Dulceata de Ceapa Rosie

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Dulceata de Ceapa Rosie

Ingrediente

  • 1 kg ceapa rosie
  • 5 linguri ulei (3 de masline fructat, 2 de masline peperoncino)
  • 1/2 kg zahar
  • 400 ml vin negru
  • sec (eu pun demisec, dar reteta zice sec)
  • 50 - 60 ml otet balsamic
  • 2 lingurite de sare
  • 2 -3 linguri de praf de condimente ce se pun si la diverse marinate: coriandru, enibahar, chimen, fincen, cuisoare, scortisoara, nucsoara (le-am scris in ordine descrescatoare a cantitatii trebuincioase)
  • 1 lamaie

Mod de preparare

Pe cat de gustoasa este pe-atat de usor e de facut (nu si de fotografiat - presupun ca va dati seama ca si ajutorul de fotograf - daca as avea - ar lacrima in fata unei asemenea infaptuiri! )

Curatim ceapa, o taiem in jumatate si-apoi in latul ei, felioare nici prea mici nici prea mari (preferabil 5 mm - ca sa nu se faca zob in timpul fierberii). Stoarcem degraba un pic de zeama de lamaie ca sa nu oxideze si sa invioreze culoarea.

Pregatim un vas incapator si cu fundul gros, incingem uleiul si caramelizam 5-6 linguri de zahar amestecand continuu, pana obtinem o culoare bej (nu maro cum facem la crema de zahar ars!). Venim repede cu ceapa peste caramelul asta si-o calim pana devine sticloasa; nu o prajim ci doar o calim repejor, la foc iute, amestecand din cand in cand.

Insist asupra acestui fapt pt ca spre deosebire de supa clasica (frantuzeasca) de ceapa, unde sotam indelung la foc mic ceapa, la dulceata se procedeaza invers.

Cand ceapa este sticloasa, dar inca ferma, saram, stingem cu vinul negru, adaugam restul de zahar, otetul balsamic si fierbem pana se leaga siropul (proba cu picatura pe farfurioara) la un foc moderat (reducem flacara imediat ce incepe sa clocoteasca, altfel face prea multa spuma).

Asta dureaza cam 30 - 45 min, daca aveti un vas intins si evaporarea este mai spornica. Inainte de-a stinge flacara, adaugam praful de condimente, mirosim si gustam; daca mai e nevoie de ceva putem adauga la sfarsit; poate va place mai iute si-atunci nu e de ajuns uleiul de masline cu peperoncino - puteti pune bucatele de ardei iute uscat sau ghimbir pudra (cel proaspat trebuie ras si pus inaintea condimentelor uscate, sa-l ia putin focul si pe el o data cu ceapa)

Daca ne place ce-am gustat, punem dulceata fierbinte in borcane fierbinti, infiletam si le intoarcem cu fundu'n sus, pana la racire.

Se poate servi la absolut orice gratar, de carne (mai ales cele fade) de legume la gratar, sau orice carne fiarta sau legume fierte la abur ori, cum am pozat eu, calzonele mancat cu muraturi si dulceata de ceapa rosie... etc.

Desigur, nu am putut fotografia fiecare pas, desi dupa ce intervine vinul, omu' nu mai plange dar aparatul de poznit, da - aburii il fac pe el sa planga, LOL!!!
Insoteste si implineste cu succes orice mancare vegetariana (ovo - lacto, vegan etc) compenseaza si pigmenteaza un pranz poate anost (cum a fost acel calzone al meu - doar cu sos bolognez, urda, visine si ciuperci)

O mentiune speciala ar fi ca nu miroase a ceapa!!! Mai degraba a garnitura de nustiuce... E usor dulce - acrisor si iute daca puneti si iutisca.

Va asigur ca e un bun companion, chiar daca initial veti avea rezerve fata de titlul retetei!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci
Salata de cartofi Olivier

Salata de cartofi Olivier

Aceasta salata combina cubulete de cartofi, morcovi, carne fiarta (vita sau pui), castraveti murati, mazare si oua, toate...

Salata de cartofi Olivier
Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese
Cele mai apreciate rețete
Ratatouille - o tocanita taraneasca delicioasa
1
Carte de bucate

Ratatouille - o tocanita taraneasca delicioasa

Este un amestec delicios de legume, printre care vinete, dovlecei, ardei, roșii, ceapă și condimente, gătite împreună...

Ratatouille - o tocanita taraneasca delicioasa
Ceafa de porc la cuptor
2
Prajitura turnata cu branza si visine
3
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
5
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Parteneri
Pizza Margherita cu blat de conopida
Bucataras.RO

Pizza Margherita cu blat de conopida

Ziua buna,dragi bucatarasi! Da,stiu,am aproape un an de lipsa de aici,dar o problema serioasa de sanatate,m-a tinut departe...

Pizza Margherita cu blat de conopida
Chiftele din carne si legume, la cuptor
Culinar.RO

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Gustos.RO

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos

incearca reteta perfecta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata! Un desert decadent, ideal pentru orice ocazie...

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate