Dulceata de Catina

Complexitate
redusa
Dulceata de Catina

Ingrediente

  • -1 kg boabe de catina
  • -1 kg zahar
  • -400 ml apa
  • -sucul de la 1 lamaie

Mod de preparare

Folositi doar lingura de lemn si vase smaltuite. Curatati catina de impuritati si spalati-o sub jet de apa rece. Lasati la scurs. Intre timp, fierbeti intr-un vas smaltuit, aproximativ 5 min, un sirop din apa si zahar, la foc potrivit. Indepartati spuma formata.

Adaugati catina, sucul de lamaie (previne zaharisirea dulcetii si ajuta la pastrarea unei culori frumoase), fierbeti 10 min, amestecand ocazional si spumuind, apoi dati deoparte.

Lasati 15 min in asteptare, transferati continutul in alt vas smaltuit, acoperiti si dati deoparte. a doua zi, fierbeti inca 10 min, luati de pe foc, lasati 15 min in asteptare, transferati in alt vas, acoperiti si dati din nou la camara pentru 24 ore.

a treia zi, mai fierbeti inca 10- 15 min, zdrobind bobitele de catina, pe cat puteti, din primele minute de fierbere, cu dosul lingurii de lemn. Cand dulceata devine sticloasa, isi schimba culoarea, din galben intens in portocaliu si este legata (faceti proba cu picatura), retrageti vasul de pe foc.

Puneti fierbinte in borcanele sterilizate si uscate, capsati si dati la dunst uscat (intre paturi), rasturnand borcanele pe capac, pana a doua zi sau la racirea completa.
Etichetati si dati la camara.
Catina alba- Hippophae rhamnoides- este una din plantele medicinale miraculoase si este considerata un adevarat campion. Se spune ca trebuie sa incepi si sa sfarsesti anul cu "planta vietii"!. Toate partile arbustului de catina contin proprietati uimitoare in tratarea diverselor boli.

Puteti citi pe site, in "Ghidul alimentelor" un material despre catina alba. Nu-l treceti cu vederea si lecturati-l. Veti gasi multe modalitati de intrebuintare (culinare si medicale) ale catinei, precum si afectiunile pe care "mica bobita portocalie de soare" le poate ameliora sau invinge.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
1
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
2
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
3
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
5
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Parteneri
Somon cu sos aioli in pergament
Bucataras.RO

Somon cu sos aioli in pergament

Un preparat extraordinar de gustos!

Somon cu sos aioli in pergament
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti