Ingrediente

Pentru starter (maiaua)
1/2 lingurita de drojdie uscata
2/3 cup apa (175 ml)
3 linguri de lapte
1/4 lingurita de miere de albine (eu am pus de papadie productie proprie)
1 cup +2 linguri de faina pentru paine (150 gr)
Pentru aluat:
1/2 lingurita de drojdie
1 cup apa (225 ml)
1/2 lingurita ulei de masline (din cel mai aromat)
2 1/2 cups faina pentru paine (350 g)
1 1/2 lingurita de sare

Mod de preparare

Pentru maia (starter):
Intr-un vas se pune apa si laptele si se presara drojdia deasupra. Se lasa la odihna 5 minute, apoi se adauga mierea si se amesteca. Se adauga faina prevazuta la starter, se omogenizeaza si se lasa acoperit cu un prosop 12 ore.

Dupa cele 12 ore (eu de regula pregatesc starterul seara si dimineata ma apuc de paine).

Pentru aluat:
Se pune apa intr-un vas si se presara drojdia din reteta peste. Se lasa 5 minute apoi se amesteca pentru a dizolva drojdia. Apoi se adauga amestecul asta peste starter (maia) impreuna cu uleiul si se amesteca (doar cu lingura de lemn, nu cu metal). Se amesteca faina cu sarea si se adauga peste compozitia de maia sa se formeze un aluat lipicios si umed.

Se amesteca (bate) cu lingura de lemn pentru 5 minute (o sa vedeti cum se desprinde aluatul de pe marginile vasului). O sa obtineti un aluat moale care nu se poate framanta. Acoperiti si lasati la odihna pana isi tripleaza volumul si este plin de bule de aer. (aprox 2 -3 ore depinde de curentii de aer rece/cald pe care ii aveti in bucatarie).

SA NU APASATI aluatul dupa dospire.
Pe o tava de copt se presara cu generozitate faina si sa aveti pregatit si ceva faina in plus pentru a va faina mainile. Folositi o paleta de plastic ca sa impartiti aluatul in doua. Se scoate o jumatate din el, se pune pe tava fainata. Folositi palmele bine fainate, dati forma de franzele, fara sa framantati sau sa miscati prea mult aluatul ca sa nu scoateti bulele de aer din el.

Incet, cu grija, dupa ce are forma dorita cu degetele infainate ridicati usor de aluat ca sa fiti sigure ca nu este lipit de tava. Urmati procedura si pentru a doua jumatate de aluat. Fainati aluatul deasupra si apoi lasati pentru inca 20 de minute la dospit.

Aluatul se va lati, si va creste putin, dar isi a pastra totusi forma data.

Se coace in cuptorul preincalzit la foc mare (220 C sau 425F).
Painea este gata in 20 de minute aproximativ (trebuie sa fie usoara de tot si sa sune a gol cand o loviti cu degetul).

Se raceste pe un gratar... enjoy!

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Paine Ciabatta" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

dumiany
•  06.11.2010 15:41:41

eiii draga pupi sotul meu e specialist ...mie dor si mie de o paine traditionala dar la noi se face doar sa traga la cantar ....nu cum era odata....la urma mi o fac eu .salutari de la noiiii

pupi
•  05.11.2010 21:25:35

dumiany, mersi, e o paine pe care o mancam cu o placere deosebita....are un gust de Romania, de paine de casa taraneasca, coapta in cuptor de lut si textura , cand e proaspata e super aromata....nu o poti lasa, ai tot manca

dumiany
•  04.11.2010 16:14:57

SUPERR TARE RETETA!

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Paine Ciabatta