Mucenici umpluti

Portii
10
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Mucenici umpluti

Ingrediente

  • Aluat:
  • 600 g faina
  • 1 cub drojdie proaspata
  • 1/2 lingurita sare
  • 110 g zahar
  • 1 ou + 1 albus de ou
  • 300 ml lapte
  • 110 g unt
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 lingura esenta vanilie
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus de ou
  • 2 linguri lapte
  • Umplutura:
  • 150 ml lapte
  • 60 g zahar
  • 3 linguri pesmet
  • 4 linguri nuca macinata
  • 2-3 linguri cacao
  • 1 lingura esenta rom
  • Sirop:
  • 350 g apa
  • 70 g zahar
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • 1 anason stelat
  • 1/2 baton scortisoara
  • In plus:
  • nuca macinata
  • miere

Mod de preparare

Punem faina intr-un lighean cu sarea, apoi amestecam cateva secunde cu un tel sau o furculita. Facem o adancitura in centru si adaugam drojdia pe care am dizolvat-o inainte in 2 linguri zahar, apoi presaram putina faina deasupra, lasam pana crapa. Laptele il incalzim putin (nu fierbinte) cu zaharul, vanilia si esenta de vanilie si le adaugam in ligheanul cu faina, punem si oul cu albusul (care trebuie sa fie la temperatura camerei) si incepem sa framantam un aluat omogen. Treptat, adaugam si untul topit pana il incorporam bine. Rezulta un aluat pufos care nu trebuie sa se lipeasca de maini si usor de manevrat. Lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul, acoperit cu folie plastic.
Pentru umplutura:
Intr-un ibric, punem toate ingredientele in afara de rom si le dam la foc mic pana dau un clocot, apoi stingem focul si lasam sa se racoreasca putin, dupa care punem si esenta de rom, iar cand s-a racit complet, este numai bun de intins pe aluat.
Pentru sirop:
Apa impreuna cu zaharul si mirodeniile le punem intr-un ibric, pe aragaz, la foc mediu, pana se topeste zaharul, apoi lasam sa se racoreasca, iar cand este caldut, putem sa insiropam mucenicii.
Dupa ce a crescut frumos aluatul, il impartim in 15 bucati, fiecare bucata cantareste cca. 100 g pe care le intindem intr-o forma dreptunghiulata de cca. 10 -28 cm. Ungem fiecare dreptunghi cu crema de nuca si rulam usor, dupa care ii dam forma 8. Asa procedam cu toate bilele de aluat.
Punem mucenicii in tava tapetata cu hartie de copt, ii ungem cu galbenusul de ou amestecat cu lapte si ii dam la cuptorul incins, pana sunt rumeni si frumosi.
Cand ii scoatem, lasam sa se racoreasca putin, apoi ii bagam in sirop cca. 1-2 secunde si ii asezam pe o farfurie, unde ii ungem cu miere si presaram deasupra nuca macinata.
Foarte pufosi si super buni!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Prajitura Tosca
2
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Savarine cu frisca
3
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
4
Dulciuri

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Parteneri
Placinta aperitiv
Bucataras.RO

Placinta aperitiv

Placinta aperitiv
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Tort Diplomat
Gustos.RO

Tort Diplomat

Reteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.

Tort Diplomat