Gem de Smochine cu Pepene si Merisoare

Complexitate
redusa
Gem de Smochine cu Pepene si Merisoare

Ingrediente

  • 25 buc smochine proaspete si bine coapte
  • 1/2 de pepene galben dulce si aromat
  • coaja de la 1 lamaie si sucul ei
  • vanilie dupa gust
  • 6 linguri cu varf de merisoare uscate
  • 500 gr zahar (sau mai mult/mai putin dupa cum sunt de dulci smochinele sau cum va place gemul de dulce)

Mod de preparare

Se aleg smochine intregi, fara lovituri. Se spala bine, cu atentie, se indeparteaza codita si se pun in vasul de dulceata. Se aseaza zaharul peste ele si se lasa asa cateva ore sau pana dimineata. Se amesteca bine inainte de a lasa vasul in asteptare.

Se acopera ca sa nu atraga musculite.
Se pune pe foc la temperatura mai mica pana se topeste zaharul si smochinele au inceput sa lase din apa pe care o contin dupa care se iuteste putin focul.

Se adauga pepenele taiat cubulete ma mici si care neaparat trebuie sa fie dulce si cu aroma pronuntata si se fierbe, amestecand din cand in cand. Se aduna spuma daca se formeaza, se mai curata din cand in cand peretii vasului de eventualele cristale de zahar pentru a preveni zaharisirea gemului in timp.

Pepenele va lasa multa apa dar se va continua fierberea si amestecarea pana cand gemul devine gros (rece daca este, lingura de lemn trebuie sa stea drept in pasta fara sa se incline) Cand lichidul de pe gem scade la jumatate se adauga mersioarele uscate.

Coaja de lamaie se adauga spre sfarsitul fierberii, sucul de lamaie mai spre inceput spre a preveni schimbarea culorii gemului iar vanilia se va adauga odata cu coaja de lamaie. Dupa ce au fost adaugate ultimele doua se mai fierbe gemul circa 5 minute si gata.

Se pune fierbinte in borcane, se capseaza si se pun borcanele intre paturi sa stea la cald pana se racesc.
Se eticheteaza si se pun pe raft in camara de alimente si se serveste cu placere in zilele friguroase de iarna, la prajituri, orez fiert cu lapte, gris fiert in lapte sau pe paine cu unt.

Eu am facut gemul in doua zile si se pare ca am facut o alegere buna. In prima zi am fiert circa 30-45 de minute si am inchis flacara.

Am lasat la racit si a doua zi am verificat densitatea gemului. Era destul de lichid, deci am mai fiert inca vreo jumatate de ora (poate ceva mai mult) si am inchis din nou.

Seara cand am verificat iarasi densitatea gemului, am vazut ca este destul de tare, l-am incalzit si l-am pus in borcane sterilizate.

Imi pare rau ca nu prea am poze multe dar totusi se intelege reteta destul de bine si din cele pe care le am

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
2
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.