Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

O reinterpretare fermecatoare a clasicului desert cu capșuni, tarta rustica cu capsuni este o bucurie simpla si autentică pentru simturi. Cu un aspect asimetric si farmecul sau rustic, aceasta tarta aduce în prim-plan gustul bogat si aromat al capsunilor proaspete, incorporate intr-o crusta crocanta si frageda.

Portii
4
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
redusa
Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 200 gr de faina
  • 100 g de unt rece, cubulete
  • 2 linguri de zahar
  • Un praf de sare
  • 3-4 linguri de apa rece
  • Pentru umplutura :
  • 400 gr de capsuni, taiate în jumatati sau feliute
  • 2 linguri de zahar (sau după gust, in functie de dulceata capsunilor)
  • Sucul de la jumatate de lamaie
  • 1 lingura de faina sau amidon de porumb
  • Pentru glazura:
  • 1 ou, batut (optional)
  • Zahar pudra pentru presarat (optional)

Mod de preparare

Pregatirea aluatului:
Intr-un bol mare, amesteca faina, zaharul și sarea. Adauga untul si foloseste varfurile degetelor pentru a-l freca în faina pana când amestecul devine nisipos si nu mai sunt bucati mari de unt. Adauga apa rece, treptat, amestecand continuu, pana cand se formeaza un aluat omogen. Ai grija să nu adaugi prea multa apa. Infasurat în folie alimentara, lasa aluatul la frigider timp de cel putin 30 de minute sau pana cand este gata sa fie folosit.

Pregatirea umpluturii:
Intr-un bol mare, amesteca zaharul cu capsunile, sucul de lamaie si faina sau amidonul de porumb, pana cand capsunile sunt bine acoperite. Lasa deoparte pentru a se macera putin in timp ce pregatesti aluatul.

Asamblarea tartei:
Preincalzeste cuptorul la 180°C. Scoate aluatul din frigider si intinde-l intr-un cerc pe o foaie de copt. Nu trebuie să fie perfect rotund, doar facem tarta rustica. Asaza umplutura de capsuni in centrul aluatului, lasand aproximativ 5 cm de margini libere. Incepe să pliezi marginile aluatului peste umplutura, formand pliuri și lasand centrul descoperit, ca in poze.

Coacere:
Coace tarta in cuptorul preincalzit timp de 35-40 de minute sau pana cand crusta este aurie si umplutura este usor cazuta.

Servire:
După ce tarta a fost coaptă, las-o să se odihnească timp de câteva minute inainte de a o taia. Presara zahar pudra peste tarta calda sau serveste-o cu inghetata de vanilie sau frisca, daca doresti.

Daca v-a placut retetea noastra de tarta rustica cu capsuni, va recomandam sa aruncati un ochi si la aceste retete, pentru inspiratie: rulada cu capsuni - parfumata si delicioasa, rulada cu mascarpone si capsuni, tort cu jeleu de capsuni si crema de vanilie sau cheesecake fara coacere cu capsuni. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni
Briose cu afine - reteta de briose pufoase

Briose cu afine - reteta de briose pufoase

Briosele cu afine sunt delicioase prajituri individuale, perfecte pentru micul dejun, gustari sau deserturi. Acestea sunt...

Briose cu afine - reteta de briose pufoase
Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofii boieresti sunt un fel de mancare simplu de preparat, ieftin si cu ingrediente la indemana oricui.

Cartofi boieresti - simplu si bun
Cele mai apreciate rețete
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Rulada cu biscuiti, fineti si cocos
3
Dulciuri

Rulada cu biscuiti, fineti si cocos

Rulada cu biscuiti, fineti si cocos
Placinta cu iaurt
4
Dulciuri

Placinta cu iaurt

Placinta cu iaurt
Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
5
Dulciuri

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.

O minunata minunata tarta cu aluat crocant și umplutură dulce de mere.

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
Parteneri
Sirop de merisoare
Bucataras.RO

Sirop de merisoare

Miraculoasele afine roșii sau merișoare sunt fructe cu doua insusiri majore : Previn infectiile si protejeaza organismul de...

Sirop de merisoare
Coulis de capsuni
Culinar.RO

Coulis de capsuni

• adaugati anasonul stelat, boabele de cardamon, batonul de scortisoara, bobitele de ienibahar, coaja de portocala, fulgii...

Coulis de capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent. citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!