Se iau dovleceii dolofani (eu am avut doi, proaspăt culeși din grădină) și se curăță de coajă și de miez. Se taie bucățile sub formă de bastonașe subțiri, pentru a fierbe cât mai repede, și se așează într-o oală încăpătoare în care se toarnă apă cât să-i acopere. lăsăm dovleceii la fiert la foc moderat, cam 30 de minute. Ne dăm seama că sunt gata atunci când ii putem pasa ușor cu furculița.
După ce au fiert, îi luăm de pe foc și scurgem apa, după care îi pasăm și îi punem într-o strecurătoare. Dovleceii pot fi mărunțiți cu un pasator de piure, la blender, sau chiar cu o furculiță. Se lasă la scurs până ce s-au răcit complet.
Între timp, facem maioneza. Puteți folosi de care doriți, din comerț sau făcută în casă. Eu vă voi povesti cum fac maioneză dintr-un ou crud, folosind mixerul vertical. Se toarnă într-un vas 150 ml de ulei, în care se scufundă conținutul unui ou întreg, câteva picături de zeamă de lămâie și puțină sare. Se introduce capătul mixerului deasupra oului până ce ajunge la fundul vasului și se începe a mixa la cea mai mică viteză la început, după care la viteză mai mare. Se ridică ușor mixerul și se introduce înapoi în compoziție până ce tot uleiul a fost incorporat. Rezultă o maioneză consistentă, gustoasă, făcută cu minim de efort. Atenție! Nu ridicați din prima mixerul de pe fundul vasului! așteptați să vedeți cum se ridică o parte din ou la suprafață. Altfel, maioneza va avea o consistență lichidă.
După ce s-a răcit pasta de dovlecei, se amestecă într-un vas cu maioneza, ceapa mărunțită, sare și piper după gust. Eu obișnuiesc să mai adaug zeamă de lămâie până capătă aciditatea dorită, dovleceii fierți fiind foarte dulci. când salata este gata, se așează într-o caserolă (eu am umplut una de 1L) și se pune la frigider până va fi consumată. Între noi fie vorba, nu cred că va mai rămâne ceva de pus la frigider la cât e de gustoasă!
să aveți poftă, dragilor!
Se poate servi așternută pe felii de pâine și înfrumusețată cu roșii și pătrunjel.
Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptorUn desert absolut delicios care poate fi gata in mai putin de o jumatate de ora. Va recomand sa faceti portie dubla pentru...
Desert vafe cu ciocolata, zmeura si mentaMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii