Gem de Capsuni

Complexitate
redusa
Gem de Capsuni

Ingrediente

  • 3,5 kg capsuni necuratate
  • 1,8 kg zahar
  • suc de la 3 lamai potrivite
  • vanilie dupa gust

Mod de preparare

Am luat capsunile si le-am indepartat codita si frunzele dupa care le-am spalat bine de tot. Le-am asezat in vas si am pus tot zaharul peste ele si am lasat asa pana a doua zi. Am mai amestecat in ele dupa vreo 3 ore de la adaugarea zaharului.

Pana dimineata zaharul a fost aproape topit. Am luat vasul si l-am pus pe foc moale, am adaugat lamaia (sucul) si din momentul in care a inceput sa fiarba am stat cu lingura de lemn in el, amestecand intr-una. Din cand in cand (destul de des) luam de pe foc si curatam de spuma (face o spuma groaznic de multa).

Spuma trebuie indepartata pentru a nu se zaharisi gemul pe parcursul pastrarii la borcan.
Se fierbe circa 15-20 de minute. e un chin sa tot indepartezi spuma asta, ai senzatia ca nu mai dispare in veci ... trebuie atentie marita pentru ca spuma se ridica la suprafata intr-o fractiune de secunda si da in foc

Stingem focul dupa scurgerea minutelor, acoperim si lasam pana a doua zi cand incalzim si dam in clocot pentru 10 minute, amestecand mereu si indepartand spuma care se formeaza. a doua zi spuma este mai putina, nu mai are tendinta de a da in foc asa intr-o clipa, si siropul deja se vede ceva mai legat.

Dupa scurgerea celor 10 minute luam de pe foc, acoperim si lasam pana in ziua urmatoare.
a treia zi deja siropul a scazut mult, s-a ingroast dar totusi este destul de lichid. Punem iar pe foc, adaugam vanilia daca folosim si fierbem iarasi 10-15 minute.

Punem fierbinte la borcane steriizate, capsam /filetam capacele si punem intre paturi sa stea la cald pana se racesc borcanele complet, in jur de 2 zile. Le pastram in camara si servim cu paine cu unt, clatite, gris cu lapte, orez fiert, prajituri, etc.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect

Placintele cu branza sunt un deliciu rustic, cu un echilibru perfect intre gustul bogat al branzei si textura frageda a...

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect
Fursecuri cu migdale - un desert simplu si delicios

Fursecuri cu migdale - un desert simplu si delicios

Fursecuri cu migdale, un desert simplu și delicios, cu unt și migdale crocante. Perfecte pentru a fi savurate alături de o...

Fursecuri cu migdale - un desert simplu si delicios
Varza cu carnati si ardei copt

Varza cu carnati si ardei copt

Varza cu carnati si ardei copt
Cele mai apreciate rețete
Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
1
Conserve, muraturi

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa

Salata asortata de iarna este o muratura pe care o pregatesc in fiecare an, deoarece se insoteste foarte bine cu fripturi,...

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
Sirop de patlagina
2
Chiroste-aperitiv si desert
4
Produse de panificatie si patiserie

Chiroste-aperitiv si desert

Chirostele sunt o delicatesa culinara care se regaseste in bucatariile multor culturi din intreaga lume, fie sub forma de...

Chiroste-aperitiv si desert
Parfeu de Cocos cu Ciocolata
5
Dulciuri

Parfeu de Cocos cu Ciocolata

Parfeu de Cocos cu Ciocolata
Parteneri
Spaghetti cu sos si coaste de vitel
Bucataras.RO

Spaghetti cu sos si coaste de vitel

Este o mancarica cu sos, gen tocanita, la care am folosit cateva coaste de vitel tanar si spaghetti proaspete cu ou. O...

Spaghetti cu sos si coaste de vitel
Clatite americane cu dulceata de gutui
Culinar.RO

Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia