Cozonac cu nuca-reteta de la bunica

Postat pe: 21-11-2010
(8)

Ingrediente

Pentru 3 cozonaci:
Maia:
500 g faina
150-200 ml lapte caldut
1 lingura zahar
2 cuburi (2x25 g)drojdie proaspata
Pentrucozonaci,mai avem nevoie:
500 g faina
1 lingurita sare
2-3 oua
175-200 g smantana
2 linguri zahar
1/2 margarina topita,dar numai calduta
coaja rasa de la 1 lamaie
ulei
nuca macinata amestecata cu zahar(dupa gust)

Mod de preparare

Se aduc de dimineata in bucatarie toate ingredientele pentru cozonac,inclusiv tavile.

Maiaua se pregateste seara,astfel:

Intr-un vas se cerne faina de mai multe ori(eu am cernut-o de 3 ori)si se face la mijloc o adancitura mai mare(o gropita).
Intr-o ceasca se dizolva bine zaharul si drojdia,in lapte caldut si se toarna apoi in adancitura .
Se amesteca cu putina faina luata de pe marginea vasului astfel incat sa rezulte o compozitie de consistenta smantanii,care sa ramana in gropita,la mijlocul fainii,fara sa se imprastie.
Vasul se acopera cu un servet ,apoi se inveleste foarte bine.
Se lasa intr-un loc cald,fara curenti de aer rece,pana a doua zi

Prepararea cozonacului(a doua zi);

Dimineata,se cerne de mai multe ori, 500 g faina,intr-un alt vas.
Peste ea se toarna maiaua si faina ramasa din vasul cu maia,se adauga sarea,ouale,zaharul
margarina topita si calduta,coaja rasa de lamaie.
Incepi sa omogenizezi,apoi adaugi din smantana,framantand,pana rezulta un aluat elastic si putin mai moale,dar care se desprinde de vas si de mana
Il scoti pe planseta de lucru,usor infainata,il mai framanti bine,avand grija sa nu rupi aluatul la framantat,apoi il portionezi in 3 parti egale.
Le rotunjesti si le latesti putin(cam cat o palma deschisa),le acoperi cu un servet si le lasi la cald,sa dospasca,30-60 min,pana-si dubleaza volumul.
Se intinde apoi fiecare bucata de aluat,cat lungimea tavii,se presara generos cu nuca amestecata cu zahar,lasand 2-3 cm pe margini libere,se stropeste nuca cu ulei si se ruleaza,avand grija sa se inchida bine capetele.
Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa 20-30 min la crescut,in loc cald,fara curenti de aer rece.
Ungi apoi aluatul cu galbenus batut,cu o pensula si dai la cuptorul bine incins,la foc domol,in primele 10-15 min ca sa se termine procesul de crestere, complet,apoi iutesti focul la potrivit si lasi pana ce cozonacul este copt si rumenit frumos(in total 25-35 min).
Scoti tava din cuptor,lasi cozonacul in tava inca 5-10 min sa se racoreasca,apoi il iei si-l pui pe un gratar pana se raceste complet.
Il poti pastra mai mult timp,daca il invelesti dupa racirea completa in hartie sau servet, apoi il introduci intr-o punga de plastic pe care o legi si-l depozitezi intr-un loc racoros.


Eu am facut portie dubla.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Cozonac cu nuca- de la bunica" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

miradelia
•  25.04.2011 09:10:51

buna am facut si eu acum de pasti 2 cozonaci dar sau intarit extrem de repede desi erau acoperiti.ce sa fac sa nu se mai intample asa ceva?un sfat va rog.

lucia_bp
•  06.03.2011 08:19:27

Fanie, iti voi spune ca este foarte bun si sa nu crezi ca il laud fara sa merite.

lucia_bp
•  06.03.2011 08:17:54

Arkos76, inclin sa cred ca ai facut cozonacul.
Astept vesti de la tine !
Cu drag,
Lucia

fanie
•  06.03.2011 04:48:57

Trebuie sa fie foarte bun arata exact cum il facea bunica si era foarte gustos.

arkos76
•  21.02.2009 10:39:48

sorry, stiti cum e cu cititul paragrafului de jos... dupa am vazut ca ati facut portie dubla(logic:)))) )

lucia_bp
•  08.02.2009 08:23:37

Multumesc de aprecieri,mai ales ca vin de la un specialist.

djprometeu
•  04.02.2009 15:27:05

bun bun.bravo

arkos76
•  20.02.2009 10:56:39

voi incerca reteta dar am o nelamurire:dumneavoastra spuneti in reteta 2-3 oua si vad in foto ca ati pus 6. ? apropo, e prima data cand fac cozonac(eu nu mananc,pt sotie o surpriza) si sper sa iasa... va voi spune rezultatul

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Cozonac cu nuca-reteta de la bunica