Paine in Tava cu Faina Integrala de Grau

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Paine in Tava cu Faina Integrala de Grau

Ingrediente

  • - 300 g faina integrala de grau
  • - 84 g faina alba proaspat cernuta si suplimentar faina alba pentru infainarea suprafetei de lucru (este posibil ca pe parcursul framantarii aluatului sa aveti nevoie suplimentara de faina alba)
  • - 14 g sare de mare fin macinata
  • - 8,4 g drojdie uscata sau echivalentul in drojdie proaspata (30 g drojdie proaspata)
  • - 56,5 g unt (la temperatura camerei, moale insa nu topit, taiat bucatele)
  • - 295 ml apa (este posibil sa nu aveti nevoie de toata aceasta cantitate de apa)

Mod de preparare

- Se pun intr-un bol cu diametru mare faina integrala de grau si faina alba proaspat cernuta. Se amesteca bine cele doua tipuri de faina.

Se adauga sarea, drojdia si untul astfel incat drojdia sa nu ajunga in contact cu sarea pana in momentul in care se incepe amestecul ingredientelor (sarea inactiveaza drojdia). Apa urmeaza sa fie adaugata la final, treptat, incetul cu incetul, pe masura ce framantati aluatul.

Se incepe framantarea ingredientelor adaugand apa treptat. Se framanta toate ingredientele cu mana pana se formeaza o masa de aluat si intreaga faina din bol a fost incorporata in amestec.

Aluatul format se aseaza pe suprafata de lucru putin infainata in prealabil cu faina alba si se framanta cu mainile timp de 5 minute (o framantare excesiva si / sau o infainare excesiva a suprafetei de lucru dauneaza aluatului). Se formeaza cu palmele o minge de aluat.

Se acopera aluatul cu un bol si se lasa ”sa se odihneasca” timp de 1 ora.
Se unge cu ulei o tava pentru paine (dimensiunile tavii pe care am folosit-o sunt in interior 24 x 11, 5 cm).

Se pune aluatul pe suprafata de lucru usor infainata. Se modeleaza aluatul astfel incat sa dobandeasca forma tavii (este necesar sa framantati putin aluatul pentru si sa modelati apoi aluatul dupa forma dorita).

Se aseaza aluatul in tava pregatita.
Se acopera aluatul cu un prosop de bucatarie si se lasa sa cresca timp de 1 ora intr-un loc cald, ferit de curent.
Se incalzeste cuptorul la 230 grade c.

Se presara putina faina la suprafata aluatului, inainte de a pune painea in cuptor iar apoi se cresteaza suprafata dupa preferinta.

Se coace painea pe nivelul intermediar al cuptorului timp de 30 - 35 de minute.
Se scoate painea coapta din tava si se lasa sa se raceasca pe un gratar.
Sursa reteta: Paul Hollywood - ”100 Great Breads” - ”Whole - Wheat Pan Bread”.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Inghetata de trandafiri si banane
2
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
3
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
4
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Parteneri
Muffins cu visine
Bucataras.RO

Muffins cu visine

Cu o cana de ceai dimineata sau cu o cana de cafea, aceste miniprajiturele sunt cel mai bun mic dejun pentru mine. Iar faptul...

Muffins cu visine
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti