Piinea Sfantului Petroniu (Reteta Boloneza)

Complexitate
redusa
Piinea Sfantului Petroniu (Reteta Boloneza)

Ingrediente

  • 500 gr faina
  • sare o lingurita
  • 1/2 lingurita de miere sau zahar pt topit drojdia
  • 25 gr drojdie - eu am pus numai jumatate
  • cit o nuca unt
  • 1 ceasca se smintina (cea din care se bate frisca)
  • lapte cit e nevoie (eu am pus cca 200-250 ml)
  • prosciutto crudo (sau alta sunca) 80-100 gr
  • parmezan ras 50 gr

Mod de preparare

Facem un aluat ca de piine pe care il lasam sa dospeasca cca 1 ora (sau mai mult dc punem mai putina drojdie). Eu l-am pus in cuptorul meu cu un servet deasupra.

Cind aluatul e crescut, il intindem cam de 2 cm, nu mai subtire ca riscam sa spargem bulele de aer din el. Eu nu am intins cu sucitorul, ci am tras de marginilie lui pina l-am intins cit am vrut eu.

Presaram 1/2 din parmezan, apoi un strat de sunca (eu am, pus ff putin ca nu stiam daca o sa ne placa si apoi restul de parmezan ras (sau alt cascaval). Rulam ca un cozonac.

Asezam in tava unsa cu ulei si daca il facem in forma inel incercam sa unim marginile. Din loc in loc crestam cu un cutit (eu am taiat cu foarfeca), asa pina la jumatatea grosimii /inaltimii ruladei
lasam la crescut iar. In reteta zice 20 minute. Daca puneti mai putina drojdie, repet, tb sa lasati mai mult la dospit.

Apoi se pune la copt in cuptorul inalzit. Primele minute la foc mai mare si apoi a foc mediu ca orice piine.

Eu am uitat sa o ung cu ceva. Reteta originala zice sa punem cite o bucatica de unt din loc in loc pe piine inainte de a o pune la copt.
O piine specifica bologneza - Pane di San Petroniu. San Petroniu este patronul orasului.


Piinea originala este umpluta cu prosciutto crud. Eu am umplut cu friptura de curcan :d. Si piinea originala se face in forma rotuinda de colac, eu am facut-o in forma de cozonac... si evident am injumatatit drojdia si am lungit timpul de dospire.

Nu imi place sa miroasa a drojdie aluatul!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ce mancaruri poti face cu prune - cele mai bune 10 retete

Ce mancaruri poti face cu prune - cele mai bune 10 retete

Ce mancaruri poti face cu prune - cele mai bune 10 retete
Evantai din carne de porc cu legume

Evantai din carne de porc cu legume

Evantai din carne de porc cu legume
Barcute din vinete cu arpagic rosu

Barcute din vinete cu arpagic rosu

Barcute din vinete cu arpagic rosu
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Reţetă de preparare a papanaşilor
2
Romania

Reţetă de preparare a papanaşilor

Reţetă de preparare a papanaşilor
Prajitura cu ciocolata si cocos
3
Dulciuri

Prajitura cu ciocolata si cocos

Prajitura cu ciocolata si cocos
Prajitura Fanta
4
Romania

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Pilaf (cea Mai Simpla si Delicioasa Reteta)
5
Italia

Pilaf (cea Mai Simpla si Delicioasa Reteta)

Pilaf (cea Mai Simpla si Delicioasa Reteta)