Chutney de Rubarba

Complexitate
redusa
Chutney de Rubarba

Ingrediente

  • 700 gr rubarba
  • 300 gr mango - sau morcov + telina
  • 1 ceapa
  • 3 catei de usturoi
  • 1 lg ardei Cayenne macinat
  • 1 ardei iute afumat
  • 2 Lg ghimbir ras
  • 1/2 lg cardamom macinat
  • 1/2 lg cuisoare macinate
  • 1/4 lg scortisoara macinata
  • 200 gr zahar brun
  • 100 ml apa
  • 2 Lg sare
  • 1 Lg otet din vin rosu
  • 2 Lg ulei de rapita ori de seminte de struguri

Mod de preparare

Mai e putin si dispare rabarbarul de pe tejghele. Asadar, punem si pe iarna cate ceva, noi astia de n-avem gradina

l-as putea numi pe dumnealui un simplu sos, daca nu ar avea la baza ingrediente si mod de preparare specifice diverselor feluri de chutney.

Fiindca-i chutney si nu-i sos, ne trebuie ceva exotisme, cum ar fi un ulei neutru ca gust in loc de ulei de masline si diverse semincioare de pe alte coordonate geografice. Veti putea face cate variante vreti - cu mango, papaia sau avocado, ori una mai asa, romaneasca - cu morcovi, telina etc. Dar rubarba este in ambele variante, 2/3 din continut.

Cum procedam: punem la incins o tigaie cu margini inalte, obraz gros si fund de asemenea. Cand e bine incinsa, punem uleiul si repede de tot usturoiul tocat, ceapa tocata, amestecand intr-una doar 3-4 secunde dupa care adaugam ghimbirul ras. Numa ce ne intoarcem si catam din priviri condimentele uscate, atat lasam si ghimbirul la prajit si jap cu prafurile aromate in tigaie! Dupa alte 4-5 secunde stingem sfaraitura cu apa clocotita si ne tragem sufletul. De-acum, incet incet, punem bucatile de rubarba, cele de mango, morcovi (ce alegeti ... dar atentie la mango - el este mult mai aromat decat morcovul+telina, deci cine nu se impaca prea bine cu miroaznele patrunzatoare sa mearga pe varianta romaneasca)

Punem zaharul si sarea, otetul - este optional dar ideal pentru aroma finala) si fierbem cu capac, la foc mic, cam o ora. Cine are interzis la iuteli, sa scoata bucatile de ardei iute, inainte de-a incepe sa fiarba de-a binelea - aroma ramane, iuteala se pierde in restul miroaselor (ardeiul afumat se obtine dintr-un banal ardei iute trecut prin flacara aragazului si nedecojit dupa - pentru cei ce nu-si duc si funia de ardei iuti la afumatorie odata cu slaninurile si carnatii :) ...)

Putem sa-l pastram asa cum este - bucatele colorate in sos groscior - sau putem blendui toata chestia pentru a ne putea juca cu el la decorare. Eu fac ambele variante - atat cu mango cat si cu morcovi, atat pasat cat si grob. Le pun fierbinti in borcane si ... la camara cu ele!
Este ideal pentru aproape orice fel de mancare, gratar sau friptura, iar la peste este de-a dreptul fenomenal, putand constitui o bine venita schimbare a vesnicei lamai ...

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura turnata cu branza de vaci
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Prajitura Rustica
3
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Coaste de porc cu cartofi noi
Bucataras.RO

Coaste de porc cu cartofi noi

 Perfecte pentru un pranz de duminica! Sunt atat de fragede si gustoase, de te lingi pe degete! Reteta video pas cu pas...

Coaste de porc cu cartofi noi
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia