Piinea Sfantului Petroniu (Reteta Boloneza)

Complexitate
redusa
Piinea Sfantului Petroniu (Reteta Boloneza)

Ingrediente

  • 500 gr faina
  • sare o lingurita
  • 1/2 lingurita de miere sau zahar pt topit drojdia
  • 25 gr drojdie - eu am pus numai jumatate
  • cit o nuca unt
  • 1 ceasca se smintina (cea din care se bate frisca)
  • lapte cit e nevoie (eu am pus cca 200-250 ml)
  • prosciutto crudo (sau alta sunca) 80-100 gr
  • parmezan ras 50 gr

Mod de preparare

Facem un aluat ca de piine pe care il lasam sa dospeasca cca 1 ora (sau mai mult dc punem mai putina drojdie). Eu l-am pus in cuptorul meu cu un servet deasupra.

Cind aluatul e crescut, il intindem cam de 2 cm, nu mai subtire ca riscam sa spargem bulele de aer din el. Eu nu am intins cu sucitorul, ci am tras de marginilie lui pina l-am intins cit am vrut eu.

Presaram 1/2 din parmezan, apoi un strat de sunca (eu am, pus ff putin ca nu stiam daca o sa ne placa si apoi restul de parmezan ras (sau alt cascaval). Rulam ca un cozonac.

Asezam in tava unsa cu ulei si daca il facem in forma inel incercam sa unim marginile. Din loc in loc crestam cu un cutit (eu am taiat cu foarfeca), asa pina la jumatatea grosimii /inaltimii ruladei
lasam la crescut iar. In reteta zice 20 minute. Daca puneti mai putina drojdie, repet, tb sa lasati mai mult la dospit.

Apoi se pune la copt in cuptorul inalzit. Primele minute la foc mai mare si apoi a foc mediu ca orice piine.

Eu am uitat sa o ung cu ceva. Reteta originala zice sa punem cite o bucatica de unt din loc in loc pe piine inainte de a o pune la copt.
O piine specifica bologneza - Pane di San Petroniu. San Petroniu este patronul orasului.


Piinea originala este umpluta cu prosciutto crud. Eu am umplut cu friptura de curcan :d. Si piinea originala se face in forma rotuinda de colac, eu am facut-o in forma de cozonac... si evident am injumatatit drojdia si am lungit timpul de dospire.

Nu imi place sa miroasa a drojdie aluatul!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Chec cu cirese - desert pentru toata familia

Chec cu cirese - desert pentru toata familia

Checul cu cirese este un desert delicios si usor de preparat, ideal pentru zilele de vara. Cu un aluat pufos si aromat,...

Chec cu cirese - desert pentru toata familia
Supa crema de ciuperci - foarte aromata

Supa crema de ciuperci - foarte aromata

Aceasta supa crema de ciuperci este perfecta in orice moment al zilei, fiind reconfortanta si plina de aroma!

Supa crema de ciuperci - foarte aromata
Lipii Naan - painici indiene pufoase si delicioase

Lipii Naan - painici indiene pufoase si delicioase

Lipia Naan este un fel de paine rotunda, pufoasa, care este populara în bucataria indiana si subcontinentul indian in...

Lipii Naan - painici indiene pufoase si delicioase
Cele mai apreciate rețete
Chec marmorat
2
Dulciuri

Chec marmorat

Chec marmorat
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
3
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Amandine III
4
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Chec tigrat
5
Dulciuri

Chec tigrat

Chec tigrat
Parteneri
Desert tort ecler- Reteta cu nr. 550
Bucataras.RO

Desert tort ecler- Reteta cu nr. 550

Un tort delicios, pe care va recomand sa-l preparati indiferent de ocazie. Eu l-am preparat in vara, la aniversarea de 50 ani...

Desert tort ecler- Reteta cu nr. 550
Mini tarte cu ciocolata si capsuni
Culinar.RO

Mini tarte cu ciocolata si capsuni

Deserturi de vara Aceste minitarte sunt usor de preparat, foarte delicioase si foarte frumusele. Am cautat mai multe retete...

Mini tarte cu ciocolata si capsuni
Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Gustos.RO

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Descoperă rețeta de înghețată de iaurt cu căpșuni, cremoasă și aromată. Prepară acasă o înghețată sănătoasă...

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia