Sos de Vin Rosu - Oporto

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 ceapa mare
  • 500 ml vin rosu
  • 2 lg zahar brun
  • un morcov
  • un cub supa carne
  • 1 lg ulei
  • 2 lg margarina
  • praf piper
  • praf nuccsoara

Mod de preparare

Am facut un comentariu la o reteta ma veche si ma tin de cuvant. Acest sos este nemaipomenit cu orice el de carne, rosie sau alba, perponderenta pui, porc si vita slaba, fripta pe jar sau pe tabla. Se paote folosi si pt rulouriel de carne de pui sau porc facute la cuptor, care nu au sos produs de supa sau de ingredientele folosite.

Deci, pt aces sos avem nevoie de 1 ceapa mare sau 2 mai mici, un morcov, zahar brun 2 linguri (putei folosi si alb) , o lingura ulei, 2 lg margarina, 500 ml vin rosu, un cub baza de supa carne, pra de piper, praf de nucsoara (nu folositi daca sunteti alergici!)

Ceapa se taie bucati mai maricele si se pune peste grasimea incinsa. Se soteaza putin iar cand este aproape transpaernta se adauga zaharul, amestecandu-se ca sa nu se arda, pana se caramelizeaza zaharul si ceapa.

Se adauga si morcovul taitat bucati mai mari, se amesteca un pic si se toarna vinul rosu tot odata. Se lasa sa fiarba la foc mic pana cand morcovul este patruns. Se poate lasa in continuare, dar se poate scoate. Lasati sa fiarba toata compozitia pana cand se reduce la jumatate. Stecurati.

Puteti mixa ceapa si morcovul cu conditia sa aveti o strecuratoare f fina care sa nu lasa sa treaca toate impuritatiel. Eu nu recomand asta! Sosul este gata acnd are consistenta mierii. Se serveste caldut cu mancarea.

Eu fac cantitati industriale acasa, adca din 2 sau 3 l de vin, iar dupa ce este gata strecurat il pun in forme de gheata si il dau la congelator sauin caserole mici ce stiu ca sunt pt 4 persoane. Se dezgheata ft usor iar ca sa il reincalziti recomand bain-marie, amestecand cu un tel micut. Spor la treaba!
Acompaniant ripturi pe jar, gratar electric, roluri in cuprtor fara sos, pui, porc, vita slaba

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
New York Cheesecake

New York Cheesecake

New York Cheesecake
Cele mai apreciate rețete
Salata de Ceapa Marinata
1
Salate

Salata de Ceapa Marinata

Salata de Ceapa Marinata
Tort Racoros
2
Dulciuri

Tort Racoros

Tort Racoros
Felii olandeze
3
Dulciuri

Felii olandeze

Felii olandeze
Prajitura cu Branza de Vaci
4
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Prajitura Sireata
5
Dulciuri

Prajitura Sireata

Prajitura Sireata
Parteneri
Piept de pui in crusta de cascaval cu cartofi dulci
Bucataras.RO

Piept de pui in crusta de cascaval cu cartofi dulci

In familia mea snitelele sunt la mare cautare drept pentru care, gatesc foarte des, ba din carne de pui, ba din porc etc. Ce...

Piept de pui in crusta de cascaval cu cartofi dulci
Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Culinar.RO

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere. Aceasta reteta nu contine gluten

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Pariziene cu branza dulce
Gustos.RO

Pariziene cu branza dulce

Reteta de pariziene cu branza dulce. Pariziene cu branza dulce reteta simpla. Reteta de cornuri pariziene cu umplutura de...

Pariziene cu branza dulce