Sos de Vin Rosu - Oporto

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 ceapa mare
  • 500 ml vin rosu
  • 2 lg zahar brun
  • un morcov
  • un cub supa carne
  • 1 lg ulei
  • 2 lg margarina
  • praf piper
  • praf nuccsoara

Mod de preparare

Am facut un comentariu la o reteta ma veche si ma tin de cuvant. Acest sos este nemaipomenit cu orice el de carne, rosie sau alba, perponderenta pui, porc si vita slaba, fripta pe jar sau pe tabla. Se paote folosi si pt rulouriel de carne de pui sau porc facute la cuptor, care nu au sos produs de supa sau de ingredientele folosite.

Deci, pt aces sos avem nevoie de 1 ceapa mare sau 2 mai mici, un morcov, zahar brun 2 linguri (putei folosi si alb) , o lingura ulei, 2 lg margarina, 500 ml vin rosu, un cub baza de supa carne, pra de piper, praf de nucsoara (nu folositi daca sunteti alergici!)

Ceapa se taie bucati mai maricele si se pune peste grasimea incinsa. Se soteaza putin iar cand este aproape transpaernta se adauga zaharul, amestecandu-se ca sa nu se arda, pana se caramelizeaza zaharul si ceapa.

Se adauga si morcovul taitat bucati mai mari, se amesteca un pic si se toarna vinul rosu tot odata. Se lasa sa fiarba la foc mic pana cand morcovul este patruns. Se poate lasa in continuare, dar se poate scoate. Lasati sa fiarba toata compozitia pana cand se reduce la jumatate. Stecurati.

Puteti mixa ceapa si morcovul cu conditia sa aveti o strecuratoare f fina care sa nu lasa sa treaca toate impuritatiel. Eu nu recomand asta! Sosul este gata acnd are consistenta mierii. Se serveste caldut cu mancarea.

Eu fac cantitati industriale acasa, adca din 2 sau 3 l de vin, iar dupa ce este gata strecurat il pun in forme de gheata si il dau la congelator sauin caserole mici ce stiu ca sunt pt 4 persoane. Se dezgheata ft usor iar ca sa il reincalziti recomand bain-marie, amestecand cu un tel micut. Spor la treaba!
Acompaniant ripturi pe jar, gratar electric, roluri in cuprtor fara sos, pui, porc, vita slaba

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel

Drob de miel

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Mona
3
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Rulada de Biscuiti (de Post)
4
Dulciuri

Rulada de Biscuiti (de Post)

Rulada de Biscuiti (de Post)
Parteneri
Desert Mille feuille cu crema de vanilie si mere coapte
Bucataras.RO

Desert Mille feuille cu crema de vanilie si mere coapte

Am vazut aceasta reteta acum mult timp, pregatita de Vladut de la neatza si tare mult mi-a placut! Acum avand mere aromate de...

Desert Mille feuille cu crema de vanilie si mere coapte
Oua vopsite in foi de ceapa
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola