Gem de Smochine cu Pepene si Merisoare

Complexitate
redusa
Gem de Smochine cu Pepene si Merisoare

Ingrediente

  • 25 buc smochine proaspete si bine coapte
  • 1/2 de pepene galben dulce si aromat
  • coaja de la 1 lamaie si sucul ei
  • vanilie dupa gust
  • 6 linguri cu varf de merisoare uscate
  • 500 gr zahar (sau mai mult/mai putin dupa cum sunt de dulci smochinele sau cum va place gemul de dulce)

Mod de preparare

Se aleg smochine intregi, fara lovituri. Se spala bine, cu atentie, se indeparteaza codita si se pun in vasul de dulceata. Se aseaza zaharul peste ele si se lasa asa cateva ore sau pana dimineata. Se amesteca bine inainte de a lasa vasul in asteptare.

Se acopera ca sa nu atraga musculite.
Se pune pe foc la temperatura mai mica pana se topeste zaharul si smochinele au inceput sa lase din apa pe care o contin dupa care se iuteste putin focul.

Se adauga pepenele taiat cubulete ma mici si care neaparat trebuie sa fie dulce si cu aroma pronuntata si se fierbe, amestecand din cand in cand. Se aduna spuma daca se formeaza, se mai curata din cand in cand peretii vasului de eventualele cristale de zahar pentru a preveni zaharisirea gemului in timp.

Pepenele va lasa multa apa dar se va continua fierberea si amestecarea pana cand gemul devine gros (rece daca este, lingura de lemn trebuie sa stea drept in pasta fara sa se incline) Cand lichidul de pe gem scade la jumatate se adauga mersioarele uscate.

Coaja de lamaie se adauga spre sfarsitul fierberii, sucul de lamaie mai spre inceput spre a preveni schimbarea culorii gemului iar vanilia se va adauga odata cu coaja de lamaie. Dupa ce au fost adaugate ultimele doua se mai fierbe gemul circa 5 minute si gata.

Se pune fierbinte in borcane, se capseaza si se pun borcanele intre paturi sa stea la cald pana se racesc.
Se eticheteaza si se pun pe raft in camara de alimente si se serveste cu placere in zilele friguroase de iarna, la prajituri, orez fiert cu lapte, gris fiert in lapte sau pe paine cu unt.

Eu am facut gemul in doua zile si se pare ca am facut o alegere buna. In prima zi am fiert circa 30-45 de minute si am inchis flacara.

Am lasat la racit si a doua zi am verificat densitatea gemului. Era destul de lichid, deci am mai fiert inca vreo jumatate de ora (poate ceva mai mult) si am inchis din nou.

Seara cand am verificat iarasi densitatea gemului, am vazut ca este destul de tare, l-am incalzit si l-am pus in borcane sterilizate.

Imi pare rau ca nu prea am poze multe dar totusi se intelege reteta destul de bine si din cele pe care le am

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
2
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
3
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Tochitura dunareana
Bucataras.RO

Tochitura dunareana

Nu foarte multa lume agreeaza rinichii in mancare datorita mirosului lor specific, insa daca sunt bine pregatiti mirosul va...

Tochitura dunareana
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti