Salata de Dovlecei cu Maioneza

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
redusa
Salata de Dovlecei cu Maioneza

Ingrediente

  • 2 dovlecei mari (aprox 2kg) 1 ou
  • 150 ml ulei
  • zeamă de lămâie
  • o ceapă (roșie) piper
  • sare
  • roșii (pentru ornat)

Mod de preparare

Se iau dovleceii dolofani (eu am avut doi, proaspăt culeși din grădină) și se curăță de coajă și de miez. Se taie bucățile sub formă de bastonașe subțiri, pentru a fierbe cât mai repede, și se așează într-o oală încăpătoare în care se toarnă apă cât să-i acopere. lăsăm dovleceii la fiert la foc moderat, cam 30 de minute. Ne dăm seama că sunt gata atunci când ii putem pasa ușor cu furculița.

După ce au fiert, îi luăm de pe foc și scurgem apa, după care îi pasăm și îi punem într-o strecurătoare. Dovleceii pot fi mărunțiți cu un pasator de piure, la blender, sau chiar cu o furculiță. Se lasă la scurs până ce s-au răcit complet.

Între timp, facem maioneza. Puteți folosi de care doriți, din comerț sau făcută în casă. Eu vă voi povesti cum fac maioneză dintr-un ou crud, folosind mixerul vertical. Se toarnă într-un vas 150 ml de ulei, în care se scufundă conținutul unui ou întreg, câteva picături de zeamă de lămâie și puțină sare. Se introduce capătul mixerului deasupra oului până ce ajunge la fundul vasului și se începe a mixa la cea mai mică viteză la început, după care la viteză mai mare. Se ridică ușor mixerul și se introduce înapoi în compoziție până ce tot uleiul a fost incorporat. Rezultă o maioneză consistentă, gustoasă, făcută cu minim de efort. Atenție! Nu ridicați din prima mixerul de pe fundul vasului! așteptați să vedeți cum se ridică o parte din ou la suprafață. Altfel, maioneza va avea o consistență lichidă.

După ce s-a răcit pasta de dovlecei, se amestecă într-un vas cu maioneza, ceapa mărunțită, sare și piper după gust. Eu obișnuiesc să mai adaug zeamă de lămâie până capătă aciditatea dorită, dovleceii fierți fiind foarte dulci. când salata este gata, se așează într-o caserolă (eu am umplut una de 1L) și se pune la frigider până va fi consumată. Între noi fie vorba, nu cred că va mai rămâne ceva de pus la frigider la cât e de gustoasă!

să aveți poftă, dragilor!
Se poate servi așternută pe felii de pâine și înfrumusețată cu roșii și pătrunjel.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia