Delikat Facut in Casa

Complexitate
redusa
Delikat Facut in Casa

Ingrediente

  • Morcovi
  • Patrunjei
  • Pastarnaci
  • Teline
  • Ardei
  • Capia
  • Gogosari
  • Rosii
  • Praz (nu ceapa!!!)
  • Frunze - telina si patrunjel

Mod de preparare

In vreme ce Vegeta se face doar din radacinoase specifice supelor, Delikat are in plus acele zarzavaturi care se gasesc la indemana si la pret convenabil, toamna: ardei, capia, gogosari, praz si ultimele rosii pline de savoare.

Delikat-ul se foloseste ca adaos la ciorbe, borsuri, tocanite, sosuri si fripturi - nu la supe.

Nu va dau cantitati, nu se prea poate; dar proportia ramane la fel ca si cea de la prepararea Vegeta: la o masura de morcovi, o masura de albitura - telina, pastarnac si patrunjel - la care adaugam dupa miros si gust ardei, praz, rosii, verdeata (care la aparatul de uscat legume si fructe ramane verde si nu kaki...)

Eu nu pun nici un pic de sare in produsul final (pun sare intre capac si protectia lui, ca sa fereasca legumele uscate de umezeala - daca le-ar trece prin cap sa mucegaiasca...)

In schimb, intr-unul din borcane pun un varf de lingurita de curry (inlocuieste cu succes gustul adictiv al glutamatului - gust care ne perverteste creierul.
Am incercat sa accentuez: nu puneti ceapa la uscat ci praz! Asta pentru ca ceapa si usturoiul, prin uscare capata un gust de calit spre prajit, pe cad prazul se usuca pastrand gustul de proaspat-verde.

In comert, gasim atat Vegeta cat si Delikat care de-acum au cam acelasi gust: de ceapa calita. Pana nu demult, Vegeta avea gust de ceapa cruda si Delikat de ceapa calita. Acum toate sunt la fel!
De aceea, eu prefer prazul care chiar si dupa uscare miroase reavan - daca reteta cere ceapa calita, apai pot sa calesc toata iarna la ceapa... ea supravietuieste toata iarna :))

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia