Ghiveci cu Gogosari pentru Iarna

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • pentru 1 portie:
  • 1/2 l ulei
  • 1 kg ceapa
  • 5 kg gogosari rosii
  • 1 l bulion gros (de consistenta smantanii) sau bulion facut din 3-4 kg rosii feliate (sau mixate in blender), fierte cu putina sare pana la consistenta necesara
  • piper macinat (dupa gust)
  • 1-2 foi de dafin rupte
  • sare (mare pentru muraturi) - 1 lingura

Mod de preparare

Intr-o cratita mare se caleste ceapa taiata pestisori, numai pana devine sticloasa. Se adauga gogosarii curatati de cotor si seminte si taiati felii de grosimea degetului si se calesc pana se inmoaie, amestecand mereu, dar cu grija sa nu se sfarme.

Se toarna peste amestecul din cratita bulionul fierbinte si tot atunci se adauga foaia de dafin, piperul si sarea. Se lasa la fiert pana cand gogosarii s-au inmuiat.

Se pune asa fierbinte in borcane, se capseaza si se dau la dunst uscat (intre paturi) 2-3 zile, apoi la camara.
Cine doreste poate adauga conservant sau aspirina. Eu nu pun si sta si 2 ani (asta cand am "incurcat borcanele")
Denumirea este de ghiveci, dar are multiple intrebuintari:
-se serveste asa rece, gen mic dejun
-se incalzeste si se serveste cald, gen masa de seara
-garnitura la orice fel de carne, langa orez, cartofi, zarzavaturi sotate, etc.
-se prepara cu orez, gen pilaf
-ca baza (gen sos) in combinatie cu carne (fiarta sau fripta pe jumatate), amestecate si pregatite in continuare impreuna
-constituie sosul de la spaghete, adaugandu-se oregano(maghiran, etc. ) si putin amidon(faina de porumb) care sa-l ingroase
-in locul sosului de rosii la chiftelute marinate, ingrosandu-l cu putin amidon
-si lista poate continua.
Dintr-o portie ies aproximativ 7 borcane de 720 ml
Va recomand acest ghiveci pe care sunt convinsa ca-l veti pregati an de an.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ce mancaruri poti face cu prune - cele mai bune 10 retete

Ce mancaruri poti face cu prune - cele mai bune 10 retete

Ce mancaruri poti face cu prune - cele mai bune 10 retete
Evantai din carne de porc cu legume

Evantai din carne de porc cu legume

Evantai din carne de porc cu legume
Barcute din vinete cu arpagic rosu

Barcute din vinete cu arpagic rosu

Barcute din vinete cu arpagic rosu
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Reţetă de preparare a papanaşilor
2
Romania

Reţetă de preparare a papanaşilor

Reţetă de preparare a papanaşilor
Prajitura Tosca
3
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Prajitura Fanta
4
Romania

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Pilaf (cea Mai Simpla si Delicioasa Reteta)
5
Italia

Pilaf (cea Mai Simpla si Delicioasa Reteta)

Pilaf (cea Mai Simpla si Delicioasa Reteta)