Se iau dovleceii dolofani (eu am avut doi, proaspăt culeși din grădină) și se curăță de coajă și de miez. Se taie bucățile sub formă de bastonașe subțiri, pentru a fierbe cât mai repede, și se așează într-o oală încăpătoare în care se toarnă apă cât să-i acopere. lăsăm dovleceii la fiert la foc moderat, cam 30 de minute. Ne dăm seama că sunt gata atunci când ii putem pasa ușor cu furculița.
După ce au fiert, îi luăm de pe foc și scurgem apa, după care îi pasăm și îi punem într-o strecurătoare. Dovleceii pot fi mărunțiți cu un pasator de piure, la blender, sau chiar cu o furculiță. Se lasă la scurs până ce s-au răcit complet.
Între timp, facem maioneza. Puteți folosi de care doriți, din comerț sau făcută în casă. Eu vă voi povesti cum fac maioneză dintr-un ou crud, folosind mixerul vertical. Se toarnă într-un vas 150 ml de ulei, în care se scufundă conținutul unui ou întreg, câteva picături de zeamă de lămâie și puțină sare. Se introduce capătul mixerului deasupra oului până ce ajunge la fundul vasului și se începe a mixa la cea mai mică viteză la început, după care la viteză mai mare. Se ridică ușor mixerul și se introduce înapoi în compoziție până ce tot uleiul a fost incorporat. Rezultă o maioneză consistentă, gustoasă, făcută cu minim de efort. Atenție! Nu ridicați din prima mixerul de pe fundul vasului! așteptați să vedeți cum se ridică o parte din ou la suprafață. Altfel, maioneza va avea o consistență lichidă.
După ce s-a răcit pasta de dovlecei, se amestecă într-un vas cu maioneza, ceapa mărunțită, sare și piper după gust. Eu obișnuiesc să mai adaug zeamă de lămâie până capătă aciditatea dorită, dovleceii fierți fiind foarte dulci. când salata este gata, se așează într-o caserolă (eu am umplut una de 1L) și se pune la frigider până va fi consumată. Între noi fie vorba, nu cred că va mai rămâne ceva de pus la frigider la cât e de gustoasă!
să aveți poftă, dragilor!
Se poate servi așternută pe felii de pâine și înfrumusețată cu roșii și pătrunjel.
Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromataMusacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecescAripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasaIncearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Comentarii