Paine Alba

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Paine Alba

Ingrediente

  • - 510 g faina alba 000 proaspat cernuta (p h recomanda aproximativ 4 cani cu faina, nu foarte pline, conform masurilor din u s si suplimentar faina pentru infainare - eu am folosit in total 510 g faina)
  • - 6 g sare de mare fin macinata
  • - 295 ml apa (p h recomanda in reteta originala 1 si 1/4 cana cu apa, conform masurilor din u s - cana nu trebuie sa fie foarte plina - eu am folosit in total 295 ml apa)
  • - 60 ml ulei de masline
  • - 7 g drojdie uscata
  • - ulei pentru pregatirea tavii de copt / folie antiaderenta pentru copt
  • Am scris cantitatile ingredientelor pe care le-am folosit insa pe parcursul framantarii (pana aluatul dobandeste consistenta dorita) este posibil sa aveti nevoie de putina faina sau apa in plus

Mod de preparare

- Faina, sarea, drojdia si uleiul de masline se pun intr-un bol cu diametru mare astfel incat sarea sa fie asezata la distanta fata de drojdie (sarea inactiveaza drojdia). Se adauga apa treptat si se amesteca toate ingredientele cu mainile.

Se formeaza in scurt timp un aluat moale, usor de modelat, putin lipicios la inceput (daca credeti ca este necesar puteti sa mai adaugati faina sau apa in plus, in functie de consistenta aluatului obtinut).

- Aluatul bine framantat se lasa timp de o ora, acoperit, intr-o incapere calduta.
- Se unge cu ulei o tava mare (eu am preferat folosirea foliei antiaderente pentru copt).
- Se pune aluatul pe suprafata de lucru infainata in prealabil si se modeleaza cu palmele astfel incat sa dobandeasca o forma usor alungita.

- Se pune aluatul in tava pregatita anterior, se acopera cu un prosop pentru bucatarie sau cu un vas si se lasa sa creasca in tava timp de 30 min - 1 ora (eu am lasat aluatul sa creasca in aceasta etapa timp de aproximativ 50 de minute, acoperit cu un bol).

- Se incalzeste cuptorul la 230 grade c.
- Se presara putina faina la suprafata aluatului (desi autorul nu a mentionat in carte, eu am taiat suprafata painii).
- Se coace painea timp de 35 de minute.

- Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar.
Sursa reteta: ”100 Great Breads” - Paul Hollywood (”White bread”).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Afine
3
Dulciuri

Prajitura cu Afine

Prajitura cu Afine
Prajitura cu Branza de Vaci
4
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Piept de pui cu sos gorgonzola
5
Mancaruri cu carne

Piept de pui cu sos gorgonzola

Piept de pui cu sos gorgonzola
Parteneri
Desert tort cu crema de lamaie
Bucataras.RO

Desert tort cu crema de lamaie

Un tortulet simplu cu aroma de nuca prajita si usor acrisor datorita cremei de lamaie . Am optat prentru o crema preparata cu...

Desert tort cu crema de lamaie
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!