Placinta taraneasca cu prune si crema de nuci

Portii
8
Timp pregatire
110 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
medie
Placinta taraneasca cu prune si crema de nuci

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 500 de grame făină
  • 25 de grame drojdie
  • 2 linguri ulei
  • 1 linguriță sare
  • 2 ouă
  • 70 ml apă călduță
  • 150 ml apă rece
  • 2 lingurițe zahăr
  • semințe de in
  • Pentru umplutura:
  • 15 prune
  • Zahăr
  • Condimente pentru prăjituri
  • Pesmet
  • Pentru crema de nuci:
  • 15 nuci
  • 100 de grame smantana fermentata
  • Miere
  • Rom

Mod de preparare

Cum ultimele prune nu trebuiau ratate, m-am gândit să le folosesc ca și umplutura la un aluat de plăcintă rustic și să le asociez cu o cremă improvizată, iar rezultatul a fost pe măsură!
Pentru aluat, turnam într-un vas mare 150 de ml apă rece, adăugăm sarea, o linguriță zahăr, uleiul și un ou bătut , amestecăm bine. Separat, dizolvam drojdia în apa călduță, adăugăm o linguriță zahăr, puțină făină și o lăsăm la dospit câteva minute.
Când a dospit, adăugăm făina și drojdia peste restul ingredientelor.
Frământăm un aluat neted și nelipicios.
Îl lăsăm la dospit o oră și jumătate.
Pentru umplutura, scoatem samburii din prune, le feliem în jumătăți, le amestecăm intr-un recipient cu condimente și zahăr după gust, le lăsăm deoparte.
Când a dospit aluatul, îl împărțim în două, întindem doua foi.
Prima foaie o așezăm într-o tavă rotundă cu diametrul de 26 cm, presaram puțin pesmet, adăugăm prunele, punem deasupra cea de-a doua foaie, facem o tăietură la mijloc, să iasă aburul, apoi ungem plăcinta cu gălbenuș de ou, presaram semințe și o coacem 40 de minute, la 180 de grade Celsius.
Pentru cremă, curatam nucile, prajim miezul cca. 5 minute într-o tigaie nonaderenta, le macinam.
Le amestecăm cu smantana fermentata, miere după gust și puțin rom.
Servim placinta calda sau rece cu crema de nuci alături!
Poftă buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Negresa - irezistibil de gustoasa

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt
Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
1
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Chec cu Cacao Pufos
2
Dulciuri

Chec cu Cacao Pufos

Chec cu Cacao Pufos
Cremes cu aluat de casa - ca la mama acasa
3
Dulciuri

Cremes cu aluat de casa - ca la mama acasa

Cremes cu aluat de casa - ca la mama acasa
Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
4
Dulciuri

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
Pasca cu aluat de cozonac
5
Dulciuri

Pasca cu aluat de cozonac

Pasca cu aluat de cozonac
Parteneri
Placinta cu muschi file, piept de pui file si cascaval
Bucataras.RO

Placinta cu muschi file, piept de pui file si cascaval

Tare mult imi plac retetele Laurei Adamache. Multumesc si pentru aceasta reteta,...

Placinta cu muschi file, piept de pui file si cascaval
Clafoutis cu capsuni
Culinar.RO

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola