Sos de Carne Tocata

Timp pregatire
210 minute
Complexitate
redusa
Sos de Carne Tocata

Ingrediente

  • 250 gr carne tocata mixta
  • 4 linguri ulei de masline
  • 2 catei de usturoi
  • 1 ceapa marunt tocata
  • 1 morcov ras
  • 1 praz taiat rondele
  • 2-3 linguri de pasta de rosii
  • 1 conserva de rosii in bulion (300 gr)
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita piper
  • 1 lingurita busuioc
  • 1 lingurita oregano
  • 2 linguri amidon

Mod de preparare

Fetele, asta-i sosul cu pricina - de se fierbe 3-4 ore si adormi pe langa el: cascat: Ca din motive de forum cu fete pizzoase, mi-am pus ambîţul şi la pizze şi la paste şi la sosuri.

Sosul asta eu il pregateam in cantitate dubla si-l puneam in congelator pentru perioadele cad se cerea in casa lasagne. Dar puneam in el si telina, patrunjel si pastarnac. Cel de fata este pentru paste si pizze, si difera doar la legumarie - un morcov.

Niciodata nu mi-am putut explica dece trebuie fiert atat de mult - ramane si acum un mister pentru mine. Dar daca asa se scrie si se vede peste tot, asa sa fie!

Deci: punem carnea la calit impreuna cu ceapa si usturoiul, in cele 4 linguri de ulei. Cand este usor rumena carnea si se 'alege bob cu bob' punem morcovul ras. Mai calim un putintel dupa care punem rondelele de praz concomitent cu pasta de rosii - prazul cica nu trebuie calit (mi-am dat si eu seama ca prazul da sosului um miros de proaspat, imediat ce-l adaug) Se face focul mic, se pune capac si se fierbe pret de 2 ore, amestecand si adaugand apa la nevoie.

Dupa ce trec cele 2 ore se aduga rosiile decojite cu bulionul in care au stat, busuiocul si oregano, piperul, sarea si zaharul. Se mai fierbe tot cu capac, inca o ora sau cam asa ceva - pana cand vedeti ca s-a ales uleiul deasupra, ca la zacusca, toate ingredientele se dau la fund si stau cuminti acolo cu uleiul peste ele.

Acum este momentul sa gustati, sa vedeti daca este destul de sarat, acrisor si dulce, condimentat cat va place. Daca asa stau lucrurile, dizolvati intr-o cana amidonul cu apa rece, adaugati-l la sos si mai dati un clocot, doua.

Pe timp de vara, cand verdeturile sunt in forma, la sfarsit, eu mai adaug o mana de busuioc proaspat si in ulele cazuri patrunjel verde.

Se pastreaza excelent la congelator, deci timpul petrecut alaturi de el pe langa soba nu este in totalitate o pierdere de vreme.

Spor!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia