Pentru maia (starter):
Intr-un vas se pune apa si laptele si se presara drojdia deasupra. Se lasa la odihna 5 minute, apoi se adauga mierea si se amesteca. Se adauga faina prevazuta la starter, se omogenizeaza si se lasa acoperit cu un prosop 12 ore.
Dupa cele 12 ore (eu de regula pregatesc starterul seara si dimineata ma apuc de paine).
Pentru aluat:
Se pune apa intr-un vas si se presara drojdia din reteta peste. Se lasa 5 minute apoi se amesteca pentru a dizolva drojdia. Apoi se adauga amestecul asta peste starter (maia) impreuna cu uleiul si se amesteca (doar cu lingura de lemn, nu cu metal). Se amesteca faina cu sarea si se adauga peste compozitia de maia sa se formeze un aluat lipicios si umed.
Se amesteca (bate) cu lingura de lemn pentru 5 minute (o sa vedeti cum se desprinde aluatul de pe marginile vasului). O sa obtineti un aluat moale care nu se poate framanta. Acoperiti si lasati la odihna pana isi tripleaza volumul si este plin de bule de aer. (aprox 2 -3 ore depinde de curentii de aer rece/cald pe care ii aveti in bucatarie).
SA NU APASATI aluatul dupa dospire.
Pe o tava de copt se presara cu generozitate faina si sa aveti pregatit si ceva faina in plus pentru a va faina mainile. Folositi o paleta de plastic ca sa impartiti aluatul in doua. Se scoate o jumatate din el, se pune pe tava fainata. Folositi palmele bine fainate, dati forma de franzele, fara sa framantati sau sa miscati prea mult aluatul ca sa nu scoateti bulele de aer din el.
Incet, cu grija, dupa ce are forma dorita cu degetele infainate ridicati usor de aluat ca sa fiti sigure ca nu este lipit de tava. Urmati procedura si pentru a doua jumatate de aluat. Fainati aluatul deasupra si apoi lasati pentru inca 20 de minute la dospit.
Aluatul se va lati, si va creste putin, dar isi a pastra totusi forma data.
Se coace in cuptorul preincalzit la foc mare (220 C sau 425F).
Painea este gata in 20 de minute aproximativ (trebuie sa fie usoara de tot si sa sune a gol cand o loviti cu degetul).
Se raceste pe un gratar... enjoy!
Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicateAcesti dovlecei sunt umpluți cu un amestec bogat de piept de pui, cascaval, mozzarella, ciuperci, bacon si ierburi...
Dovlecei umpluti - reteta practica si rapidaSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorSupa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatFursecuri by Laurita,foarte bune au iesit http://www.bucataras.ro/retete/fursecuri-cu-lamaie-79110.html
Fursecuri cu lamaieCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparit
Comentarii