Delikat Facut in Casa

Complexitate
redusa
Delikat Facut in Casa

Ingrediente

  • Morcovi
  • Patrunjei
  • Pastarnaci
  • Teline
  • Ardei
  • Capia
  • Gogosari
  • Rosii
  • Praz (nu ceapa!!!)
  • Frunze - telina si patrunjel

Mod de preparare

In vreme ce Vegeta se face doar din radacinoase specifice supelor, Delikat are in plus acele zarzavaturi care se gasesc la indemana si la pret convenabil, toamna: ardei, capia, gogosari, praz si ultimele rosii pline de savoare.

Delikat-ul se foloseste ca adaos la ciorbe, borsuri, tocanite, sosuri si fripturi - nu la supe.

Nu va dau cantitati, nu se prea poate; dar proportia ramane la fel ca si cea de la prepararea Vegeta: la o masura de morcovi, o masura de albitura - telina, pastarnac si patrunjel - la care adaugam dupa miros si gust ardei, praz, rosii, verdeata (care la aparatul de uscat legume si fructe ramane verde si nu kaki...)

Eu nu pun nici un pic de sare in produsul final (pun sare intre capac si protectia lui, ca sa fereasca legumele uscate de umezeala - daca le-ar trece prin cap sa mucegaiasca...)

In schimb, intr-unul din borcane pun un varf de lingurita de curry (inlocuieste cu succes gustul adictiv al glutamatului - gust care ne perverteste creierul.
Am incercat sa accentuez: nu puneti ceapa la uscat ci praz! Asta pentru ca ceapa si usturoiul, prin uscare capata un gust de calit spre prajit, pe cad prazul se usuca pastrand gustul de proaspat-verde.

In comert, gasim atat Vegeta cat si Delikat care de-acum au cam acelasi gust: de ceapa calita. Pana nu demult, Vegeta avea gust de ceapa cruda si Delikat de ceapa calita. Acum toate sunt la fel!
De aceea, eu prefer prazul care chiar si dupa uscare miroase reavan - daca reteta cere ceapa calita, apai pot sa calesc toata iarna la ceapa... ea supravietuieste toata iarna :))

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate
Bors rusesc cu sfecla rosie –  hranitor si plin de culoare

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare
Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa