Ingrediente

510 g faina alba 000 proaspat cernuta (p h recomanda aproximativ 4 cani cu faina, nu foarte pline, conform masurilor din u s si suplimentar faina pentru infainare - eu am folosit in total 510 g faina)
6 g sare de mare fin macinata
295 ml apa (p h recomanda in reteta originala 1 si 1/4 cana cu apa, conform masurilor din u s - cana nu trebuie sa fie foarte plina - eu am folosit in total 295 ml apa)
60 ml ulei de masline
7 g drojdie uscata
ulei pentru pregatirea tavii de copt / folie antiaderenta pentru copt
Am scris cantitatile ingredientelor pe care le-am folosit insa pe parcursul framantarii (pana aluatul dobandeste consistenta dorita) este posibil sa aveti nevoie de putina faina sau apa in plus

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

3h
- Faina, sarea, drojdia si uleiul de masline se pun intr-un bol cu diametru mare astfel incat sarea sa fie asezata la distanta fata de drojdie (sarea inactiveaza drojdia). Se adauga apa treptat si se amesteca toate ingredientele cu mainile.

Se formeaza in scurt timp un aluat moale, usor de modelat, putin lipicios la inceput (daca credeti ca este necesar puteti sa mai adaugati faina sau apa in plus, in functie de consistenta aluatului obtinut).

- Aluatul bine framantat se lasa timp de o ora, acoperit, intr-o incapere calduta.
- Se unge cu ulei o tava mare (eu am preferat folosirea foliei antiaderente pentru copt).
- Se pune aluatul pe suprafata de lucru infainata in prealabil si se modeleaza cu palmele astfel incat sa dobandeasca o forma usor alungita.

- Se pune aluatul in tava pregatita anterior, se acopera cu un prosop pentru bucatarie sau cu un vas si se lasa sa creasca in tava timp de 30 min - 1 ora (eu am lasat aluatul sa creasca in aceasta etapa timp de aproximativ 50 de minute, acoperit cu un bol).

- Se incalzeste cuptorul la 230 grade c.
- Se presara putina faina la suprafata aluatului (desi autorul nu a mentionat in carte, eu am taiat suprafata painii).
- Se coace painea timp de 35 de minute.

- Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar.
Sursa reteta: ”100 Great Breads” - Paul Hollywood (”White bread”).
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Paine Alba" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei

Blender Monterrey White

- 23 %
299.99 lei
229.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

nicu240484
•  20.09.2015 17:41:54

Multumim de reteta :D , a iesit super.

antoniah
•  03.10.2012 14:26:43

Draga mariamaia,

Asa cum se vede in fotografii, am copt painea in tava cuptorului, pe nivelul intermediar al acestuia DAR nu am folosit hartie pentru copt la tapetarea tavii ci folie antiaderenta pentru copt cu grosime de 0,07 mm (poate aspectul aceasteia te-a indus in eroare) si dimensiuni de 40 x 33 cm. Folia antiaderenta pentru copt este foarte utila pentru ca o poti refolosi si rezista pana la 260 de grade C, insa (asa cum se vede si in fotografii) se pateaza din pacate dupa primele folosiri si petele respective nu se pot indeparta nici macar dupa o spalare cu buretele de vase si detergent.

Nu am copt niciodata o paine pe piatra.

Am finalizat framantarea aluatului (dupa prima parte de framantare in bol) pe blatul de bucatarie infainat in prealabil (probabil aspectul acestuia ti-a dat impresia unei texturi diferite).

Am lasat aluatul sa dospeasca pe blatul de bucatarie (pentru prima dospire) acoperit cu un bol APOI am lasat aluatul sa dospeasca in tava tapetata cu folie antiaderenta, acoperit cu acelasi bol (pentru a doua dospire).

Despre planseta... Am doua plansete: una pe care framant - insa (adesea prefer sa framant pe blat - asa cum se vede in aceste fotografii) si o planseta pe care o folosesc strict pentru fotografii (pastrez aceasta planseta curata pentru ca fotografiile sa fie cat mai ingrijite - o planseta putin deteriorata scade calitatea fotografiei).

Te rog sa recitesti cu atentie timpii de preparare pe care i-am mentionat in cadrul retetei. Sunt sigura ca vei intelege exact cele doua etape de dospire.

Daca coci pe piatra painile pe care le pregatesti (si nu numai - chiar si painile pe care le coci in tava) astept cu mult drag si cu mult interes postarile tale insotite de fotografiile pe care le faci in timpul pregatirii (stiu ca este greu sa fotografiezi cu mainile pline de aluat sau faina dar tostusi cateva fotografii se pot face cu multa usurinta).

Iti doresc sa pregatesti paini calde si frumoase pentru tine si familia ta!

mariamaia
•  02.10.2012 05:48:59

Arata f bine, insa nu e coapta in tava. Ai copto pe piatra ? dar cum ai lasat-o sa creasca ,pe planseta ?

antoniah
•  24.09.2012 21:48:03

Ma bucur ca iti place painica. Imi doresc mult sa invat sa framant paine cat mai bine (imi aminteste de ai mei dragi, de copilarie). Iti multumesc!

P.S. Imi place si mie mancarica cu fasole.

adi
•  24.09.2012 16:41:16

Arata intr-un mare fel! Ce bine i-ar sta langa o mancare de fasole cu carnati! ;)

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Paine Alba