Dulceata de Catina

Complexitate
redusa
Dulceata de Catina

Ingrediente

  • -1 kg boabe de catina
  • -1 kg zahar
  • -400 ml apa
  • -sucul de la 1 lamaie

Mod de preparare

Folositi doar lingura de lemn si vase smaltuite. Curatati catina de impuritati si spalati-o sub jet de apa rece. Lasati la scurs. Intre timp, fierbeti intr-un vas smaltuit, aproximativ 5 min, un sirop din apa si zahar, la foc potrivit. Indepartati spuma formata.

Adaugati catina, sucul de lamaie (previne zaharisirea dulcetii si ajuta la pastrarea unei culori frumoase), fierbeti 10 min, amestecand ocazional si spumuind, apoi dati deoparte.

Lasati 15 min in asteptare, transferati continutul in alt vas smaltuit, acoperiti si dati deoparte. a doua zi, fierbeti inca 10 min, luati de pe foc, lasati 15 min in asteptare, transferati in alt vas, acoperiti si dati din nou la camara pentru 24 ore.

a treia zi, mai fierbeti inca 10- 15 min, zdrobind bobitele de catina, pe cat puteti, din primele minute de fierbere, cu dosul lingurii de lemn. Cand dulceata devine sticloasa, isi schimba culoarea, din galben intens in portocaliu si este legata (faceti proba cu picatura), retrageti vasul de pe foc.

Puneti fierbinte in borcanele sterilizate si uscate, capsati si dati la dunst uscat (intre paturi), rasturnand borcanele pe capac, pana a doua zi sau la racirea completa.
Etichetati si dati la camara.
Catina alba- Hippophae rhamnoides- este una din plantele medicinale miraculoase si este considerata un adevarat campion. Se spune ca trebuie sa incepi si sa sfarsesti anul cu "planta vietii"!. Toate partile arbustului de catina contin proprietati uimitoare in tratarea diverselor boli.

Puteti citi pe site, in "Ghidul alimentelor" un material despre catina alba. Nu-l treceti cu vederea si lecturati-l. Veti gasi multe modalitati de intrebuintare (culinare si medicale) ale catinei, precum si afectiunile pe care "mica bobita portocalie de soare" le poate ameliora sau invinge.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci
Salata de cartofi Olivier

Salata de cartofi Olivier

Aceasta salata combina cubulete de cartofi, morcovi, carne fiarta (vita sau pui), castraveti murati, mazare si oua, toate...

Salata de cartofi Olivier
Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese
Cele mai apreciate rețete
Ceafa de porc la cuptor
1
Prajitura turnata cu branza si visine
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Dulceata de visine
3
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Ciorba de pui cu smantana
5
Parteneri
Rulada cu bureti de roua si branza telemea
Bucataras.RO

Rulada cu bureti de roua si branza telemea

Rulada cu bureti de roua si branza telemea
Chiftele din carne si legume, la cuptor
Culinar.RO

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Gustos.RO

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos

incearca reteta perfecta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata! Un desert decadent, ideal pentru orice ocazie...

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate