Dulceata de Melcisori Din Coji de Portocala

Complexitate
redusa
Dulceata de Melcisori Din Coji de Portocala

Ingrediente

  • 1 kg portocale (folosim doar coaja de la ele )
  • 500 ml apa
  • 500 gr zahar
  • 50 ml zeama lamaie

Mod de preparare

Coaja se desface cu cutitul in 7-8 felii care se vor pune in apa rece cat sa treaca peste nivelul lor. Se tin 48 ore schimband apa in fiecare zi sa iasa amareala. A 3-a zi trebuie preparata dulceata, daca stau prea mult in apa se moaie prea mult. Parte alba se indeparteaza cu cutitul ca sa ramana doar coaja de 1/2 cm grosime, apoi se taie feliile in fasii de 1 cm latime, lungimea se lasa intreaga. De la 1 kg de portocale vor rezulta circa 200-250 gr coji curatate si fasonate.

Fiecare fasie se rasuceste de la un capat la celalalt, ca un melc si prin el se trece cu acul cu un fir de ata alba prinzand si capatul exterior. Astfel melcisorii se insira ca niste margele in siraguri nu prea lungi. Capetele firului se innoada ca melcisorii sa fie bine stransi si sa-si pastreze forma.

Intr-o cratita se pun 1/2 kg zahar si 1/2 l apa si se pune pe foc Se amesteca pana se topeste zaharul apoi se adauga 50 ml zeama de lamaie (sau 50-100 g glucoza, eu am pus 50 ml zeama lamaie) si imediat siragurile de melcisori. Cojile fiind mai tari se lasa sa fiarba mai mult in siropul nelegat. Cand cojile plutesc pana la fundul cratitei si daca ridicandu-se lingura, pe latura ei cad deodata 3 picaturi de sirop legat una langa alta (sau un alt criteriu dupa care ne putem orienta cand este gata legata dulceata ar fi ca in momentul in care incepe sa se faca spuma pe toata suprafata sa luati imediat cratita de pe foc), cratita se ia de pe foc, se aduna spuma si se acopera cu un prosop umezit in apa rece si stors.

Dupa ce dulceata a racit scoti firele de ata de la melcisori cu un cutit si o furculita si apoi aseazi dulceata in borcane. Melcisorii isi pastreaza forma nu se mai desfac.


Se foloseste pentru ornat torturi sau creme sau in cremele cu gelatina.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Fasole cu ciolan afumat

Fasole cu ciolan afumat

Fasole cu ciolan afumat
Tort de biscuiti cu crema de ciocolata si nuci caramelizate - de post

Tort de biscuiti cu crema de ciocolata si nuci caramelizate - de post

Tort de biscuiti cu crema de ciocolata si nuci caramelizate - de post
Biscuiti cu branza si chimen

Biscuiti cu branza si chimen

Biscuiti cu branza si chimen
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti prajiti-Banane prajite
2
Dulciuri

Biscuiti prajiti-Banane prajite

Biscuiti prajiti-Banane prajite
Rulada de carne cu sunca si felii de branza
3
Mancaruri cu carne

Rulada de carne cu sunca si felii de branza

Rulada de carne cu sunca si felii de branza
Prajitura Tosca
5
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Parteneri
Tort cu nuca de cocos, crema de branza si jeleu de portocale
Bucataras.RO

Tort cu nuca de cocos, crema de branza si jeleu de portocale

Am decis sa fac acest tort , pentru ca este fresh , este unul din preferatele sotului si este tort aniversar pentru noi (13...

Tort cu nuca de cocos, crema de branza si jeleu de portocale
Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor
Culinar.RO

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor

Aceasta reteta de ghiveci cu legume este foarte gustoasa si se prepara foarte usor. Este potrivita si pentru zilele de post.

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post