Fetele, asta-i sosul cu pricina - de se fierbe 3-4 ore si adormi pe langa el: cascat: Ca din motive de forum cu fete pizzoase, mi-am pus ambîţul şi la pizze şi la paste şi la sosuri.
Sosul asta eu il pregateam in cantitate dubla si-l puneam in congelator pentru perioadele cad se cerea in casa lasagne. Dar puneam in el si telina, patrunjel si pastarnac. Cel de fata este pentru paste si pizze, si difera doar la legumarie - un morcov.
Niciodata nu mi-am putut explica dece trebuie fiert atat de mult - ramane si acum un mister pentru mine. Dar daca asa se scrie si se vede peste tot, asa sa fie!
Deci: punem carnea la calit impreuna cu ceapa si usturoiul, in cele 4 linguri de ulei. Cand este usor rumena carnea si se 'alege bob cu bob' punem morcovul ras. Mai calim un putintel dupa care punem rondelele de praz concomitent cu pasta de rosii - prazul cica nu trebuie calit (mi-am dat si eu seama ca prazul da sosului um miros de proaspat, imediat ce-l adaug) Se face focul mic, se pune capac si se fierbe pret de 2 ore, amestecand si adaugand apa la nevoie.
Dupa ce trec cele 2 ore se aduga rosiile decojite cu bulionul in care au stat, busuiocul si oregano, piperul, sarea si zaharul. Se mai fierbe tot cu capac, inca o ora sau cam asa ceva - pana cand vedeti ca s-a ales uleiul deasupra, ca la zacusca, toate ingredientele se dau la fund si stau cuminti acolo cu uleiul peste ele.
Acum este momentul sa gustati, sa vedeti daca este destul de sarat, acrisor si dulce, condimentat cat va place. Daca asa stau lucrurile, dizolvati intr-o cana amidonul cu apa rece, adaugati-l la sos si mai dati un clocot, doua.
Pe timp de vara, cand verdeturile sunt in forma, la sfarsit, eu mai adaug o mana de busuioc proaspat si in ulele cazuri patrunjel verde.
Se pastreaza excelent la congelator, deci timpul petrecut alaturi de el pe langa soba nu este in totalitate o pierdere de vreme.
Spor!
Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromataMusacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecescAripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasaPandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gustIncearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Comentarii