcane de 720 ml
Va recomand acest ghiveci pe care sunt convinsa ca-l veti pregati an de an.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Budinca de dovlecei cu branza

Budinca de dovlecei cu branza

Budinca de dovlecei cu branza
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Cele mai apreciate rețete
Salata olteneasca - Csalamale
1
Romania

Salata olteneasca - Csalamale

Salata olteneasca - Csalamale
Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna
2
Romania

Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna

Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna
Savarine cu frisca
3
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Prajitura Schneider
4
Romania

Prajitura Schneider

Prajitura Schneider
Fursecuri cu Crema de Zahar Ars
5
Romania

Fursecuri cu Crema de Zahar Ars

Fursecuri cu Crema de Zahar Ars