Pizza cu Dovleac

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Pizza cu Dovleac

Ingrediente

  • Pentru o tava 3730 cm:
  • Aluat:
  • 2 cani (ca si cele de ceai) cu faina
  • cca 60 % din cantitatea de faina apa la temperatura camerei
  • un virf de cutit drojdie uscata
  • sare
  • ulei
  • malai
  • Topping:
  • 150-200 gr de dovleac
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 1 catel de usturoi strivit cu latul cutitului
  • sare
  • 1 ramura de rozmarin si 4-5 frunze de salvie
  • 3/4 pahar cu suc de rosii
  • Facultativ:
  • 75 gr pancetta cuburi

Mod de preparare

Intr-un vas puneti drojdia la topit cu putina apa, adaugati apoi faina si apoi incet apa in care ati diluat sarea necesara, framintati si adaugati apa cit este nevoie ca sa obtineti un aluat moale si cit de cit nelipicios.

Lasati-l in castron sau pe masa acoperit si pregatiti tava:

Presarati malai si intindeti doar cu miinile apasind mai mult cu degetele dinspre centru spre margini aluatul (il intindeti putin pe masa de lucru si apoi il puneti in tava si continuati pina ajunge la dimensiunile tavii. Va fi foarte subtire, dar mai creste.

Cind l-ati intins bine in tava apasati pe toata aria lui cu virfurile degetelor ca sa ramina semne, mici gaurele (fara sa gauriti aluatul!) doar niste denivelari. Ungeti cu putin ulei cu o pensula sau cu mina dara fara sa apasati pe aluat toata suprafata, acoperiti tava cu un servet de pinza, atentie sa stea ca un cort deasupra ei si nu lipit pe aluatul uleios - si lasati sa dospeasca cit voi pregatiti toppingul/ sosul.

Curatati dovleacul de coaja si seminte si il taiati cuburi mici, il puneti in tigaie impreuna cu 1 lingura de ulei si un praf de sare la foc mic si cu capac. Amestecati din cind in cind, trebuie sa se inabuse putin. Adaugati usturoiul, ramurica de rozmarin si frunzele de salvie maruntite (cine n-are, nu pune) si sucul de rosii.

Lasati sa fiarba cca 20 min sau pina cind dovleacul e copt si sosul a devenit mai gros, s-a evaporat apa in exces.

Cind sosul e gata stingeti focul, recuperati usturoiul si crenguta de rozmarin pe care le aruncati si lasati la racit

Incalziti cuptorul la maxim.

Pe aluatul din tava acum dospit cit de cit turnati cu lingura sosul de dovleac si rosii racit la temperatura camerei (nu fierbinte).

Cine vrea, poate sa puna cuburile de pancetta /bacon deasupra. E facultativ.

Intropduceti tava mai intii in partea de jos a cuptorului cca 5 minute, apoi o mutati in jumatatea superioara a cuptorului pina cind aluatul e copt, timpul este in functie de cuptor (sa zic alte cca 10 minute).

Raciti putin si apoi taiati si serviti. Aluatul nu este pufos, ci subtire si putin crocant.
* Dovleacul pe care l-am folosit e Butternut Squash lat Cucurbita moschata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
4
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Vinete cu Ton si Mozzarella
5
Mancaruri cu peste

Vinete cu Ton si Mozzarella

Vinete cu Ton si Mozzarella
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie