Causa Peruana

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa
Causa Peruana

Ingrediente

  • Pentru 2 - 4 portii individuale
  • 2 cartofi fainosi
  • 3 ardei galbeni, iuti
  • 1 ou fiert
  • 1 ou pt maioneza
  • 2 limete
  • 100 gr branza/cascaval/chedar
  • Carne de pui/conserva de ton/fructe de mare
  • 4-6 felii de vanata trasa la gratar
  • 1 rosie mare
  • Ulei
  • Sare

Mod de preparare

Am dat intamplator peste o pagina Web cu mancaruri peruane si mi-a sarit in ochi cat sunt de simple, de racoroase, aromate si aratoase! In afara de faptul ca mai toate sunt iuti (chestie pe care noi o putem ocoli) varietatea ingredientelor si versatilitatea retetelor este uimitoare!

Si pentru ca a trebuit sa-mi ajut o prietena in a-si pregati o petrecere tematica (America Latina ...) am facut si eu "Causa Peruana", doar ca sa-i arat cate de toate poate pune in ea, chiar adaptand-o pe viitor in varianta romaneasca - ceea ce eu chiar am facut: am pastrat reteta de baza dar am mai adaugat si pe romaneste cate ceva.

Partea pe care trebuie s-o pastram este musai cartoful malaietz, ardeiul galben - mic dar iute - limeta si in nici un caz lamaia, ouale fierte, branza ... si cam atat.

Cartoful asta fainos si galben, se numeste Yukkon Gold si se gaseste si la noi, atat in varianta romaneasca (e mare si lunguietz, asa ) cat si in varianta originala (acolo unde se gasesc si cartofii dulci, exotisme de-astea)

Ardeiul galben si iutzisor (Ajes Amarrilos) tot la supermarket (eu cumpar f. multi cand gasesc fiindca ii pun pe iarna umpluti cu varza alba - o muratura " ce nu se poate refuza" - restul ii congelez fiindca nu se gasesc chiar tot timpul nici macar in supermarketuri)


Punem cartofii la fiert; in paralel fierbem ouale si ardeii - daca nu-i vreti f. iuti, taiati-i feliute, scoateti vinisoarele si samburii, lasati-i peste noapte in apa rece si abia a doua zi ii fierbeti, scurgand bineinteles apa iute si inlocuind-o cu apa proaspata (sare sau vegeta de casa in apa care fierbe)

Cand cartofii sunt fierti, sunt si ardeii gata: curatiti cartofii de coaja, zdrobiti-i cu unealta de facut piure si din ardei faceti un sos la blender sau robot, adaugand cam o lingura de ulei la 3 ardei, o lingura din apa in care au fiert si zeama unei jumatati de limeta.

Amestecati cartofii cu sosul de ardei, potriviti de sare daca mai e nevoie si inca ceva zeama de limeta nu i-ar strica (cand gustati, trebuie sa va lase in gura senzatia de racoros - nu inlocuiti limeta cu lamaia, e farmecul intregii afaceri - si nici gust pe piure de cartofi obisnuit sa nu va lase pe cerul gurii - trebuie sa fie acrisor, iutisor, aromat de limeta si nu parfumat de lamaie)

La sfarsit puneti o mana buna de branza/cascaval/chedar sau orice vreti: la degustarea cartofilor cu ardei va va spune papila ce fel de branza cere el ori ce fel de branza cereti voi - e la alegerea gustului vostru.

Si de-acum, gata: singurul lucru pe care trebuie sa-l mai faceti este sa puneti straturi de cartofi altenate cu cele de peste/pui/fructe de mare (amestecate cu o lingura de maioneza facuta si ea la randul ei cu limeta si nu cu lamaie, ba si niste razatura de coaja de limeta este bine venita - ii da o aroma de brad)

Carnea de pui folosita de mine este asta: http://www.reteteculinare.ro/forum/viewtopic. Php? p=109964#109964 (de se desprinde de pe os numa' daca te uiti mai obraznic la ea!)

Cocotzatzi in varf o felie de ou fiert, un motz de ardei iute autohton, o maslina sau ce mai credeti voi ca va da pe spate musafirii sau ochiul vostru critic.

Se serveste receeee si e tare buna pe caldurile astea!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Inghetata de trandafiri si banane
2
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
3
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
4
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Parteneri
Mini-tarte cu ciuperci si branzica Miez de lapte
Bucataras.RO

Mini-tarte cu ciuperci si branzica Miez de lapte

Pregatite cu mare drag pentru o gustare delicioasa...va invit sa degustati :)

Mini-tarte cu ciuperci si branzica Miez de lapte
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti