Placinta din Faina de Naut

Complexitate
redusa
Placinta din Faina de Naut

Ingrediente

  • 300 gr faina de naut
  • 1 l de apa rece
  • 1/2 pahar cu ulei
  • + ulei pentru tava
  • rozmarin sau ceapa verde
  • sare si piper

Mod de preparare

- faina de naut se amesteca cu apa, amestecati cu telul ca sa nu ramina cocoloase ... apoi lasati la rece cel putin o ora dar cu cit o lasati mai mult cu atit e mai bine caci devine mai usor de digerat (se poate lasa si o noapte, eu am lasat-o o dimineata intreaga).

Cine vrea pune o crenguta de rozmarin in aluatul acesta ca de clatite si inainte sa il verse in tava scoate creanga, aluatul va fi oricum parfumat.. asta daca nu va plac acele de rozmarin prin placinta..

Adunam cu o lingura spuma care se formeaza si o aruncam.. Incalzim cuptorul la 220 °c (in mod normal se coace in cuptor cu lemne ca pizza) si turnam ulei in tava pe care o vom folosi de cca 2 mm pe toata suprafata / fundul tavii.

Apoi amestecam putin cu o lingura aluatul (trebuie sa fie foarte lichid) caci are tendinta sa se lase la fund o parte din faina si apoi acest amestec in varzam in tava cu ulei. Tava ar trebui sa fie una de arama.

In varianta cu ceapa verde presarati ceapa verde tocata desupra.
Coaceti pentru cantitatea de mai sus 40-50 minute si apoi ar fi bine sa dati citeva minute si la grill

Pentru ca stratul de aluat din acesta foarte lichid (ca cel de clatite) nu trebuie sa fie foarte gros maxim 5 mm pentru cantitatea de mai sus eu am folosit o tava cu dimensiunile 29 cm*39 cm (stabiliti voi aria si pregatiti proportia corecta pentru tava pe care o aveti acasa)
In general se numeste farinata dar local poarta si alte nume de exemplu in Liguria se numeste fainâ de çeixi in dialectul genovez sau fainà in cel al locuitorilor din La Spezia dar si in Sardinia unde tot genovezii au adus-o se numeste fainé sau fainò. In Toscana se numeste cecina desi tot in Toscana in zona Livorno se mai numeste si simplu "torta" (sau torta di ceci - ceci=naut) iar la Pisa "foaccia con la cecìna".

Genovezii emigranti au dus-o si pe alte meleaguri astfel ca si in america de sud se numeste tot faina. In Piemonte bela cauda de unde foarte probabil si denumirea in zona franceza Toulon cade in timp ce in sudul frantei a fost preluata cu numele in dialectul nizard: socca. In Gibraltar adusa de genovezi se numeste calentita si e considerata mincare nationala.

dupa varianta se poate prepara simpla cu rozmarin sau cu ceapa verde depinde de zona: cea simpla (cu rozmarin) se serveste cu sare si piper macinat proaspat, in Toscana iar in Liguria cu ceapa verde. Mie imi place cea cu ceapa verde, am mai facut-o si alte dati. Insa si cea simpla cu rozmarin si servita cu sare si piper nu-i de lepadat

Taiati si serviti cu sare si piper macinat proaspat ... se poate servi cu brinzeturi (stracchino, crescenza, gorgonzola sau se pune ca un snitel intre doua felii de piine, se poate minca si cu vinete marinate (eu nu am incercat)

Exista si o varianta cu cirnat ca in Sardinia (cirnat crud caruia i se scoate pielita si se rupe bucatele apoi carnea se aseaza ici colo in tava).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia