Chutney de Rubarba

Complexitate
redusa
Chutney de Rubarba

Ingrediente

  • 700 gr rubarba
  • 300 gr mango - sau morcov + telina
  • 1 ceapa
  • 3 catei de usturoi
  • 1 lg ardei Cayenne macinat
  • 1 ardei iute afumat
  • 2 Lg ghimbir ras
  • 1/2 lg cardamom macinat
  • 1/2 lg cuisoare macinate
  • 1/4 lg scortisoara macinata
  • 200 gr zahar brun
  • 100 ml apa
  • 2 Lg sare
  • 1 Lg otet din vin rosu
  • 2 Lg ulei de rapita ori de seminte de struguri

Mod de preparare

Mai e putin si dispare rabarbarul de pe tejghele. Asadar, punem si pe iarna cate ceva, noi astia de n-avem gradina

l-as putea numi pe dumnealui un simplu sos, daca nu ar avea la baza ingrediente si mod de preparare specifice diverselor feluri de chutney.

Fiindca-i chutney si nu-i sos, ne trebuie ceva exotisme, cum ar fi un ulei neutru ca gust in loc de ulei de masline si diverse semincioare de pe alte coordonate geografice. Veti putea face cate variante vreti - cu mango, papaia sau avocado, ori una mai asa, romaneasca - cu morcovi, telina etc. Dar rubarba este in ambele variante, 2/3 din continut.

Cum procedam: punem la incins o tigaie cu margini inalte, obraz gros si fund de asemenea. Cand e bine incinsa, punem uleiul si repede de tot usturoiul tocat, ceapa tocata, amestecand intr-una doar 3-4 secunde dupa care adaugam ghimbirul ras. Numa ce ne intoarcem si catam din priviri condimentele uscate, atat lasam si ghimbirul la prajit si jap cu prafurile aromate in tigaie! Dupa alte 4-5 secunde stingem sfaraitura cu apa clocotita si ne tragem sufletul. De-acum, incet incet, punem bucatile de rubarba, cele de mango, morcovi (ce alegeti ... dar atentie la mango - el este mult mai aromat decat morcovul+telina, deci cine nu se impaca prea bine cu miroaznele patrunzatoare sa mearga pe varianta romaneasca)

Punem zaharul si sarea, otetul - este optional dar ideal pentru aroma finala) si fierbem cu capac, la foc mic, cam o ora. Cine are interzis la iuteli, sa scoata bucatile de ardei iute, inainte de-a incepe sa fiarba de-a binelea - aroma ramane, iuteala se pierde in restul miroaselor (ardeiul afumat se obtine dintr-un banal ardei iute trecut prin flacara aragazului si nedecojit dupa - pentru cei ce nu-si duc si funia de ardei iuti la afumatorie odata cu slaninurile si carnatii :) ...)

Putem sa-l pastram asa cum este - bucatele colorate in sos groscior - sau putem blendui toata chestia pentru a ne putea juca cu el la decorare. Eu fac ambele variante - atat cu mango cat si cu morcovi, atat pasat cat si grob. Le pun fierbinti in borcane si ... la camara cu ele!
Este ideal pentru aproape orice fel de mancare, gratar sau friptura, iar la peste este de-a dreptul fenomenal, putand constitui o bine venita schimbare a vesnicei lamai ...

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros
3
Carte de bucate

Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros

Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros, perfect pentru pranz sau cina. Descopera cum sa gatești acest fel de...

Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
4
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Gogosari in Sos de Mustar
5
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Parteneri
Prăjitură cu fructul dragonului
Bucataras.RO

Prăjitură cu fructul dragonului

Este pentru prima dată când mănânc acest fruct – pitaya. Mai înainte citisem destul de multe despre el. Ştiam că nu...

Prăjitură cu fructul dragonului
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute