Paine in Tava cu Faina Integrala de Grau

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Paine in Tava cu Faina Integrala de Grau

Ingrediente

  • - 300 g faina integrala de grau
  • - 84 g faina alba proaspat cernuta si suplimentar faina alba pentru infainarea suprafetei de lucru (este posibil ca pe parcursul framantarii aluatului sa aveti nevoie suplimentara de faina alba)
  • - 14 g sare de mare fin macinata
  • - 8,4 g drojdie uscata sau echivalentul in drojdie proaspata (30 g drojdie proaspata)
  • - 56,5 g unt (la temperatura camerei, moale insa nu topit, taiat bucatele)
  • - 295 ml apa (este posibil sa nu aveti nevoie de toata aceasta cantitate de apa)

Mod de preparare

- Se pun intr-un bol cu diametru mare faina integrala de grau si faina alba proaspat cernuta. Se amesteca bine cele doua tipuri de faina.

Se adauga sarea, drojdia si untul astfel incat drojdia sa nu ajunga in contact cu sarea pana in momentul in care se incepe amestecul ingredientelor (sarea inactiveaza drojdia). Apa urmeaza sa fie adaugata la final, treptat, incetul cu incetul, pe masura ce framantati aluatul.

Se incepe framantarea ingredientelor adaugand apa treptat. Se framanta toate ingredientele cu mana pana se formeaza o masa de aluat si intreaga faina din bol a fost incorporata in amestec.

Aluatul format se aseaza pe suprafata de lucru putin infainata in prealabil cu faina alba si se framanta cu mainile timp de 5 minute (o framantare excesiva si / sau o infainare excesiva a suprafetei de lucru dauneaza aluatului). Se formeaza cu palmele o minge de aluat.

Se acopera aluatul cu un bol si se lasa ”sa se odihneasca” timp de 1 ora.
Se unge cu ulei o tava pentru paine (dimensiunile tavii pe care am folosit-o sunt in interior 24 x 11, 5 cm).

Se pune aluatul pe suprafata de lucru usor infainata. Se modeleaza aluatul astfel incat sa dobandeasca forma tavii (este necesar sa framantati putin aluatul pentru si sa modelati apoi aluatul dupa forma dorita).

Se aseaza aluatul in tava pregatita.
Se acopera aluatul cu un prosop de bucatarie si se lasa sa cresca timp de 1 ora intr-un loc cald, ferit de curent.
Se incalzeste cuptorul la 230 grade c.

Se presara putina faina la suprafata aluatului, inainte de a pune painea in cuptor iar apoi se cresteaza suprafata dupa preferinta.

Se coace painea pe nivelul intermediar al cuptorului timp de 30 - 35 de minute.
Se scoate painea coapta din tava si se lasa sa se raceasca pe un gratar.
Sursa reteta: Paul Hollywood - ”100 Great Breads” - ”Whole - Wheat Pan Bread”.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
2
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.