Punem faina intr-un lighean cu sarea, apoi amestecam cateva secunde cu un tel sau o furculita. Facem o adancitura in centru si adaugam drojdia pe care am dizolvat-o inainte in 2 linguri zahar, apoi presaram putina faina deasupra, lasam pana crapa. Laptele il incalzim putin (nu fierbinte) cu zaharul, vanilia si esenta de vanilie si le adaugam in ligheanul cu faina, punem si oul cu albusul (care trebuie sa fie la temperatura camerei) si incepem sa framantam un aluat omogen. Treptat, adaugam si untul topit pana il incorporam bine. Rezulta un aluat pufos care nu trebuie sa se lipeasca de maini si usor de manevrat. Lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul, acoperit cu folie plastic.
Pentru umplutura:
Intr-un ibric, punem toate ingredientele in afara de rom si le dam la foc mic pana dau un clocot, apoi stingem focul si lasam sa se racoreasca putin, dupa care punem si esenta de rom, iar cand s-a racit complet, este numai bun de intins pe aluat.
Pentru sirop:
Apa impreuna cu zaharul si mirodeniile le punem intr-un ibric, pe aragaz, la foc mediu, pana se topeste zaharul, apoi lasam sa se racoreasca, iar cand este caldut, putem sa insiropam mucenicii.
Dupa ce a crescut frumos aluatul, il impartim in 15 bucati, fiecare bucata cantareste cca. 100 g pe care le intindem intr-o forma dreptunghiulata de cca. 10 -28 cm. Ungem fiecare dreptunghi cu crema de nuca si rulam usor, dupa care ii dam forma 8. Asa procedam cu toate bilele de aluat.
Punem mucenicii in tava tapetata cu hartie de copt, ii ungem cu galbenusul de ou amestecat cu lapte si ii dam la cuptorul incins, pana sunt rumeni si frumosi.
Cand ii scoatem, lasam sa se racoreasca putin, apoi ii bagam in sirop cca. 1-2 secunde si ii asezam pe o farfurie, unde ii ungem cu miere si presaram deasupra nuca macinata.
Foarte pufosi si super buni!
Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...
Sarmalute asortatePrajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoaraPoate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...
Tort cu crema de branza si dovleac placintarMere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Comentarii