Chutney de Rubarba

Complexitate
redusa
Chutney de Rubarba

Ingrediente

  • 700 gr rubarba
  • 300 gr mango - sau morcov + telina
  • 1 ceapa
  • 3 catei de usturoi
  • 1 lg ardei Cayenne macinat
  • 1 ardei iute afumat
  • 2 Lg ghimbir ras
  • 1/2 lg cardamom macinat
  • 1/2 lg cuisoare macinate
  • 1/4 lg scortisoara macinata
  • 200 gr zahar brun
  • 100 ml apa
  • 2 Lg sare
  • 1 Lg otet din vin rosu
  • 2 Lg ulei de rapita ori de seminte de struguri

Mod de preparare

Mai e putin si dispare rabarbarul de pe tejghele. Asadar, punem si pe iarna cate ceva, noi astia de n-avem gradina

l-as putea numi pe dumnealui un simplu sos, daca nu ar avea la baza ingrediente si mod de preparare specifice diverselor feluri de chutney.

Fiindca-i chutney si nu-i sos, ne trebuie ceva exotisme, cum ar fi un ulei neutru ca gust in loc de ulei de masline si diverse semincioare de pe alte coordonate geografice. Veti putea face cate variante vreti - cu mango, papaia sau avocado, ori una mai asa, romaneasca - cu morcovi, telina etc. Dar rubarba este in ambele variante, 2/3 din continut.

Cum procedam: punem la incins o tigaie cu margini inalte, obraz gros si fund de asemenea. Cand e bine incinsa, punem uleiul si repede de tot usturoiul tocat, ceapa tocata, amestecand intr-una doar 3-4 secunde dupa care adaugam ghimbirul ras. Numa ce ne intoarcem si catam din priviri condimentele uscate, atat lasam si ghimbirul la prajit si jap cu prafurile aromate in tigaie! Dupa alte 4-5 secunde stingem sfaraitura cu apa clocotita si ne tragem sufletul. De-acum, incet incet, punem bucatile de rubarba, cele de mango, morcovi (ce alegeti ... dar atentie la mango - el este mult mai aromat decat morcovul+telina, deci cine nu se impaca prea bine cu miroaznele patrunzatoare sa mearga pe varianta romaneasca)

Punem zaharul si sarea, otetul - este optional dar ideal pentru aroma finala) si fierbem cu capac, la foc mic, cam o ora. Cine are interzis la iuteli, sa scoata bucatile de ardei iute, inainte de-a incepe sa fiarba de-a binelea - aroma ramane, iuteala se pierde in restul miroaselor (ardeiul afumat se obtine dintr-un banal ardei iute trecut prin flacara aragazului si nedecojit dupa - pentru cei ce nu-si duc si funia de ardei iuti la afumatorie odata cu slaninurile si carnatii :) ...)

Putem sa-l pastram asa cum este - bucatele colorate in sos groscior - sau putem blendui toata chestia pentru a ne putea juca cu el la decorare. Eu fac ambele variante - atat cu mango cat si cu morcovi, atat pasat cat si grob. Le pun fierbinti in borcane si ... la camara cu ele!
Este ideal pentru aproape orice fel de mancare, gratar sau friptura, iar la peste este de-a dreptul fenomenal, putand constitui o bine venita schimbare a vesnicei lamai ...

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
3
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
4
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
5
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.