Ciorba de Peste

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 5 kg de peste marunt
  • 3-4 bucati de peste diferit (500 gr /buc)
  • una capatana de somn (1 kg)
  • o cescuta de icre
  • 2 cepe
  • 2 ardei grasi
  • 1 morcov
  • o telina
  • o radacina de patrunjel
  • leustean la greu
  • 3 oua
  • 200 gr de bulion
  • bors de casa
  • 2 litri
  • sare
  • usturoi

Mod de preparare

Pentru ca totul sa decurga in conditii stralucite impartim cum se cuvine in doua parti pestele ce l avemin felul urmator; o parte de peste sa fie din pestele marunt si capatana de somn, iar cea de a doua parte sa fie din bucatile cele mari.

Curatat fara apa doar clatit pestele mic si capatana se va sara si se va lasa 2-3 ore. Evitati spalatil di belsug cu apa deoarece indepartati fara stiinta mucusul de pe peste.

Bucatile mari curatate si date sare puse intr un vas si lasate la odihna 2-3 ore ca si cel marunt.
Toate legumele vor fi curatate si spalate impreuna cu cozile de leustean.

Clatim cu apa rece pestele marunt si capatana, le punem la fiert, si fierbem la ele pana se dezoseaza singur. Trecem totul prin ciur ca sa indepartam oasele si obtinem o supa de peste mai groasa decat de obicei pe care o pastram pentru ciorba.

Toate legumele odata puse la fiert cu 3-4 litri de apa si fierte indeajuns de bine pana ce venim cu supa obtinuta separat. Supraveghem in continuare ciorba sa colcaie intruna, punem bulionul stins cu apa si acrim dupa pofta sufletului nostru.

Nu lasam focul moale deoarece mai avem cale lunga pana terminam.
Clatim bucatile mari de peste si le punem inoala una cate una sa nu dea pe rascoale.
Jumatate din frunzele de leustean le punem in oala moment in care va incepe adevarata orgie de arome, care mai de care.

Cescuta de icre rasturnata intrun bol, spargem ouale, frecam bine sa si dea drumul icrele, si cu grija luam zeama din oala si subtiem icrele obtinand un dressing merituos pentru ciorba noastra.

Intre timp bucatile de peste mare care le am pus in oala incep sa iasa la suprafata semn ca sant fierte.
4-5 catei de usturoi zdrobiti in dusmanie aruncati in oala v or inzeci aromele ce ne gadila narile. Mai dam o geana sa vedem daca nu am uitat ceva si dam vasul de pe foc.

Tocam restul de frunze de leusrean, luam dressingul si l punem in ciorba, mestecand intr-una, iar dupa ce am terminat punem leusteanul si gata ciorba de peste.
Ciorba de peste v fi servita fara bucati deoarece bucatile vor fi scoase din ciorba si servite inainte de ciorba pe un pat de felii de lamaie si inecate in mujdei de usturoi cu verdeata deasupra, mamaliguta si ciusca iute langa ea.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Bomboane cu Visine din Visinata
2
Dulciuri

Bomboane cu Visine din Visinata

Bomboane cu Visine din Visinata
Fasole la ceaun - o mancare reconfortanta
3
Mancaruri cu carne

Fasole la ceaun - o mancare reconfortanta

Fasole la ceaun este o mancare traditionala romaneasca, un fel de mancare simplu, dar bogat in gust, preparat din fasole...

Fasole la ceaun - o mancare reconfortanta
Parteneri
Tort Dobos (mic)
Bucataras.RO

Tort Dobos (mic)

E primul Dobos pe care il fac si l-am facut la cererea unor prieteni care au fost foarte multumiti de el. Nu vroiam sa il...

Tort Dobos (mic)
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura