Dulceata de Ceapa Rosie

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Dulceata de Ceapa Rosie

Ingrediente

  • 1 kg ceapa rosie
  • 5 linguri ulei (3 de masline fructat, 2 de masline peperoncino)
  • 1/2 kg zahar
  • 400 ml vin negru
  • sec (eu pun demisec, dar reteta zice sec)
  • 50 - 60 ml otet balsamic
  • 2 lingurite de sare
  • 2 -3 linguri de praf de condimente ce se pun si la diverse marinate: coriandru, enibahar, chimen, fincen, cuisoare, scortisoara, nucsoara (le-am scris in ordine descrescatoare a cantitatii trebuincioase)
  • 1 lamaie

Mod de preparare

Pe cat de gustoasa este pe-atat de usor e de facut (nu si de fotografiat - presupun ca va dati seama ca si ajutorul de fotograf - daca as avea - ar lacrima in fata unei asemenea infaptuiri! )

Curatim ceapa, o taiem in jumatate si-apoi in latul ei, felioare nici prea mici nici prea mari (preferabil 5 mm - ca sa nu se faca zob in timpul fierberii). Stoarcem degraba un pic de zeama de lamaie ca sa nu oxideze si sa invioreze culoarea.

Pregatim un vas incapator si cu fundul gros, incingem uleiul si caramelizam 5-6 linguri de zahar amestecand continuu, pana obtinem o culoare bej (nu maro cum facem la crema de zahar ars!). Venim repede cu ceapa peste caramelul asta si-o calim pana devine sticloasa; nu o prajim ci doar o calim repejor, la foc iute, amestecand din cand in cand.

Insist asupra acestui fapt pt ca spre deosebire de supa clasica (frantuzeasca) de ceapa, unde sotam indelung la foc mic ceapa, la dulceata se procedeaza invers.

Cand ceapa este sticloasa, dar inca ferma, saram, stingem cu vinul negru, adaugam restul de zahar, otetul balsamic si fierbem pana se leaga siropul (proba cu picatura pe farfurioara) la un foc moderat (reducem flacara imediat ce incepe sa clocoteasca, altfel face prea multa spuma).

Asta dureaza cam 30 - 45 min, daca aveti un vas intins si evaporarea este mai spornica. Inainte de-a stinge flacara, adaugam praful de condimente, mirosim si gustam; daca mai e nevoie de ceva putem adauga la sfarsit; poate va place mai iute si-atunci nu e de ajuns uleiul de masline cu peperoncino - puteti pune bucatele de ardei iute uscat sau ghimbir pudra (cel proaspat trebuie ras si pus inaintea condimentelor uscate, sa-l ia putin focul si pe el o data cu ceapa)

Daca ne place ce-am gustat, punem dulceata fierbinte in borcane fierbinti, infiletam si le intoarcem cu fundu'n sus, pana la racire.

Se poate servi la absolut orice gratar, de carne (mai ales cele fade) de legume la gratar, sau orice carne fiarta sau legume fierte la abur ori, cum am pozat eu, calzonele mancat cu muraturi si dulceata de ceapa rosie... etc.

Desigur, nu am putut fotografia fiecare pas, desi dupa ce intervine vinul, omu' nu mai plange dar aparatul de poznit, da - aburii il fac pe el sa planga, LOL!!!
Insoteste si implineste cu succes orice mancare vegetariana (ovo - lacto, vegan etc) compenseaza si pigmenteaza un pranz poate anost (cum a fost acel calzone al meu - doar cu sos bolognez, urda, visine si ciuperci)

O mentiune speciala ar fi ca nu miroase a ceapa!!! Mai degraba a garnitura de nustiuce... E usor dulce - acrisor si iute daca puneti si iutisca.

Va asigur ca e un bun companion, chiar daca initial veti avea rezerve fata de titlul retetei!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
1
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
2
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
3
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
5
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Parteneri
Somon cu sos aioli in pergament
Bucataras.RO

Somon cu sos aioli in pergament

Un preparat extraordinar de gustos!

Somon cu sos aioli in pergament
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti