Dulceata de Smochine (din Gogonele)

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru o portie:
  • -1 kg gogonele verzi
  • -1/2 pachetel sare de lamaie
  • -750g zahar
  • -250 ml apa
  • -2-3 pachetele de vanilie
  • -scortisoara

Mod de preparare

Gogonelele se spala si se lasa la scurs (eu le-am sters cu un servet).

Taiate felii late, cat grosimea degetului mare de la mana, se amesteca bine cu sarea de lamaie, intr-un vas mai mare si se lasa pana a doua zi, apoi se storc bine intre palme(prin presare puternica), iar zeama se arunca.

Se face un sirop din apa si zahar :se pune apa la fiert, cand da in clocot se adauga zaharul si se reduce focul, amestecand continuu, pana se topeste tot zaharul, apoi se da focul mare
Cand siropul este pe jumatate facut se adauga gogonelele stoarse si se lasa la fiert (nu uitati ca focul sa fie mare) pana ce este legat (se face proba)

Va recomand sa folositi un vas mai mare si mai inalt deoarece, in timpul fierberii, se formeaza destul de multa spuma care trebuie adunata si aruncata.

La sfarsit se adauga vanilia si scortisoara.
Fierbinte se pun in borcanele spalate, sterilizate, uscate si se lasa intre paturi (dunst uscat) pana a doua zi cand trebuie sa fie usor intarita la suprafata, ca o pojghita.
Se leaga (capseaza) si se pun in camara.

Serviti-va musafirii si vor fi convinsi ca au in farfurie o veritabila dulceata de smochine ca aspect si gust.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Negresa (III)
1
Dulciuri

Negresa (III)

Negresa (III)
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
2
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Napolitanele cu nuca, caramel si glazura de ciocolata
3
Dulciuri

Napolitanele cu nuca, caramel si glazura de ciocolata

Napolitanele cu nuca, caramel si glazura de ciocolata
Pizza Fara Blat
4
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Peste cu telina si sos de portocale
5
Mancaruri cu peste

Peste cu telina si sos de portocale

Peste cu telina si sos de portocale
Parteneri
Ciorba de fasole verde cu dovlecel si scarita afumata
Bucataras.RO

Ciorba de fasole verde cu dovlecel si scarita afumata

Am avut poftă de o ciorbă de fasole verde și dovlecel, iar băieții mei au avut poftă de o ciorbă cu ceva afumătură,...

Ciorba de fasole verde cu dovlecel si scarita afumata
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala