Bogracs la Ceaun

Postat pe: 18-06-2009
(2)

Ingrediente

1 kg carne vita (eu am folosit carne de caprior)
1 kg carne porc (piept, coada)
6 bucati ceapa
6 bucati rosii
2 ardei iuti (fiecare pune ardei iute dupa gust, dar la fel de bine se poate si omite daca nu va place sa fie foarte condimentat)
1 kg legume (morcovi, patrunjel, telina)
15 kg cartofi
2 bucati ardei gras (eu nu am pus caci am uitat sa cumpar! )
sare
delikat
boia
chimen macinat si 1 tub pasta de gulyas
l linguri untura
Pentru galuscute:
2 oua
1 lingura rasa untura (sau 1 lingura unt )
faina
sare

Mod de preparare

Portionam intai carnea. Ceapa o curatam si o taiem marunt. Legumele se curata si se taie felii. Rosiile le oparim in apa fierbinte si indepartam pielita, apoi le taiem felii sau cubulete. Cartofii se curata si se tau cubulete.

Punem in ceaun circa 6 linguri mari de untura si pe untura incinsa calim ceapa taiata si ardeii taiati marunt (asta daca nu uitati sa ii cumparati. . . ). Adaugam intai carnea de vita (caprior) peste, condimentam cu sare, piper, delikat si adaugam si rosiile taiate. Amestecam si lasam sa dea cateva clocote impreuna, dupa care punem atata apa cat sa acopere carnea si lasam sa fiarba.

Cand carnea e fiarta de jumate (daca mai e nevoie mai adaugati cate un pic de apa) si apa a scazut adaugam si carnea de porc portionata. Lasam sa se caleasca impreuna cateva minute apoi adaugam legumele feliate.

Le calim impreuna cu carnea dupa care adaugam pasta de gulyas, 1 lingura boia, 1 lingurita de chimen macinat. Amestecam bine toate aceste ingrediente cu carnea si adaugam apa cat sa acopere cu 2 palme carnea.

Lasam sa fiarba mai departe si adaugam ardeii iuti feliati. Gustam si daca mai e nevoie condimentam cu sare sau delikat. In momentul in care carnea e fiarta adaugam cartofii taiati cubulete (daca e prea gros bogracsul mai adaugati un pic de apa).

In timpul cat cartofii fierb pregatim galuscutele pentru bogracs in felul urmator. Intr-un vas punem 2 oua, 1/2 lingurita sare, 7-8 linguri faina si le amestecam. Adaugam 1 lingura rasa de untura cu care amestecam bine si punem atata apa cat sa obtinem un aluat nu prea gros dar nici prea subtire care sa curga prea tare.

Cu aparatul de rupt galuscute le rupem direct in ceaun cand cartofii sunt fierti (daca nu aveti aparat, galuscutele se pot rupe cu o lingurita) si lasam sa fiarba cateva clocote.
Se serveste fierbinte.


Bogracsul e mult mai bun daca folosim mai multe tipuri de carne.

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Bogracs la Ceaun" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Storcator citrice

- 25 %
199.99 lei
149.99 lei

Sandwich Maker

- 20 %
149.99 lei
119.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

constanta58
•  30.04.2012 11:40:07

Dupa cum suna retetele tale pari a fi ardeleanca. Am ghicit cumva?
Pentru cate persoane gatesti? Eu cred ca pentru cel putin 10 persoane dupa cantitatile din reteta asta. Gustul cred ca e foarte bun dar nu sunt de acord cu untura chiar daca da un gust mai bun.

gratar
•  31.03.2011 16:32:01

Ceaune de buna calitate am gasit la www.grataredegradina.ro

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Bogracs la Ceaun