Tort cu jeleu de capsuni si crema de vanilie

Portii
20
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
medie
Tort cu jeleu de capsuni si crema de vanilie

Ingrediente

  • Blat:
  • 5 oua
  • un praf de sare
  • 200 g zahar
  • 1/2 plic de zahar vanilat (4 g)
  • 5 linguri ulei
  • 250 g faina
  • 1 plic de praf de copt (10 g)
  • Diametru tava: 27 cm
  • Sirop:
  • 150 ml sirop de capsuni
  • 450 ml apa
  • esenta de vanilie
  • Jeleu:
  • 1,3 kg capsuni
  • 250 ml frisca lichida (tinuta la frigider)
  • 250 g zahar (sau dupa gust)
  • un plic de gelatina (10 g) + 100 ml apa rece
  • Crema:
  • 3 galbenusuri
  • 60 g amidon
  • 120 g zahar
  • esenta de vanilie
  • 600 ml lapte
  • Pentru decor:
  • 250 ml frisca lichida (tinuta la frigider)
  • colorant alimentar rosu
  • circa 25 de capsuni pentru decor

Mod de preparare

Blat:

Mai intaii, se separa albusurile de galbenusuri.

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat pana cand devin ca o bezea. Se adauga uleiul, esenta de vanilie si galbenusurile, se omogenizeaza, apoi se incorporeaza faina (treptat) si praful de copt, cu ajutorul unei spatule din silicon, amestecand usor, de sus in jos.

Se porneste cuptorul pentru a se incalzi.

Compozitia se toarna intr-o tava detasabila unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se introduce la cuptor, pana cand trece de testul scobitorii. Se scoate blatul din cuptor si se lasa sa se racoreasca 10-15 minute, apoi, cu ajutorul unui cutit, se desprinde de marginile tavii si se scoate din aceasta.

Se lasa sa se raceasca de tot inainte de a-l taia.

Sirop:

Siropul de capsuni si apa se amesteca si se pun la foc, pana cand se apropie de punctul de fierbere, apoi se lasa sa se raceasca. Se poate adauga zahar daca este necesar. Se strecoara printr-o sita fina, daca este necesar.

Jeleul, crema, asamblarea si decorarea:

Capsunile se spala si li se scot coditele, apoi se fierb cu zaharul pana cand incep sa se lipeasca de vasul in care au fost fierte. Se lasa sa se raceasca, dupa care se maruntesc la robotul de bucatarie.

Se taie blatul in doua, se asaza o foaie pe un platou, se fixeaza inelul de la forma detasabila de tort, asezand in acelasi timp si o folie de aluminiu de jur-imprejurul formei. Se insiropeaza foaia de blat si se asteapta sa se mareasca putin in volum. Se iau coditele la 14-15 capsuni, se spala si se taie in jumatati pe lungime, apoi se asaza de jur-imprejurul formei de tort, lipindu-le de folia de aluminiu.

Se pune o cratita cu apa la foc, iar intr-un castron, se pun gelatina si apa. Dupa ce s-a hidratat complet, gelatina se topeste pe baie de aburi (se pune castronul in apa fierbinte), apoi se amesteca cu jeleul de capsuni si se toarna peste foaia de blat. Se lasa la rece pana se incheaga.

Intre timp, se prepara crema.

Intr-o craticioara, se pun galbenusurile, amidonul, zaharul si esenta de vanilie si se amesteca cu putin lapte pana cand se dizolva amidonul, dupa care se adauga restul de lapte si se pune craticioara pe baie de abur. Se amesteca continuu pana cand crema se ingroasa. Se lasa sa raceasca, apoi se amesteca cu frisca batuta. Se intinde cu grija peste jeleul de capsuni, se adauga cealalta foaie de blat si se insiropeaza cu restul de sirop de capsuni. Se lasa tortul la rece pentru cateva ore sau pana a doua zi, pentru a se inchega bine.

Dupa aceea, se mixeaza frisca pentru decor si se asaza jumatate din ea deasupra blatului. Se indeparteaza inelul de la forma de copt, apoi folia de aluminiu si se niveleaza stratul de frisca.

Frisca ramasa se imparte in doua: o parte se pune intr-un posh, in special pe peretele acestuia, iar cealalta parte se coloreaza roz si se pune la mijloc, in interiorul poshului. Se fac floricele pe deasupra tortului, de jur-imprejurul lui, apoi se pune cate o bucatica de capsuna in varful fiecareia. In mijlocul tortului se pun trei capsuni intregi si de jur-imprejurul lor, se pun sase capsuni taiate in trei pe lungime, lasand la baza cu codita o parte netaiata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta
Ciorba de loboda

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda
Orez cu ciuperci brune

Orez cu ciuperci brune

Orez cu ciuperci brune
Cele mai apreciate rețete
Spaghete carbonara reţetă
1
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
5
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Parteneri
Clatite cu nuci si miere
Bucataras.RO

Clatite cu nuci si miere

Am facut o pasiune pentru Panini Maker de la Breville si de cand l-am primit, i-am si facut loc la bucatarie. Ma bucur sa va...

Clatite cu nuci si miere
Prajitura cu mere si crusta de nuci
Culinar.RO

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta de pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Afla cum sa faci un desert delicios si aromat,...

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa