Sos de Vin Rosu - Oporto

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 ceapa mare
  • 500 ml vin rosu
  • 2 lg zahar brun
  • un morcov
  • un cub supa carne
  • 1 lg ulei
  • 2 lg margarina
  • praf piper
  • praf nuccsoara

Mod de preparare

Am facut un comentariu la o reteta ma veche si ma tin de cuvant. Acest sos este nemaipomenit cu orice el de carne, rosie sau alba, perponderenta pui, porc si vita slaba, fripta pe jar sau pe tabla. Se paote folosi si pt rulouriel de carne de pui sau porc facute la cuptor, care nu au sos produs de supa sau de ingredientele folosite.

Deci, pt aces sos avem nevoie de 1 ceapa mare sau 2 mai mici, un morcov, zahar brun 2 linguri (putei folosi si alb) , o lingura ulei, 2 lg margarina, 500 ml vin rosu, un cub baza de supa carne, pra de piper, praf de nucsoara (nu folositi daca sunteti alergici!)

Ceapa se taie bucati mai maricele si se pune peste grasimea incinsa. Se soteaza putin iar cand este aproape transpaernta se adauga zaharul, amestecandu-se ca sa nu se arda, pana se caramelizeaza zaharul si ceapa.

Se adauga si morcovul taitat bucati mai mari, se amesteca un pic si se toarna vinul rosu tot odata. Se lasa sa fiarba la foc mic pana cand morcovul este patruns. Se poate lasa in continuare, dar se poate scoate. Lasati sa fiarba toata compozitia pana cand se reduce la jumatate. Stecurati.

Puteti mixa ceapa si morcovul cu conditia sa aveti o strecuratoare f fina care sa nu lasa sa treaca toate impuritatiel. Eu nu recomand asta! Sosul este gata acnd are consistenta mierii. Se serveste caldut cu mancarea.

Eu fac cantitati industriale acasa, adca din 2 sau 3 l de vin, iar dupa ce este gata strecurat il pun in forme de gheata si il dau la congelator sauin caserole mici ce stiu ca sunt pt 4 persoane. Se dezgheata ft usor iar ca sa il reincalziti recomand bain-marie, amestecand cu un tel micut. Spor la treaba!
Acompaniant ripturi pe jar, gratar electric, roluri in cuprtor fara sos, pui, porc, vita slaba

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
1
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Placinte cu carne
3
Aperitive

Placinte cu carne

Placinte cu carne
Nacreala cu spuma de pe zer
4
Gogosi umplute
5
Carte de bucate

Gogosi umplute

Descopera reteta perfecta de gogosi umplute! Afla cum sa pregatesti gogosi pufoase, cu umplutura delicioasa adaugata dupa...

Gogosi umplute
Parteneri
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute