Dulceata de Melcisori Din Coji de Portocala

Complexitate
redusa
Dulceata de Melcisori Din Coji de Portocala

Ingrediente

  • 1 kg portocale (folosim doar coaja de la ele )
  • 500 ml apa
  • 500 gr zahar
  • 50 ml zeama lamaie

Mod de preparare

Coaja se desface cu cutitul in 7-8 felii care se vor pune in apa rece cat sa treaca peste nivelul lor. Se tin 48 ore schimband apa in fiecare zi sa iasa amareala. A 3-a zi trebuie preparata dulceata, daca stau prea mult in apa se moaie prea mult. Parte alba se indeparteaza cu cutitul ca sa ramana doar coaja de 1/2 cm grosime, apoi se taie feliile in fasii de 1 cm latime, lungimea se lasa intreaga. De la 1 kg de portocale vor rezulta circa 200-250 gr coji curatate si fasonate.

Fiecare fasie se rasuceste de la un capat la celalalt, ca un melc si prin el se trece cu acul cu un fir de ata alba prinzand si capatul exterior. Astfel melcisorii se insira ca niste margele in siraguri nu prea lungi. Capetele firului se innoada ca melcisorii sa fie bine stransi si sa-si pastreze forma.

Intr-o cratita se pun 1/2 kg zahar si 1/2 l apa si se pune pe foc Se amesteca pana se topeste zaharul apoi se adauga 50 ml zeama de lamaie (sau 50-100 g glucoza, eu am pus 50 ml zeama lamaie) si imediat siragurile de melcisori. Cojile fiind mai tari se lasa sa fiarba mai mult in siropul nelegat. Cand cojile plutesc pana la fundul cratitei si daca ridicandu-se lingura, pe latura ei cad deodata 3 picaturi de sirop legat una langa alta (sau un alt criteriu dupa care ne putem orienta cand este gata legata dulceata ar fi ca in momentul in care incepe sa se faca spuma pe toata suprafata sa luati imediat cratita de pe foc), cratita se ia de pe foc, se aduna spuma si se acopera cu un prosop umezit in apa rece si stors.

Dupa ce dulceata a racit scoti firele de ata de la melcisori cu un cutit si o furculita si apoi aseazi dulceata in borcane. Melcisorii isi pastreaza forma nu se mai desfac.


Se foloseste pentru ornat torturi sau creme sau in cremele cu gelatina.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si visine
3
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Prajitura desteapta cu fructe de sezon
4
Dulciuri

Prajitura desteapta cu fructe de sezon

Prajitura desteapta cu fructe de sezon
Parteneri
Pernute crocante din mamaliguta
Bucataras.RO

Pernute crocante din mamaliguta

Nu-i asa ca de multe ori va ramane mamaliguta si nu stiti ce sa faceti cu ea? Eu am gasit aceasta reteta la Epurasha si am...

Pernute crocante din mamaliguta
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura