Placinta din Faina de Naut

Complexitate
redusa
Placinta din Faina de Naut

Ingrediente

  • 300 gr faina de naut
  • 1 l de apa rece
  • 1/2 pahar cu ulei
  • + ulei pentru tava
  • rozmarin sau ceapa verde
  • sare si piper

Mod de preparare

- faina de naut se amesteca cu apa, amestecati cu telul ca sa nu ramina cocoloase ... apoi lasati la rece cel putin o ora dar cu cit o lasati mai mult cu atit e mai bine caci devine mai usor de digerat (se poate lasa si o noapte, eu am lasat-o o dimineata intreaga).

Cine vrea pune o crenguta de rozmarin in aluatul acesta ca de clatite si inainte sa il verse in tava scoate creanga, aluatul va fi oricum parfumat.. asta daca nu va plac acele de rozmarin prin placinta..

Adunam cu o lingura spuma care se formeaza si o aruncam.. Incalzim cuptorul la 220 °c (in mod normal se coace in cuptor cu lemne ca pizza) si turnam ulei in tava pe care o vom folosi de cca 2 mm pe toata suprafata / fundul tavii.

Apoi amestecam putin cu o lingura aluatul (trebuie sa fie foarte lichid) caci are tendinta sa se lase la fund o parte din faina si apoi acest amestec in varzam in tava cu ulei. Tava ar trebui sa fie una de arama.

In varianta cu ceapa verde presarati ceapa verde tocata desupra.
Coaceti pentru cantitatea de mai sus 40-50 minute si apoi ar fi bine sa dati citeva minute si la grill

Pentru ca stratul de aluat din acesta foarte lichid (ca cel de clatite) nu trebuie sa fie foarte gros maxim 5 mm pentru cantitatea de mai sus eu am folosit o tava cu dimensiunile 29 cm*39 cm (stabiliti voi aria si pregatiti proportia corecta pentru tava pe care o aveti acasa)
In general se numeste farinata dar local poarta si alte nume de exemplu in Liguria se numeste fainâ de çeixi in dialectul genovez sau fainà in cel al locuitorilor din La Spezia dar si in Sardinia unde tot genovezii au adus-o se numeste fainé sau fainò. In Toscana se numeste cecina desi tot in Toscana in zona Livorno se mai numeste si simplu "torta" (sau torta di ceci - ceci=naut) iar la Pisa "foaccia con la cecìna".

Genovezii emigranti au dus-o si pe alte meleaguri astfel ca si in america de sud se numeste tot faina. In Piemonte bela cauda de unde foarte probabil si denumirea in zona franceza Toulon cade in timp ce in sudul frantei a fost preluata cu numele in dialectul nizard: socca. In Gibraltar adusa de genovezi se numeste calentita si e considerata mincare nationala.

dupa varianta se poate prepara simpla cu rozmarin sau cu ceapa verde depinde de zona: cea simpla (cu rozmarin) se serveste cu sare si piper macinat proaspat, in Toscana iar in Liguria cu ceapa verde. Mie imi place cea cu ceapa verde, am mai facut-o si alte dati. Insa si cea simpla cu rozmarin si servita cu sare si piper nu-i de lepadat

Taiati si serviti cu sare si piper macinat proaspat ... se poate servi cu brinzeturi (stracchino, crescenza, gorgonzola sau se pune ca un snitel intre doua felii de piine, se poate minca si cu vinete marinate (eu nu am incercat)

Exista si o varianta cu cirnat ca in Sardinia (cirnat crud caruia i se scoate pielita si se rupe bucatele apoi carnea se aseaza ici colo in tava).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Aparat de vidat VS3190X-01

- 400 lei
1099.99 lei
699.99 lei

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei
Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga
Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci
Cele mai apreciate rețete
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
2
Borsuri, supe, ciorbe

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Dovlecei umpluti - reteta practica si rapida
3
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Dovlecei umpluti - reteta practica si rapida

Acesti dovlecei sunt umpluți cu un amestec bogat de piept de pui, cascaval, mozzarella, ciuperci, bacon si ierburi...

Dovlecei umpluti - reteta practica si rapida
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Ciorba de curcan, cu taitei
Bucataras.RO

Ciorba de curcan, cu taitei

A iesit o ciorbica tare buna, numai buna de servit pe vremea asta rece!

Ciorba de curcan, cu taitei
Chec cu portocale
Culinar.RO

Chec cu portocale

Un chec foarte gustos care a disparut mult mai repede decat m-as fi asteptat. Este cu suc de portocale in compozitie si...

Chec cu portocale
Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Gustos.RO

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos

Incearca o reteta usoara de cozonac pufos de post in doua culori, cu aluat simplu si cu cacao. Un desert delicios si aromat,...

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos