Galeta cu Dovleac

Complexitate
redusa
Galeta cu Dovleac

Ingrediente

  • Umplutura:
  • -500 g dovleac, ras
  • -1 pahar zahar sau dupa gust
  • -scortisoara pudra, optional
  • Aluat:
  • -½ pahar cu apa, fierbinte
  • -½ pahar ulei
  • -1 varf cutit de sare
  • -2 pahare faina
  • -1 lingurita praf de copt
  • Altele:
  • -3 linguri gris
  • -zahar alb / zahar brun, pentru ornat, optional
  • folositi un pahar cu o capacitate de 250 ml la toate ingredientele

Mod de preparare

Umplutura
Dati prin razatoare sau maruntiti la robot dovleacul curatat de coaja. Dati deoparte.
Separat, amestecati intr-un bol zaharul cu scortisoara si lasati in asteptare.

Aluat
Turnati apa clocotita peste uleiul si sarea puse intr-un bol.
Adaugati faina amestecata cu praf de copt si omogenizati, folosindu-va de o lingura.

* Va rezulta un aluat moale ca plastilina si deloc lipicios.

Lasati-l sa se odihneasca in bol, 20- 30 min, la temperatura camerei.
Intindeti aluatul intr-o foaie rotunda, de cca 1, 5 ori mai mare decat dimensiunea tavii, direct pe hartia de copt.

* Este de preferat ca foaia de aluat sa fie putin mai groasa pe mijloc si mai subtire pe margini.

Presarati grisul peste mijlocul aluatului, avand grija sa nu puneti si pe margini.
Distribuiti dovleacul ras intr-un strat generos, de minim 1 cm grosime (pentru ca dupa coacere scade in volum), lasand marginile libere.
Puneti deasupra zaharul amestecat cu scortisoara.
Indoiti o latura a foii de aluat peste umplutura, in asa fel incat sa ramana mijlocul de umplutura neacoperit.
Aduceti la fel coltul primei laturi formate, peste umplutura. Continuati in acelasi fel (sa aduceti colturile marginilor) pana inchideti galeta.
Presati aluatul suprapus cu degetele ca sa se lipeasca.

Transferati intr-o tava cu hartia de copt cu tot.
Optional, pentru o crusta crocanta si glazurata, ungeti deasupra placinta cu putina apa si presarati cu putin zahar alb / brun.
Dati la cuptorul preincalzit, pentru 30- 40 min, la 180 grade sau pana ce galeta este coapta si incepe sa se auresca frumos.
Lasati minim 10- 20 min sa se racoreasca inainte sa o feliati.

* Taiati cu grija deoarece aluatul este foarte fraged.

Este buna si calda si rece, dar mai ales rece.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb
Cele mai apreciate rețete
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
1
Mancaruri cu carne

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Inghetata de trandafiri si banane
2
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
4
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
5
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Parteneri
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Bucataras.RO

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.