Gem de Piersici

Complexitate
redusa
Gem de Piersici

Ingrediente

  • 1 300 kg piersici decojite, macinate si scurse de sucul lor (aprox 5 kg)
  • 1,5-2 cani de zahar (depinde de dulceata fructelor)
  • 1 lingurita scortisoara praf
  • cateva cuisoare
  • un pumn bun de stafide galbene
  • rom cat sa acopere fructele uscate

Mod de preparare

Fructele se spala, se indeparteaza coaja si samburii dupa care se macina. Se pune pulpa macinata intr-o strecuratoare si se lasa pana iese tot sucul din ele. Daca doriti un proces mai rapid, amestecati cu lingura de lemn in pulpa.

Dupa ce s-a scurs sucul, se cantareste pulpa, trebuie sa avem 1,3 kg. Imi pare rau ca nu am cantarit fructele inainte de a le separa de samburi, probabil au fost aproximativ 5 kg. Oricum cantitatile date sunt variabile. Daca aveti pulpa scursa mai putin se scade zaharul prevazut precum si restul ingredientelor, iar daca pulpa este mai multa se mai adauga, dupa gust, zahar, cuisoare, scortisoara si stafide cu rom.

Dupa ce pulpa este scursa, se pune in vasul de gem, se adauga zaharul deasupra si se amesteca dupa care se pune pe ochiul aragazului la foc mic.

Se pun stafidele in rom si se lasa pentru jumatate de ora sa isi imprumute aromele dupa care se adauga peste pulpa fructelor. Se adauga scortisoara si cuisoarele si se lasa pe foc mic, amestecand mereu pana se ingroasa bine de tot.

Procesul de fierbere trebuie sa fie de cel mult 45 de minute pana la o ora.

Daca nu doriti sa indepartati sucul fructelor, procesul de fierbere va fi indelungat, poate dura ore intregi, pana se va evapora tot sucul si gemul va ramane gros, fara urma de lichid in el.

Dupa ce vedem ca s-a ingrosat inchidem focul si lasam pana a doua zi. Dimineata incercam consistenta gemului, daca vedem cumva urma de lichid mai dam cateva clocote iar daca nu mai exista lichid in gem, incalzim si punem la borcane bine spalate si uscate.

Asezam intre paturi si lasam acolo doua zile pana se racesc borcanele complet.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia