Faina se cerne intr-un vas mai maricel, se adauga untul destul de rece, si feliat. Cu degetele sau cu un cutit mai lat se incepe frecarea untului in faina pana se formeaza faramiturile de aluat. Se adauga apoi zaharul praf, se amesteca, se face o adancitura in faina. Se pune prima data 2 linguri de apa rece, se framanta, daca mai este cazul (aluatul e prea dens) se mai adauga inca o lingura de apa rece. Este bine sa nu se puna toata apa din reteta dintr-o data, mai bine cate putin decat sa fie prea mult.
Se framanta 2-3 minute, pana se formeaza aluatul fraged si pufos.
Se imparte in trei parti, din doua parti se intinde o patura care urmeaza a se decupa dupa forma tartei pe care vreti sa o folositi (rotunda, triunghiulara, rombica etc), se aseaza aluatul in forma, cu degetele se lipeste pe peretii ei si marginea aluatului care este prea lunga, se rupe.
Se impunge cu dintii furculitei aluatul apoi se pune umplutura, care se face astfel:
- dovleacul se curata de coaja, se taie cubulete, se fierbe putin in apa sau la steamer pana devine moale. Se lasa la racit, sa preseaza (cu preasa de cartofi, food processor, blender). Se aseaza apoi intr-o cratita, se amesteca cu zaharul (se pune dupa gust, cantitatea din reteta este orientativa), se adauga cateva nuci daca vreti, se incalzeste pe foc amestecand mereu, pana se topeste tot zaharul. La urma se adauga scortisoara dupa gust.
Deci, dupa ce tartele au fost umplute cu dovleac, din partea de aluat ramasa se intinde o alta foaie, ceva mai subtire decat prima, se decupeaza dupa preferinta (ghinde, mere, gutui, frunze, fasii de aluat care se pun ca un grilaj etc) se pun deasupra umpluturii, se pun la copt in cuptorul preincalzit in prealabil. (temperatura 350 F sau 180C).
Dupa coacere se pudreaza cu zahar vanilat.
Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasaPrajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racorosUn desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minutePrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii