Adevarul despre rosiile cu mot - contin chimicale in exces

(0)

2016-05-30 00:00:00

Despre rosiile cu mot se spune pe buna dreptate ca ar fi cele mai dulci si "cele mai romanesti", cele mai naturale. Din pacate nu este deloc asa, si este foarte probabil ca dupa ce cititi acest articol sa nu le mai cumparati niciodata.

Cercetatorii romani din domeniul agricol avertizeaza ca rosiile cu mot (tuguiate) sunt periculoase pentru organism, deoarece pentru obtinerea acestui tip de rosie se folosesc chimicale in exces.

rosii-1.jpg

Aceste substante chimice sunt erbicide si stimulenti de coacere. Ambele sunt periculoase, putand favoriza aparitia cancerului.

Motul rosiei este chiar dovada folosirii acestor substante, fiind o malformatie aparuta in urma utilizarii urmatoarelor substante: ethrel stimulent de coacere, 2.4-D stimulent si pesticid de tip hormonal.

Costel Vanatoru, cercetator in cadrul Statiunii de cercetare legumicola Buzau, parintele a zeci de soiuri noi de legume obtinute prin cercetare si un cunoscut expert in cultura de rosii romanesti, a declarat pentru agrointel.ro:

"Este un hibrid (rosia cu mot), dar nu romanesc, unul bulgaresc care manifesta spontan, dar foarte rar, aceasta caracteristica. In mod natural, acest mot asociat hibridului Prekos este putin vizibil. Prekos este singurul hibrid care se vinde in Romania si are usor aceasta caracteristica de mucron, dar nu pronuntata, ce este dat de o gena care transmite aceasta caracteristica. Sunt putine creatii comerciale care au aceasta caracteristica. In rest, aceasta caracteristica este declansata de stimulentii pentru fecundare, pentru polenizare. Acest soi sub masca caruia se ascund comerciantii, manifesta foarte putin vizibil acest mot, care este prezent la foarte putin fructe ce apartin soiului Prekos."

De asemenea, rosiile cu adevarat romanesti apar pe piata abia dupa 10 iunie.

Faptul ca pe tarabele din piete sunt deja multe rosii cu mucron foarte pronuntat este un semn ca pentru obtinerea lor s-au folosit stimulenti de fecundare, de polenizare si de maturare, ceea ce le face destul de periculoase pentru organism.

Sursa articol: agrointel.ro
Sursa foto:click.ro

Comentarii