Spalati, curatati de codite si scurgeti prunele rosii. Puneti intr-un vas, straturi alternative de prune si zahar, ultimul fiind de zahar si lasati cateva ore sau cel mai bine de seara pana dimineata, sa-si lase zeama. Puteti zdrobi cu mana prunele daca sunt mai tari.
Puneti vasul pe foc mic, pe o tabla si lasati pana scade la jumatate, amestecand ocazional. Rasturnati totul intr-o sita si pasati continutul, aruncand samburii si pielita. Fierbeti in continuare pasta obtinuta pana se ingroasa, ca la gem. Faceti proba cu picatura.
Spre sfarsitul fierberii adaugati zeama de lamaie si mai dati cateva clocote bune.
Rezulta o pasta-gem, aromata si gustoasa, foarte intens colorata in rosu, care se pune fierbinte in borcane sterilizate si uscate. Lasati-le sa se raceasca lent, pana a doua zi, intre paturi, cand deasupra s-a format o pojghita intarita.
Capsati-le si dati la camara.
Se poate folosi la diferite preparate: clatite, rulade, prajituri, muffins, tort, alte feluri de umpluturi, etc. sau se serveste pe felii de paine unse cu unt si gem de prune rosii, langa o cana cu ceai fierbinte sau lapte cald.
Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosiiOmleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...
Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasaPrajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.
Prajitura pufoasa cu piersici
Comentarii