Paine cu Visine si Ciocolata

Complexitate
redusa
Paine cu Visine si Ciocolata

Ingrediente

  • Din cantitatile date ies doua bucati
  • - 4 cups de faina (~540 gr) plus extra pentru prafuit blatul de framantat si ulterior dupa ce adaugam visinele
  • - 2 lingurite de sare (sau dupa gustul dvs, dar eu cred ca este destul atata) - 2 linguri pline cu ulei de masline
  • - 15 gr drojdie
  • - apa calduta pentru framantat (la mine a intrat aprox 300 ml dar nu este o cantitate dupa care va puteti lua difera din cauza fainii pe care o folositi) - 175 gr visine din compot
  • bine de tot stoarse
  • 200 gr cipsuri de ciocolata (calitate foarte, foarte buna)

Mod de preparare

In primul rand trebuie sa subliniez, ciocolata pe care o folositi trebuie sa fie de calitate buna (am incercat cu fel de fel de ciocolati si daca nu are calitate superioara, painea nu iese cu gust bun), visinele trebuiesc scurse bine si ele.

Aluatul trebuie sa fie putin mai vartos decat la o paine normala (dar nu cu mult). Spun toate astea, ca o completare la reteta.

Deci, se pune faina cu sare, se amesteca, apoi se pune uleiul, se amesteca cu o furculita si se presara drojdia deasupra si iar se amesteca cu furculita. Se adauga apa calda, la inceput 200 ml si se incepe framantatul.

Apa asta nu va fi destula, dar putem adauga putin cate putin pe parcursul framantarii. Cand am obtinut un aluat vartos dar totusi destul de bun de lucrat cu el, se lasa intr-un vas, acoperit, pentru dospire, pentru 2 ore.

Dupa ce a dospit prima data se scoate din vas, se framanta 1 minut si se imparte aluatul in doua.
Se impart si visinele si ciocolata in doua parti egale.

Prima bucata de aluat se intinde putin cu mana pe blatul de lucru si se incepe framantatul (incorporarea fructelor) . Aluatul va deveni foarte moale, lipicios, fructele se vor sparge, dar asa trebuie sa fie. Cu trei degete se ia faina si se presara peste aluat si incoropram totul.

La mine a trebuit sa mai adaug de trei ori cate o cantitate de faina cat iei cu trei degete si presare deasupra. Daca visinele nu sant stoarse bine, se poate sa abeti nevoie de mai multa faina (se poate folosi si o lingurita pentru prafuirea aluatului).

Dupa ce am adus aluatul la textura normala, punem o jumatate din ciocolata si incorporam bine. Atentie mare, sa nu adaugati prea multe faina ca ii va schimba gustul final.

Formam un disc de 5 cm inaltime si punem intr-un vas uns. Crestam aluatul sub forma de grilaj, ungem o folie alimentare cu ulei si punem deasupra painii. Lasam la dospit. Cand si-a dublat volumul, indepartam folia (uleiul are rolul de a pastra aluatul intact, de a nu se lipi de folie).

Prafuim painea cu faina si o punem in cuptorul preancalzit la 400 f (200 c) si coacem pentru 20-25 de minute. Cu a doua bucata de aluat si de visine si fructe, procedat la fel ca si cu prima (trebuie sa iasa doua bucati) .

Eu de regula pun la congelator, intr-o punga, aluatul framantat si dospit odata, si visinele in alta punguta, scriu ce este si data iar ciocolata o lasa in camara. Cand vreau sa mai fac o painica doar scot de cu seara aluatul si visinele, le decongelez si dimineata pregatesc painica.

Scoatem din cuptor, punem pe un gratar pentru a se raci. Se serveste la micul dejun, prajita, cu un strat subtire de unt (untul trebuie pus pe felia fierbinte ca sa se topeasca si sa intre in paine) si o cana cu ceai.
Ce m-a determinat cel mai mult sa iau decizia, a fost faptul ca e reteta unui brutar la care eu tin mult .... imi plac produsele lui foarte mult, plus ca inca nu am gasit nimic care sa imi displaca sau sa fie gresit, la retetele lui.

Sunt pline de savoare, , bine explicate, apetisante .... chiar v-as sfatui sa incercati painea asta.
Nu e o paine care se mananca langa o mancare sau sa fie folosita la sandwich-uri, este ea, in sine, o mancare.

Este calorica, foarte calorica, este o paine eleganta, o paine care poate sta pe o masa regala, fara sa ii fie rusine de celelalte platouri care o inconjoara. Cu toate ca este calorica nu o mananci zilnic, deci putem inchide ochii uneori.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Chec cu ciocolata

Chec cu ciocolata

Chec cu ciocolata
Ciorba taraneasca de porc

Ciorba taraneasca de porc

Ciorba taraneasca de porc
Lasagna - delicios si usor de preparat

Lasagna - delicios si usor de preparat

Lasagna este un preparat delicios si destul de versatil. Iata o reteta clasica pentru lasagna cu carne:

Lasagna - delicios si usor de preparat
Cele mai apreciate rețete
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
1
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
2
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Chec cu ciocolata
5
Dulciuri

Chec cu ciocolata

Chec cu ciocolata
Parteneri
American pancakes
Culinar.RO

American pancakes

Acestea sunt vestitele clatite americane, groase, spongioase care sunt adesea consumate cu sirop de artar sau bacon prajit....

American pancakes
Briose cu crema de ciocolata. Reteta simpla si delicioasa de cupcakes cu crema ganache
Gustos.RO

Briose cu crema de ciocolata. Reteta simpla si delicioasa de cupcakes cu crema ganache

Briose cu crema de ciocolata. Reteta simpla si delicioasa de cupcakes cu crema ganache. Descopera cum sa prepari rapid aceste...

Briose cu crema de ciocolata. Reteta simpla si delicioasa de cupcakes cu crema ganache