Ingrediente
● un ou |
● 2 catei usturoi |
● un virf de cutit de sare |
● 1-2 lingurite otet de vin rosu |
● 1-2 cesti ulei de floarea soarelui |
Mod de preparare

PREGĂTIRE
20min
Se serveste cu hamburger, salata de cartofi, friptura, cartofi prajiti Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Ali Oli" nu uita sa ii faci un review.
Recomandari pentru tine si casa ta
pana la 12 rate
Comentarii
• 22.04.2011 20:23:32
Ali Oli, inseamna in catalana usturoi si ou.este un sos pentru carne , cartofi, etc, tipic din Catalunia N-E Spaniei.este un sos tipic catalan!!!
• 23.01.2010 20:33:53
este reteta italiana. dupa cum am spus mai jos este la baza pastelor olio alio doar ca asta e ca o maioneza si la paste este doar ulei si usturoi. se foloseste ulei de masline si optional mustar puteti incerca este foarte bun.
• 04.05.2009 01:49:09
este o reteta traditionala spaniola din Catalunia. Ali inseamna usturoi si oli ulei
Nar fi rau sa ne documentam...:) nuam vrut sa fiu rau
• 30.01.2009 14:05:11
Oul crud su pune.
Ali Oli este o reteta facuta la repezeala de un bucatar italian care are la baza pastele OLIO ALIO.
• 26.06.2008 20:38:31
ca folosesti doar usturoi si ulei ca elemente bune
celelalte...............nu mi se par a fi in cadru
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
-
Saratelele bunicii
Retete preferate / Autor: cara
-
Bine v-am regasit!
Mesaj de bun venit / Autor: cara
-
Reteta gogosi cu gem
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi glazurate cu ciocolata
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: kameluta
-
Reteta gogosi glazurate de post, la cuptor
Concurs - Reteta Lunii / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi pufoase cu branza
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany
• 21.05.2012 22:20:28
Hmm, prea multe discrepante intre cometarii..reteta e spaniola, nu catalana, catalanii au tomate a la catalana :) corect este "al i oli", care inseamna intradevar "usturoi si ulei".Daca e sa cautam si in analele bucatariei nosatre am vedea ca seamana ft mult cu mujdeiul moldovenesc ! La moldoveni usturoiul batut bine in piua se freca cu ulei si sare, puneau ft putina apa iar bucovenenii mai pun si putina smantana :)
Acum, adevaratul alioli este o banala maioneza de usturoi, pe acelasi principiu ca si maioneza de ou. usturoiul batut bine se freaca cu ulei, pus putin cate putin, pana isi dubleaza/tripleaza volumul.ca sa il aca mai slab unii pun galbenus de ou crud. Insa noua lege interzice prepararea sosurilor pe baza de ou crud in restaurante din cauz salmonelei- in Spania se intampla intrecut ft des si de cand cu UE au mai schimbat si ei. Bucataria italiana si cea spaniola au ft multe asemanari, doara ca factorul ce a promovat anumite platouri tipice zonei mediteranee in favoarea anumetei tari este...marketingul USA! Italienii nu ar fi lasat sa "denatureze" un cuvant din vocabualrul lor , asa ca e oli - ulei in valenciana si catalana, al - usturoi in valenciana si catalana. Denumirea "al" pt usturoi nu va este cunoscuta din rebusul nostru?