Salata de Dovlecei cu Maioneza

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
redusa
Salata de Dovlecei cu Maioneza

Ingrediente

  • 2 dovlecei mari (aprox 2kg) 1 ou
  • 150 ml ulei
  • zeamă de lămâie
  • o ceapă (roșie) piper
  • sare
  • roșii (pentru ornat)

Mod de preparare

Se iau dovleceii dolofani (eu am avut doi, proaspăt culeși din grădină) și se curăță de coajă și de miez. Se taie bucățile sub formă de bastonașe subțiri, pentru a fierbe cât mai repede, și se așează într-o oală încăpătoare în care se toarnă apă cât să-i acopere. lăsăm dovleceii la fiert la foc moderat, cam 30 de minute. Ne dăm seama că sunt gata atunci când ii putem pasa ușor cu furculița.

După ce au fiert, îi luăm de pe foc și scurgem apa, după care îi pasăm și îi punem într-o strecurătoare. Dovleceii pot fi mărunțiți cu un pasator de piure, la blender, sau chiar cu o furculiță. Se lasă la scurs până ce s-au răcit complet.

Între timp, facem maioneza. Puteți folosi de care doriți, din comerț sau făcută în casă. Eu vă voi povesti cum fac maioneză dintr-un ou crud, folosind mixerul vertical. Se toarnă într-un vas 150 ml de ulei, în care se scufundă conținutul unui ou întreg, câteva picături de zeamă de lămâie și puțină sare. Se introduce capătul mixerului deasupra oului până ce ajunge la fundul vasului și se începe a mixa la cea mai mică viteză la început, după care la viteză mai mare. Se ridică ușor mixerul și se introduce înapoi în compoziție până ce tot uleiul a fost incorporat. Rezultă o maioneză consistentă, gustoasă, făcută cu minim de efort. Atenție! Nu ridicați din prima mixerul de pe fundul vasului! așteptați să vedeți cum se ridică o parte din ou la suprafață. Altfel, maioneza va avea o consistență lichidă.

După ce s-a răcit pasta de dovlecei, se amestecă într-un vas cu maioneza, ceapa mărunțită, sare și piper după gust. Eu obișnuiesc să mai adaug zeamă de lămâie până capătă aciditatea dorită, dovleceii fierți fiind foarte dulci. când salata este gata, se așează într-o caserolă (eu am umplut una de 1L) și se pune la frigider până va fi consumată. Între noi fie vorba, nu cred că va mai rămâne ceva de pus la frigider la cât e de gustoasă!

să aveți poftă, dragilor!
Se poate servi așternută pe felii de pâine și înfrumusețată cu roșii și pătrunjel.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
1
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Vinete cu Ton si Mozzarella
4
Mancaruri cu peste

Vinete cu Ton si Mozzarella

Vinete cu Ton si Mozzarella
Rulada Carne cu Crusta de Cascaval
5
Fripturi

Rulada Carne cu Crusta de Cascaval

Rulada Carne cu Crusta de Cascaval
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie