Delikat Facut in Casa

Complexitate
redusa
Delikat Facut in Casa

Ingrediente

  • Morcovi
  • Patrunjei
  • Pastarnaci
  • Teline
  • Ardei
  • Capia
  • Gogosari
  • Rosii
  • Praz (nu ceapa!!!)
  • Frunze - telina si patrunjel

Mod de preparare

In vreme ce Vegeta se face doar din radacinoase specifice supelor, Delikat are in plus acele zarzavaturi care se gasesc la indemana si la pret convenabil, toamna: ardei, capia, gogosari, praz si ultimele rosii pline de savoare.

Delikat-ul se foloseste ca adaos la ciorbe, borsuri, tocanite, sosuri si fripturi - nu la supe.

Nu va dau cantitati, nu se prea poate; dar proportia ramane la fel ca si cea de la prepararea Vegeta: la o masura de morcovi, o masura de albitura - telina, pastarnac si patrunjel - la care adaugam dupa miros si gust ardei, praz, rosii, verdeata (care la aparatul de uscat legume si fructe ramane verde si nu kaki...)

Eu nu pun nici un pic de sare in produsul final (pun sare intre capac si protectia lui, ca sa fereasca legumele uscate de umezeala - daca le-ar trece prin cap sa mucegaiasca...)

In schimb, intr-unul din borcane pun un varf de lingurita de curry (inlocuieste cu succes gustul adictiv al glutamatului - gust care ne perverteste creierul.
Am incercat sa accentuez: nu puneti ceapa la uscat ci praz! Asta pentru ca ceapa si usturoiul, prin uscare capata un gust de calit spre prajit, pe cad prazul se usuca pastrand gustul de proaspat-verde.

In comert, gasim atat Vegeta cat si Delikat care de-acum au cam acelasi gust: de ceapa calita. Pana nu demult, Vegeta avea gust de ceapa cruda si Delikat de ceapa calita. Acum toate sunt la fel!
De aceea, eu prefer prazul care chiar si dupa uscare miroase reavan - daca reteta cere ceapa calita, apai pot sa calesc toata iarna la ceapa... ea supravietuieste toata iarna :))

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa
Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.

Prajitura pufoasa cu piersici