Chutney de Rubarba

Postat pe: 30-05-2011
(3)

Ingrediente

700 gr rubarba
300 gr mango - sau morcov + telina
1 ceapa
3 catei de usturoi
1 lg ardei Cayenne macinat
1 ardei iute afumat
2 Lg ghimbir ras
1/2 lg cardamom macinat
1/2 lg cuisoare macinate
1/4 lg scortisoara macinata
200 gr zahar brun
100 ml apa
2 Lg sare
1 Lg otet din vin rosu
2 Lg ulei de rapita ori de seminte de struguri

Mod de preparare

Mai e putin si dispare rabarbarul de pe tejghele. Asadar, punem si pe iarna cate ceva, noi astia de n-avem gradina

l-as putea numi pe dumnealui un simplu sos, daca nu ar avea la baza ingrediente si mod de preparare specifice diverselor feluri de chutney.

Fiindca-i chutney si nu-i sos, ne trebuie ceva exotisme, cum ar fi un ulei neutru ca gust in loc de ulei de masline si diverse semincioare de pe alte coordonate geografice. Veti putea face cate variante vreti - cu mango, papaia sau avocado, ori una mai asa, romaneasca - cu morcovi, telina etc. Dar rubarba este in ambele variante, 2/3 din continut.

Cum procedam: punem la incins o tigaie cu margini inalte, obraz gros si fund de asemenea. Cand e bine incinsa, punem uleiul si repede de tot usturoiul tocat, ceapa tocata, amestecand intr-una doar 3-4 secunde dupa care adaugam ghimbirul ras. Numa ce ne intoarcem si catam din priviri condimentele uscate, atat lasam si ghimbirul la prajit si jap cu prafurile aromate in tigaie! Dupa alte 4-5 secunde stingem sfaraitura cu apa clocotita si ne tragem sufletul. De-acum, incet incet, punem bucatile de rubarba, cele de mango, morcovi (ce alegeti ... dar atentie la mango - el este mult mai aromat decat morcovul+telina, deci cine nu se impaca prea bine cu miroaznele patrunzatoare sa mearga pe varianta romaneasca)

Punem zaharul si sarea, otetul - este optional dar ideal pentru aroma finala) si fierbem cu capac, la foc mic, cam o ora. Cine are interzis la iuteli, sa scoata bucatile de ardei iute, inainte de-a incepe sa fiarba de-a binelea - aroma ramane, iuteala se pierde in restul miroaselor (ardeiul afumat se obtine dintr-un banal ardei iute trecut prin flacara aragazului si nedecojit dupa - pentru cei ce nu-si duc si funia de ardei iuti la afumatorie odata cu slaninurile si carnatii :) ...)

Putem sa-l pastram asa cum este - bucatele colorate in sos groscior - sau putem blendui toata chestia pentru a ne putea juca cu el la decorare. Eu fac ambele variante - atat cu mango cat si cu morcovi, atat pasat cat si grob. Le pun fierbinti in borcane si ... la camara cu ele!
Este ideal pentru aproape orice fel de mancare, gratar sau friptura, iar la peste este de-a dreptul fenomenal, putand constitui o bine venita schimbare a vesnicei lamai ...
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Chutney de Rubarba" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 23 %
299.99 lei
229.99 lei

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

raileanuioanasabina
•  10.12.2015 23:29:55

Cum se fac bani pe net! Lumea se schimba, iar cei care vor castiga vor fi numai cei care se adapteaza la noile realitati! Acum e timpul sa citesti si tu un curs gratuit care te invata repede cum se fac bani pe net! Primesti online cateva lectii detaliate si care te invata pas cu pas cum se fac bani pe net. Pentru a obtine cursul, trimite "INFO" la adresa de email: ioanara@yahoo.com

iuliajewel
•  19.07.2011 10:13:48

Nu cred ca ar putea fi cineva care sa-ti zica ce e aia rubalbaz :D

veraem
•  05.07.2011 22:55:27

imi cer scz dar ar putea sami zica s mie cineva ce e rubalbaz?

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Chutney de Rubarba