Ghiveci cu Gogosari pentru Iarna

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • pentru 1 portie:
  • 1/2 l ulei
  • 1 kg ceapa
  • 5 kg gogosari rosii
  • 1 l bulion gros (de consistenta smantanii) sau bulion facut din 3-4 kg rosii feliate (sau mixate in blender), fierte cu putina sare pana la consistenta necesara
  • piper macinat (dupa gust)
  • 1-2 foi de dafin rupte
  • sare (mare pentru muraturi) - 1 lingura

Mod de preparare

Intr-o cratita mare se caleste ceapa taiata pestisori, numai pana devine sticloasa. Se adauga gogosarii curatati de cotor si seminte si taiati felii de grosimea degetului si se calesc pana se inmoaie, amestecand mereu, dar cu grija sa nu se sfarme.

Se toarna peste amestecul din cratita bulionul fierbinte si tot atunci se adauga foaia de dafin, piperul si sarea. Se lasa la fiert pana cand gogosarii s-au inmuiat.

Se pune asa fierbinte in borcane, se capseaza si se dau la dunst uscat (intre paturi) 2-3 zile, apoi la camara.
Cine doreste poate adauga conservant sau aspirina. Eu nu pun si sta si 2 ani (asta cand am "incurcat borcanele")
Denumirea este de ghiveci, dar are multiple intrebuintari:
-se serveste asa rece, gen mic dejun
-se incalzeste si se serveste cald, gen masa de seara
-garnitura la orice fel de carne, langa orez, cartofi, zarzavaturi sotate, etc.
-se prepara cu orez, gen pilaf
-ca baza (gen sos) in combinatie cu carne (fiarta sau fripta pe jumatate), amestecate si pregatite in continuare impreuna
-constituie sosul de la spaghete, adaugandu-se oregano(maghiran, etc. ) si putin amidon(faina de porumb) care sa-l ingroase
-in locul sosului de rosii la chiftelute marinate, ingrosandu-l cu putin amidon
-si lista poate continua.
Dintr-o portie ies aproximativ 7 borcane de 720 ml
Va recomand acest ghiveci pe care sunt convinsa ca-l veti pregati an de an.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci

Fursecurile cu ciocolata sunt o gustare delicioasa, perfecta pentru a satisface pofta de dulce sau pentru a insoti o ceasca...

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci
Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros

Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros

Papricasul de pui cu galuste este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare traditionale unguresti.

Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros
Paste Bolognese - imbietoare si delicioase

Paste Bolognese - imbietoare si delicioase

Savureaza o masa reconfortanta cu paste Bolognese, un deliciu clasic al bucatariei italiene. Pastele al dente sunt insotite...

Paste Bolognese - imbietoare si delicioase
Cele mai apreciate rețete
Tort Dobos
2
Dulciuri

Tort Dobos

Tort Dobos
Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa
3
Carte de bucate

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa
Ciorba de fasole boabe cu coasta afumata
4
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de fasole boabe cu coasta afumata

Ciorba de fasole boabe cu coasta afumata
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Muffins cu mere si nuci
Culinar.RO

Muffins cu mere si nuci

Muffins cu mere si nuci sunt o gustare delicioasa si sanatoasa, usor de pregatit. Reteta de briose cu fructe se prepara usor...

Muffins cu mere si nuci
Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie

Tort cu crema de ciocolata si rom – un desert rafinat, cu blaturi pufoase de cacao, insiropate cu caramel aromat, crema...

Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie