O paine pe care merita sa o faci intr-o zi in care ai nevoie sa lenevesti, sa vizionezi filme vechi, sa stai in pijama si sa fii alintata.
Pentru ca painea are nevoie de 12-18 ore de stat pana dospeste bine, e de preferat sa se faca de cu seara si sa o pastram la frigider pana dimineata.
Se amesteca drojdia cu apa calda, faina se amesteca cu sarea dupa care se combina cele doua intr-un vas mai mare. Vom obtine un aluat moale, foarte moale si foarte lipicios care nu se va putea intinde absolut de loc.
Acoperim vasul cu folie alimentara, apoi cu folie de aluminiu si cu un prosop si punem la frigider peste noapte. A doua zi scoatem vasul din frigider si lasam circa o ora pe masa din bucatarie ca sa ajunga la temperatura camerei.
Intr-un vas punem un servet curat si presaram peste el putina faina de malai dupa care punem deoparte. Presaram putina faina alba pe blatul de lucru si rasturnam aluatul deasupra. Cu mainile infainate adunam aluatul foarte lipicios si il impaturam din cele patru laturi (sus/jos/dreapta/stanga) si aducem spre mijloc.
Cu partea unde s-a unit aluatul in urma ridicarii il asezam in vasul cu panza curata presarata cu malai, deasupra lui, si acoperim cu folie alimentara. Lasam circa 15 minute, presaram putin malai la suprafata aluatului dupa care acoperim din nou si lasam la loc cald pana dospeste.
Cu aproximativ 20 de minute inainte de a pregati painea in tava pornim cuptorul la temperatura mare (475 f/ 250C) si introducem un vas de fonta emailat, cu capac cu tot, in cuptor (in lipsa vasului de fonta se poate folosi un vas termorezistent cu capac).
Dupa ce au trecut cele 20 de minute de cand am pornit aragazul, cu ajutorul manusilor de bucatarie scoatem vasul infierbantat din cuptor si cu grija ridicam capacul.
In interiorul lui, prin rasturnare, asezam aluatul de paine, gata dospit (va fi moale deci nu il putem lua in mana) si in felul asta partea care a fost lipita in urma asa zisei framantari (impaturat) a aluatului va fi la suprafata, acoperim cu capacul fierbinte si introducem din nou la cuptor. Nu ridicam capacul in primele 20 de minute.
Dupa trecerea celor 20 de minute indepartam capacul (avem grija sa folosim manusa de bucatarie pentru ca totul este foarte fierbinte) si mai lasam in cuptor inca 10 minute.
Painea coapta o indepartam din cuptor, asezam pe un gratar pentru racire dupa care ne bucuram de bunatatea painicii asteia.
Pentru doritorii de placeri tari cum spune sotul meu, la aceasta painica se poate adauga marar uscat, branzica, rosmarin etc, etc, pentru a-i imbunatati gustul.
Eu am lasat-o simpla ca la mama ei, vatra satului.
Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparatPrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorPrajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoaraNu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...
Gem de gutui cu ghimbirDescopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii